Dr. Nicușor Stănculeț, șeful de la Medicină Legală, acuzat de infracțiuni de corupție din cauza unor apropiați

#  Fiind audiat timp de o oră și jumătate, medicul a demontat acuzațiile aduse de procurori în fața judecătorului Tribunalului Argeș #  „Nu intră în atribuțiile mele expertizele de calcul ale alcoolemiei. Nici nu se fac la nivelul Serviciului de Medicină Legală, ci doar la IML”, a precizat doctorul

Pe rolul Tribunalului Argeș se află un dosar în care sunt vizate fapte de coruptie anchetate încă din 2011. Doi dintre inculpați sunt chiar condamnați pentru respectivele infracțiuni, iar dosarul actual reprezintă o disjungere din vechea speță. Medicul Nicușor Stănculeț, actual șef interimar la Serviciul de Medicină Legală Argeș, a fost trimis în judecată împreună cu alte șase persoane, dintre care patru dintre inculpați sunt polițiști sau foști polițiști, într-un dosar al alcoolemiilor. Inculpații sunt acuzați că se ocupau cu falsificarea unor date din buletinele de alcoolemie.

Medicul Stănculeț este acuzat de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (patru acte materiale) și complicitate la favorizarea infractorului. Procurorii susțin că medicul legist l-a ajutat pe unul dintre inculpați, Gheorghe Milandru, să intre în posesia unor înscrisuri sau date nereale privind rezultatele alcoolemiei, oferindu-i acestuia valorile buletinului toxicologic sau vreo formulă de calcul retroactiv a alcoolemiei. Următorul termen al procesului va avea loc pe 24 aprilie.

În 2011, Gheorghe Milandru era prins în flagrant de ofițerii Direcției Generale Anticorupție în timp ce primea 1.500 de euro de la o persoană cercetată într-un dosar penal pentru conducerea unui autoturism sub influenta băuturilor alcoolice. În schimbul acestei sume, Gheorghe Milandru (de profesie jandarm) îl ajuta să obțină o valoare a alcoolemiei sub limita de infracțiune la recalcularea acesteia, învățându-l ce să declare ca sa influențeze rezultatul comisiei. În prealabil, obținuse și valorile acestei probe la momentul recoltării și ora producerii evenimentului, date necesare la recalculare. Milandru le promitea persoanelor cercetate pentru conducerea unui autoturism sub influenta băuturilor alcoolice că va interveni la INML „Mina Minovici“ Bucureşti pentru ca valoarea recalculării alcoolemiei să fie sub limita de infracţiune. Gheorghe Milandru a fost condamnat definitiv în septembrie 2012 la doi ani de închisoare. În acest moment el este judecat, într-un dosar disjuns din cel vechi, pentru trafic de influență în formă continuată – 15 acte materiale - și pentru favorizarea infractorului – 17 acte materiale, pentru fapte petrecute în perioada 2007-2011.

Dr. Stănculeț: „Nu am dat niciodată valorile buletinelor toxicologice”

Singurul inculpat din dosar care a fost de acord să fie audiat de judecător a fost chiar șeful interimar de la SML Argeș, dr. Nicușor Stănculeț.  La termenul desfășurat pe 27 martie, medicul a demontat acuzațiile aduse de procurori în fața judecătorului Tribunalului Argeș, fiind audiat timp de o oră și jumătate. Acesta a precizat că îl recomanda pe Milandru persoanelor care veneau la el pentru a-i ajuta în diverse cazuri deoarece era o persoană influentă și cunoștea multe persoane.  „În 1990 cochetam cu politica și eram înscris într-o formațiune politică, iar la un eveniment l-am cunoscut pe Milandru prin prisma nașului său. Mi s-a părut o persoană bine crescută. În ce privește ocupația lui nu pot preciza exact cu ce se ocupă. Avea diverse activități în centrul civic, inclusiv de vânzare de diverse produse contrafăcute. Milandru lăsa de înțeles că are cunoștințe în rândul avocaților, polițiștilor. Lăsa impresia că este un om bun la toate și că avea cunoștințe în ceea ce privește avocații și polițiștii. În ceea ce privește recomandarea persoanelor de către mine de a lua legătura cu Milandru le menționam că nu am cu ce să îi ajut și că nu am cunoștințe în rândul avocaților. Deoarece aceste persoane făceau parte din centrul meu relațional, fiind o persoană socială le spuneam de Milandru pentru a nu-i refuza brutal. Nu am dat niciodată valorile buletinelor toxicologice. Prin prisma atribuțiilor de serviciu, nici nu am acces la aceste probe. (…) Nu intră în atribuțiile mele expertizele de calcul ale alcoolemiei. Nici nu se fac la nivelul Serviciului de Medicină Legală, ci doar la IML”, a precizat dr. Stănculeț.

Medicul a demontat acuzațiile pentru fiecare persoană în parte

Medicul Stănculeț a demontat acuzațiile aduse de procurori în fața judecătorului pentru fiecare persoană în parte. Acesta este acuzat de complicitate la trafic de influență și complicitate la favorizarea infractorului, în legătură cu patru martori. Mai exact, Nicușor Stănculeț a fost căutat de diverse cunoștințe în anul 2011 pentru a-i ajuta pe aceștia să rezolve unele probleme după ce ei sau apropiați ai acestora au fost prinși băuți la volan dorind să obțină o concentrație de alcool în sânge sub limita celei care constituie infracţiune. Medicul l-a recomandat acestora pe Gheorghe Milandru și de aici a plecat întreaga poveste. Peste cinci ani, în 2016, apropiații acestuia s-au reîntors la medic să îi spună că nu au rezolvat nimic, dar de data aceasta erau… echipați cu tehnică de interceptare.
În continuare vă prezentăm declarațiile date de inculpat pentru fiecare acuzație adusă în parte. Doctorul și-a menținut declarațiile date la procurori:
# „Pe martorul P.O. îl cunosc din 2000 de când a efectuat o serie de lucrări plătite la locuința mea. În 2010 acesta a venit la locul meu de muncă, trebuia să plătească taxa pentru alcoolemie, și mi-a prezentat situația sa. I-am spus că singura situație legală e de apela la un avocat. I-am dat numărul lui Milandru. Nu i-am dat nicio formulă de calcul retroactiv al alcoolemiei, nu am discutat pretenții materiale și nu m-a interesat situația sa. I-am dat acest număr de telefon deoarece am considerat că este o metodă de a-l refuza elegant. Cu P.O. m-am mai întâlnit o singură dată în 2016 când a venit cu tehnica pe el”.
# „În ce îl privește pe C.N.F. îmi mențin declarațiile date anterior. Nu-l cunosc pe acesta”.
# „B.G. făcea parte din cercul de prieteni. În 2011 a venit la Sediul SML unde mi-a spus de situația fiului său B.V. Ca și lui P.O. i-am recomandat calea avocățească neavând cu ce să-l ajut. S-a stabilit o întâlnire la restaurant Conti cu B.G. și Milandru. Acolo am băut o cafea după care am plecat lăsându-i să discute. Nu i-am dat acestuia valorile buletinului toxicologic sau vreo formulă de calcul retroactiv a alcoolemiei. Nu am ținut legătura și nu m-am interesat de problemele acestora”.
# „Pe H.B. nu îl cunosc personal, dar o cunosc pe sora sa H.A. prin prisma prieteniei avute cu asistenta cu care colaborez eu. Asistenta îl cunoaște, de asemenea, la fel de bine pe Milandru. Martora, prin relația de prietenie avută cu asistenta mea, a cerut relații despre Milandru, la birou. Despre Milandru i-am spus că este un om deosebit. Nu i-am pus la îndemână rezultatele toxicologice sau vreo formulă de calcul retroactiv a alcoolemiei. Nu am pretins și nu am cerut vreo sumă de bani. În 2016 a venit la serviciu, echipată cu tehnică, și mi-a spus că problema fratelui său nu a fost rezolvată”.

Doi foști polițiști au încheiat act de recunoaștere a vinovăției

În dosar mai sunt inculpați și patru foști sau actuali polițiști: Dumitru Stoian, fost polițist, Dănuț Aurelian Dăscăleasa, fost polițist, condamnat în 2012 la 2 ani închisoare cu suspendare în dosarul în care a fost cercetat alături de Gheorghe Milandru, Lucian Popa, fost polițist, respectiv Constantin Viorel Bădescu, agent de poliție. Doi dintre inculpații, Lucian Popa și Dumitru Stoian, ambii foști polițiști, au încheiat act de recunoaștere a vinovăției.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea