În caz de condamnare, deputatul Drăghici ar putea să beneficieze de proiectul privind închisoarea part-time

Acesta este doar unul dintre politicieni argeșeni care ar putea să beneficieze de “proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate”, în cazul  în care va primi o condamnare de până la cinci ani de închisoare.
Săptămâna trecută, a fost votat de Camera Deputaților proiectul de lege privind descongestionarea închisorilor sau pentru evitarea pe viitor a unor noi condamnări la CEDO din cauza condițiilor și a supraaglomerării din penitenciare. Trebuie precizat că legea se aplică doar în cazul pedepselor de până în 5 ani. De asemenea, de măsurile alternative de executare a pedepselor nu vor beneficia deținutii condamnați pentru fapte comise cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, deținuții recidiviști și deținutii condamnati pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență. Proiectul prevede măsuri alternative la pedepsele privative de libertate constând în: executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate; executarea fracționată a pedepsei privative de libertate: în timpul săptămânii la domiciliu și în zilele de sâmbătă și duminică într-un centru de detenție special înființat pentru această măsură sau în penitenciar; executarea pedepsei privative de libertate în regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunității, în echivalent. Măsura alternativă de executare a pedepsei privative  de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnaţi de către Ministerul Afacerilor Interne, cu sau fără brăţară electronică.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege privind executarea pedepselor la domiciliu şi în week-end.

Tudor Pendiuc sau Constantin Nicolescu nu ar putea beneficia de arest la domiciu sau în weekend

Dacă va fi promulgat, proiectul de lege va crea repercusiuni și în Argeș. De exemplu, în dosarul „Consultanța”, aflat în pronunțare la ÎCCJ, pe 16 mai, deputatul Mircea Drăghici, în caz de o condamnare de până la cinci ani, va beneficia de proiectul de lege privind detenția de weekend și acasă. În schimb fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, inculpat în aceeași dosar, nu va putea beneficia de proiect, fiind recidivist. Nici fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, în dosarul „Publitrans”, nu va putea beneficia de „închisoare part-time”, fiind acuzat pentru luare de mită, infracțiune neprevăzută în lege.
De lege nu ar putea beneficia, în Argeș, nici inculpații din dosarul „stăpânilor de sclavi” de la Berevoești, indiferent de perioada condamnării.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea