Robert Tudorache: „A fost făcut un pas important în concretizarea proiectului ALFRED”

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, a participat, săptămâna trecută, la semnarea unui Memorandum de Înțelegere între SN Nuclearelectrica SA și Parteneriatul pentru Cercetare și Educatțe pentru Sisteme Nucleare Avansate („CESINA”), reprezentat de Institutul pentru Cercetări Nucleare din cadrul Regiei Autonome pentru Energia Nucleară Pitești Mioveni (”RATEN ICN”).
Secretarul de stat Robet Tudorache, președinte al ALDE Pitești, a explicat că acest parteneriat constă în identificarea oportunităților de cooperare în programe punctuale, adaptate expertizei și necesităților ambelor părți, pentru  dezvoltarea proiectului ALFRED – reactorul de generație IV în a cărui dezvoltare România este implicată prin ICN Mioveni.
“Semnarea acestui memorandum este un pas important pentru eforturile României în proiectul ALFRED. Acest parteneriat nu poate fi decât benefic pentru că reunește experiența cercetătorilor din ambele companii. Este în interesul fiecărui stat cercetarea și dezvoltarea celor mai noi, mai eficiente și mai sigure sisteme nucleare, iar din acest punct de vedere România se află printre principalii actori la nivel european și mondial. ICN Mioveni și Nuclearelectrica pot colabora pentru dezvoltarea, proiectarea, testarea, licențierea și construirea proiectului ALFRED, dezvoltat de consorțiul internațional FALCON. Pentru ministerul Energiei și pentru această guvernare cercetarea în domeniul nuclear și asigurarea unui mix  care să garanteze securitatea energetică a României, dar care să ne transforme și într-o țară cu un rol principal în regiune în acest domeniu sunt prioritare”, a apreciat Robert Tudorache.
La semnarea protocolului au participat și directorul general RATEN, Cristian Gentea, precum și președintele Consiliului Științific Șerban Valeca. Protocolul are o perioadă de valabilitate de 3 ani de la data semnării și poate fi prelungit cu acordul părților.
Proiectul ALFRED, reactorul de demonstrație pentru tehnologia reactoarelor rapide racite cu plumb, este proiectul de referință în cercetare pentru România, pe baza capabilităților tehnice existente și experienței statului nostru în domeniul nuclear.
ALFRED va avea o putere totală de 300 MWth şi va demonstra caracteristicile aşteptate privind securitatea nucleară, competitivitatea economică şi sustenabilitatea producerii de energie electrică. ALFRED reprezintă componenta principală a unei infrastructuri de cercetare unice ce urmează a fi construită pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti-Mioveni. Acest ansamblu, integrat la nivel european cu alte infrastructuri complementare, va asigura instalaţiile experimentale necesare pentru dezvoltarea completă a acestei tehnologii, de la cercetarea şi testarea materialelor, componentelor şi proceselor, până la demonstrarea completă a viabilităţii filierei LFR.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea