Primarul Baciu a semnat „declaraţia de unire” cu ocazia înfrăţirii comunelor Corbi şi Baimaclia

O declaraţie simbolică de unire a fost citită marţi, 20 martie, în comuna Corbi, cu ocazia semnării unui acord de înfrăţire şi parteneriat între localitatea argeşeană şi comuna Baimaclia din Republica Moldova.  Evenimentul a fost organizat la iniţiativa primarului comunei Corbi, Virgil Baciu, și s-a desfășurat în sala de spectacole a Căminului Cultural din localitate. Delegaţia din Republica Moldova sosită la Corbi a fost întâmpinată cu pâine şi sare, după datina străbună comună.
Pentru acest eveniment, moldovenii s-au înfruntat cu nămeții și vremea rea și au venit din Republica Moldova la Corbi pentru acest eveniment. Primarii Virgil Baciu şi Anatolie Doibani au semnat ”Declarația de Unire” și apoi au citit împreună declarația simbolică.
"În numele românilor de pe ambele maluri ale Prutului şi al cetăţenilor comunelor noastre în particular, ne declarăm susţinerea necondiţionată pentru cât mai grabnica unire a Moldovei Răsăritene cu Ţara-Mamă, România, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam. (...) Vrem să facem unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi", se arată în declaraţia comună.

Deputatul PMP Eugen Tomac a dat clasă parlamentarilor de Argeș

La Corbi au sosit aleşii locali din Baimaclia, dar şi din alte patru comunităţi din raionul Căuşeni, Republica Moldova. Primarii, Virgil Baciu şi Anatolie Doibani, au semnat, cu această ocazie, un acord de înfrăţire şi parteneriat între cele două comune. Martori la eveniment au fost locuitorii comunei Corbi, o delegație a PNL Argeș condusă de președintele Adrian Miuțescu, alături de care s-au regăsit consilierii județeni Gheorghe Alecsei şi Eugen Nae, precum și alți membrii din Curtea de Argeş sau primari PNL, Nicolae Barbu – Valea Iașului, Vasile Preda - Valea Danului, Dragoş Boncea - Poienarii de Argeş, Gabriel Popa – Albeștii de Argeș. Au onorat invitaţiile primite de la primarul Virgil Baciu și alți edili, dintre care amintim pe Ion Dumitru, primarul de la Albota, care este şi preşedinte al Filialei Argeş a Asociaţiei Comunelor din România (ACOR), primarul de la Bascov, Gheorghe Stancu, şi alţi şefi de UAT-uri precum Alecu Evlampie (Brăduleţ), Constantin Oancea (Muşăteşti), Eugeniu Pătru (Pietroşani), Ion Cojocaru (Nucşoara), Gabriel Zăvoianu (Domneşti), Benonie Ştefan (Aninoasa). Nu a lipsit nici fostul primar de la Pitești, Tudor Pendiuc, cu soția sa, Gabriela. La eveniment a participat și președintele PMP Argeș, Cătălin Bulf, care a venit însoțit de președintele executiv al PMP, deputatul Eugen Tomac. De altfel, Eugen Tomac, deși nu are ceva în comun cu aceste meleaguri, a dat clasă parlamentarilor de Argeș care au lipsit în bloc de la acest eveniment important.

Dinspre Consiliul Județen și Prefectura Argeș a bătut doar vântul

Nu se întâmplă în fiecare zi ca într-o localitate argeşeană să se semneze o declaraţie de unire cu o localitate din Basarabia, mai ales în anul Centenarului Marii Uniri. Dar cu toate acestea Consiliul Județean Argeș, Prefectura Argeș sau parlamentarii din județ nu au dat curs invitației primarului de la Corbi, Virgil Baciu. Deși de nenumeroase ori, președintele CJ Argeș, Dan Manu, a susținut că există egalitate între comunele județului indiferent de formațiunea politică din care fac parte, lipsa oficialităților PSD și ALDE de la eveniment a evidențiat exact contrariul.

Sprijin financiar de 30.000 lei pentru comuna Baimaclia

De asemenea, aleşii locali din Corbi au aprobat acordarea unui ajutor financiar pentru localitatea din Republica Moldova. Primarul din Corbi a ţinut să mulţumească din suflet consilierilor locali care i-au aprobat proiectul de înfrăţire cu Baimaclia, dar şi un sprijin bănesc în sumă de 30.000 lei, acordat de la bugetul propriu comunităţii din Republica Moldova. După citirea şi semnarea declaraţiei simbolice de unire, Virgil Baciu a făcut un apel către aleşii din Argeş să participe în număr cât mai mare la marea adunare programată să se desfăşoare pe 27 martie la Chişinău, pentru a marca un secol de la unirea Basarabiei cu România.  În perioada următoare vor avea loc evenimente similare în mai multe comune din Argeș conduse primari liberali: Valea Iaşului (care se va înfrăţi cu comunele Baimaclia şi Fârlădeni din Raionul Căuşeni, Republica Moldova), Albeştii de Argeş (cu comunele Coşcalia şi Ciufleşti din acelaşi raion) şi Poienarii de Argeş (cu comuna Baimaclia).

Ducele de la Albota: „La acest eveniment nu vorbim de politică”

Ion Dumitru, în numele ACOR, a adus mulţumiri pentru această iniţiativă şi a spus că nu va rămâne singulară în Argeş, angajându-se să înfrăţească şi comuna Albota cu o comunitate din Moldova. „Mie personal mi-ar face plăcere ca Albota să se înfrățească cu o comună din Moldova. Suntem încântați că am fost invitați. La acest eveniment nu se vorbește despre politică, este doar respectul față de celălalt”, a precizat Ion Dumitru. A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea