Un ONG luptă împotriva braconierilor piscicoli din Argeș

# „S-a ajuns ca pescarul să își păzească peștele”, a precizat reprezentantul ANCBP Filiala Argeș # Cum sunt amenințați pe Facebook membrii ONG-ului: „Mâine bag eu plasa. Să vedeți bătaia dracu ce o luați… Să veniți, vă aștept cu pește la grătar și o sabie lângă el”
Un grup de argeșeni s-au asociat într-un ONG și au reușit să sperie… braconierii piscicoli. Nu s-au ales nici cu faimă, nici măcar cu recunoștință, ci, din contră, cu zeci de amenințări, dar pasiunea pentru pescuit i-a unit în încercarea lor de a salva fauna piscicolă din Argeș.

Din cauza braconierilor nu mai există pește în barajele din Argeș

Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării Filiala Argeș (ANCBP) este un ONG care vine în completarea și sprijinul altor ONG-uri, regii autonome sau alte entități juridice care au în administrare fonduri piscicole, cinegetice, silvice sau arii protejate. ONG-ul se bazează pe voluntariat, iar în acest moment, în Argeș, fac parte din acesta în jur de 30 de persoane. Toți cei care merg la acțiuni sunt persoane pasionate de pescuit, fiind hotărâți sa schimbe ceva în bine. „O facem că s-a ajuns ca pescarul sa își păzească peștele. Sper să fii fost pe înțelesul tuturor... Gata cu braconajul în județul Argeș”, ne-a precizat reprezentantul ANCBP Filiala Argeș, cel care a preferat ca identitatea sa să rămână confidenţială pentru a-și proteja familia mai ales că membrii ONG-ului sunt înjurați și amenințați ca… la ușa cortului.

În Barajul Merișani s-a descoperit 1 km de plasă monofilament cu un… un singur pește

Acțiunile ONG-ului se desfășoară împreună cu echipaje de la IPJ Argeș sau Jandarmeria Argeș. Au fost încheiate protocoale între aceștia pentru desfășurarea în bune condiții a acțiunilor de control privind combaterea braconajului. Reprezentanții  ANCBP Argeș anunță organele legii data la care urmează să efectueze controale pe râurile din Argeș și împreună se deplasează la locul stabilit. ONG-ul există de câțiva ani, dar în acest an și-au amplificat controalele și a băgat frica în braconieri. În primele luni din 2018 au fost scoase din barajele Argeșului circa 5 km de plase, cu o valoare totală cuprinsă între 10.000-20.000 lei. Toate plasele de pescuit descoperite  au fost distruse sau arse. Trebuie menționat că reprezentanții ANCBP Argeș se ocupă cu organizarea/depistarea și distrugerea plaselor de prins pește, dar nu pot acorda amenzi sau reține/controla  persoanele depistate la aceste acțiuni, de aceste lucruri ocupându-se reprezentanții poliției sau jandarmeriei, în urma protocoalelor încheiate.
Cele mai multe controale au fost realizate pe Barajele Budeasa, Merișani sau Golești, dar urmează să se desfășoare controale și în alte părți. În luna martie, ANCBP filiala Argeș împreună cu IPJ Argeș a reușit să scoată din Barajul Merișani aproximativ 1 km de plasă monofilament în care a fost găsit… un singur șalău, peștele fiind eliberat. „Nu mai există pește în barajele din județ. Atât de rău s-a ajuns”, este concluzia membrilor ONG-ului în urma sutelor de controale desfășurate în ultima perioasă în apele din Argeș. De asemenea, s-au descoperit și plase de pescuit cu pește stricat. Se pare că braconierii au uitat pe unde și-au amplasat plasele de pescuit, iar peștele a murit prins în ele.

”Vă aștept cu pește la grătar și o sabie lângă el”

Reprezentanții ANCBP Argeș au parte și de numeroase amenințări, multe dintre ele venind dinspre comunitatea de romi din comuna Merișani: Pe pagina de Facebook A ANCBP Filiala Argeș se regăsesc numeroase înjurături și amenințări ca la ușa cortului la adresa membrilor ONG-ului. Redăm și noi o parte dintre ele, păstrând greșelile gramaticale: „Maine bag eu plas sa veniti sa vedeti bataea dracu ce luati si va arunc an apa” sau „Veniti va astept cu peste la gratar si o sabie langa el firata p…i sa fiti”.

Culmea tupeului! Braconierii întreabă pe Facebook cum să facă parte din ONG!

Tot pe pagina de Facebook a ONG-ului sunt și persoane care vor să facă parte din echipa ANCBP Argeș. Culmea este că o parte dintre cei care vor să se alăture grupului sunt chiar braconierii care au rămas fără plasele de pescuit și care încearcă acum să se răzbune într-un fel sau altul pe aceștia.

Braconierii au început să bage cuie în pământ ca să se răzbune pe membrii ANCBP

Pentru că nu ajung doar amenințările și pentru că membrii ANCBP sunt însoțiți în permanență de organele legii, braconierii au găsit unele metode inedite de a se răzbuna: bagă cuie în pământ ca aceștia să facă pană la autovehicule.
„Am descoperit cuie băgate în pământ, de cei care au impresia că dacă sunt braconieri sunt cei mai buni… Cuiele erau puse în mai multe locuri, la o distanță și de 100 metri între ele. Rugăm ca toți pescarii sau oamenii care găsesc plase în apele din județ să ne anunțe sau să sune la 112. Doar împreună putem schimba ceva”, mai spune reprezentantul ANCBP Filiala Argeș.

În atenția parlamentarilor argeșeni

„Pe Râul Argeș nu exista autorizație de pescuit industrial... Toți care bagă plase sunt braconieri! Încercăm ca prin aceste controale dese pe care le facem să oprim braconajul piscicol. În România nu există o lege, bine definită, prin care aceste persoane care tot bagă în mod ilegal plase de pescuit în râuri să riște să fie pedepsiți cu închisoarea. De cele mai multe ori sunt doar amendați, iar acest lucru nu este de ajuns pentru a stopa acest fenomen. Dorim să facem o petiție la nivel național în care să cerem ca braconajul piscicol să fie pepepsit cu închisoarea”, mai spune reprezentantul ONG-ului.
În Ordonanța de Urgență 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, completată si modificata de Legea 317/2009  sunt acordate amenzi de la 300 de lei până la 10.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. De asemenea, în Lege apar și fapte care constituie infracţiuni şi care se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 3 ani şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani, doar că sunt foarte puține cazuri în care braconierii ajung să fie pedepsiți cu închisoarea.

Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării (ANCBP) a fost înființată cu scopul conservării mediului înconjurător având ca obiective atât activități de prevenire și combatere pe linie de braconaj piscicol și cinegetic cât și acțiuni de ecologizare, conservare și promovare. Necesitatea înființării Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării (ANCBP) a rezultat în urma unei analize a situației reale din România privind starea fondului piscicol, cinegetic și silvic. Astfel s-a constatat că este nevoie de o entitate care, fără să fie una care eliberează permise de pescuit, vânătoare sau exploatare, să efectueze acțiuni de pază și monitorizare, fiind astfel obiectivă față de cei cărora li s-au eliberat respectivele permise. ANCBP nu este în concurență cu alte entități, ci vine în completarea și sprijinul altor ONG-uri, regii autonome sau alte entități juridice care au în administrare fonduri piscicole, cinegetice, silvice sau arii protejate.  A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea