Direcția Silvică Argeș a câștigat terenurile din Pădurea Trivale vândute de Ivănescu evreilor

# Nicolae Ivănescu (foto) se victimizează: „Eu sunt cumpărător de bună credință. Unde mă situez eu? În pierzător!?”

Direcția Silvică Argeș a cerut în instanță, încă din 2016, anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare teleportate de la Rătești în Pădurea Trivale și vândute de către Ileana Brătianu (nepoata lui Ion C. Brătianu) magnatului Nicolae Ivănescu. După ce în  decembrie 2015, Tribunalul Argeș a decis anularea titlului de proprietate pentru respectivul teren, prin hotărâre definitivă și irevocabilă, de această dată, la aceeași instanță, Direcția Silvică Argeș a obținut și anularea contractelor de vânzare cumpărare. Hotărârea nu este definitivă.

Ivănescu a pierdut și Cantonul Silvic Plopilor

În acțiunea declanșată în instanță pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare, cei de la Direcția Silvică au reclamat și că Nicolae Ivănescu ocupă abuziv Cantonul Silvic Plopilor din Pădurea Trivale. Instanța l-a obligat pe omul de afaceri să lase în deplină proprietate şi posesia acestui imobil.
„Admite cererea de chemare în judecată formulată de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva prin Direcţia Silvică Argeş, aşa cum a fost completată. Admite cererea de intervenţie formulată de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Obligă pârâţii să lase în deplină proprietate şi posesie terenul situat în U.P. II Trivale, u.a. 17A%, 17B, 17C, 17A, 13A%, 44A, 44B, 44D, 44AR1, 44R2, aflat pe raza administrativ teritorială a mun. Piteşti. Obligă pârâtul Ivănescu Nicolae să lase în deplină proprietate şi posesie imobilul Canton Silvic Plopilor situat în UP II Trivale, u.a. 44C1 (…) Cu apel în 30 de zile de la comunicare.”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș, pronunțată pe 20 martie a.c.

Cum s-a ajuns la procesul intentat de Direcția Silvică Argeș

În 2006, Ilenei Brătianu i s-au retrocedat, prin diverse manevre ale autorităţilor din Argeş, 32,8 hectare în Pădurea Trivale din Piteşti, deşi terenul trebuia retrocedat în comuna argeşeană Răteşti, acolo unde bunicul său, istoricul Gheorghe Brătianu, avusese o moşie. Terenul din Trivale, pentru care titlul de proprietate a fost emis în februarie 2007, a fost vândut de Ileana Brătianu omului de afaceri Nicolae Ivănescu, acționarul principal al Hotelul Muntenia din Piteşti, pentru doar 550.000 lei, iar ulterior Ivănescu a vândut jumătate din teren unor evrei pentru 2,3 milioane euro, conform Adevărul.ro. În iulie 2009, la câteva luni după ce terenul a fost vândut şi la doar trei luni după ce Ileana Brătianu a murit, autorităţile au descoperit… că terenul a aparţinut statului. Direcţia Silvică Argeş a obținut, în primă instanță, anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare din Pădurea Trivale ce au ajuns la Nicolae Ivănescu, iar mai apoi la mai mulţi oameni de afaceri evrei, terenuri pe care Prefectura Argeș le-a recuperat, de asemenea, prin proces, prin hotărâre definitivă în decembrie 2015. Așa se face că fiica Ilenei Brătianu, moștenitoarea de drept a acesteia - Marie Helene Fabra Brătianu - face parte acum din aceste procese fără să vrea, neavând nici cea mai mică legătură cu respectivul teren. Totuși, principalii „pierzători” ai acestui proces sunt Nicolae Ivănescu și cetățenii israelieni care au cumpărat terenul de la acesta. Dacă decizia rămâne definitivă, atât evreii care au cumpărat o parte din terenuri de la Nicolae Ivănescu pentru 2,3 milioane euro, cât și omul de afaceri piteștean riscă să rămână fără ele. De asemenea, la DNA există încă din 2015 un dosar legat de transferul terenului, cu mai multe persoane inculpate pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cum au fost transferate zeci de hectare de teren dintr-o comună în… Pădurea Trivale

Pe 31 august 2005, Ileana Brătianu, prin procuratorul său, Costel N. Ungureanu - bibliotecar în comuna argeşeană Răteşti, a revendicat terenurile forestiere ce aparţinuseră istoricului Gheorghe Brătianu, a cărui moştenitoare era. La data respectivă, procuratorul Costel Ungureanu a solicitat Comisiei Locale de Fond Funciar Răteşti restituirea pe vechiul amplasament a unei suprafeţe totale de 170 ha de vegetaţie forestieră, 90 ha în punctul „Parapet” şi 80 ha în satul Tigveni, comuna Răteşti. Cum 32,8 hectare dintre cele solicitate pe vechiul amplasament fuseseră deja atribuite legal altor persoane, Ilenei Brătianu i s-au oferit mai multe variante, în decembrie 2006. După mai multe refuzuri de amplasamente s-a acceptat varianta în Pădurea Trivale, conform Adevarul.ro. În februarie 2007, Prefectura Argeş a emis titlul de proprietate, iar terenurile au fost vândute la scurt timp lui Nicolae Ivănescu. În iulie 2009, Prefectura Argeş descoperă, brusc, documente conform cărora respectivele hectare din mijlocul Pădurii Trivale, ajunse în posesia lui Nicolae Ivănescu ar fi fost în domeniul statului încă din anii 1940. În iulie 2013, Prefectura Argeş a demarat o acţiune în instanţă pentru anularea titlului de proprietate emis în Pădurea Trivale.

Armand Chiriloiu: „Este un pas câștigat pentru pădurea statului și pentru Direcția Silvică Argeș”

Pe acest subiect am stat de vorbă și cu directorul Direcției Silvice Argeș.
„S-au anulat toate contractele de vânzare-cumpărare și toată pădurea revine statului, adică 32, 8 ha, plus Cantonul de pe Plopilor. Este un canton silvic acolo, iar dacă procesul rămâne definitiv suprafața și clădirea efectivă revine statului pentru că ele erau la domnul Ivănescu. Având în vedere că documentele pentru care s-a obținut proprietatea nu au fost făcute ok și deja a fost câștigat acel proces, acum am cerut revenirea suprafeței, pentru care s-a constatat că nu au fost îndeplinite condițiile legale de retrocedare, în posesia statului. Am câștigat în primă fază, pe fond. Este un pas câștigat pentru pădurea statului și pentru Direcția Silvică Argeș” a precizat Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș.

Nicolae Ivănescu se victimizează: „Eu sunt cumpărător de bună credință. Unde mă situez eu? În pierzător!?”

# Omul de afaceri spune cum a ajuns să cumpere terenul de la Ileana Brătianu: „Am cumpărat un teren de la o doamnă care a venit și mi-a spus: «am de vânzare terenul». Și doamna Brătianu era chiar o doamnă!”

Pe acest subiect am stat de vorbă și cu Nicolae Ivănescu. În interviul realizat cu acesta, Ivănescu a pus accent pe faptul că „nu este cumpărător de rea credință”, propoziție pe care a repetat-o de mai multe ori în această discuție. De asemenea, omul de afaceri piteștean spune că va face recurs.
# Direcţia Silvică Argeş a obținut, în primă instanță, anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare din Pădurea Trivale ce au fost cumpărate de dvs, iar apoi vândute din nou către mai mulţi oameni de afaceri evrei. Cum comentați această situație?
- Eu sunt cumpărător. Ce a fost și ce va fi vom vedea. Facem recurs, există căi de atac. Între un cumpărător și o punere în posesie înseamnă că eu trebuie să mă îndrept împotriva statului, împotriva vânzătorului care nu mai există. Sunt niște lucruri încurcate. Cumpărătorul are un drept. Dacă se demonstrează reaua credință, atunci da! Dar eu nu am fost cumpărător de rea credință. Dar nu este un proces pierdut că nu este definitiv, are căi de atac.
# Cumpărătorii din Israel cum văd această situație, mai ales că au plătit sume importante pentru acele terenuri?
- Dar eu l-am luat de pomană? Și atunci? Dumneavoastră dacă mi-l vindeți mie, eu îl cumpăr și îl vând mai departe. Dvs ați încasat bani, eu am încasat bani… Un cumpărător are drept clar. Dacă demonstrează cineva că este cumpărător de rea credință, atunci e altceva, dar dacă sunt cumpărător de bună credință care este problema mea? Unde mă situez eu? În pierzător!? De drag nu mi le-a dat aceste terenuri că nu era soră cu mine doamna Brătianu. A fost o ofertă conform legii. Dacă avea dreptul să primească acele terenuri sau dacă nu avea acest drept este treaba statului, comisiei județene, dar nu e problema mea!
# În hotărârea instanței apare că sunteți obligat să lăsați în deplină proprietate şi posesie și imobilul Canton Silvic Plopilor situat în UP II Trivale?
- Nu știu exact ce apare în hotărâre că nu am primit nimic. Nu mai știu ce să cred. (…).
# La DNA există un dosar legat de transferul terenului cu mai multe persoane cercetate pentru abuz în serviciu. Ce știți de acest dosar?
- Nu cunosc nimic! Nici nu am auzit nimic concret, sunt niște vorbe. Un cumpărător cu ce greșește în fața DNA-ului că a cumpărat un teren? L-am cumpărat! Și care e problema? Nu sunt cumpărător de rea credință, nu am făcut influențe, nu am tras sforile. Nu am cumpărat cum au cumpărat alții drept litigios. Am cumpărat un teren de la o doamnă care a venit și mi-a spus: „am de vânzare terenul”. Și doamna Brătianu era chiar o doamnă. S-a făcut toate demersurile, cu oferte… Acum dacă legile apar și apoi dispar ce naiba să mai zicem? Eu am respectat legea: am cumpărat, am avut o ofertă, am plătit, am fost în notariat, documentele sunt cap-coadă, nu s-a primit refuz de la Direcția Silvică. Sunt 30-40 de persoane în Comisia Județeană, nu trebuia să știe dacă e în regulă sau nu?
# Dacă pierdeți terenul definitiv, cum recuperați dvs și persoanele care au cumpărat de la dvs banii?
- Din datele mele, trebuie să cerem de la doamna Brătianu. De unde să mai cerem dacă omul este mort de opt ani? Nu sunt bani puțini, sunt bani plătiți legal. Nu mai rețin cu cât am cumpărat și am vândut terenurile.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea