Marinică Fologea, angajat în cadrul ADR Sud Muntenia, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare

# Fostul consilier local de la Câmpulung a primit o amendă penală de 10 ori mai mare decât cea inițială

Curtea de Apel Pitești a dat sentința definitivă într-un dosar de corupție, instrumentat de procurorii DNA Pitești. Marinică Fologea, fost consilier local la Câmpulung, angajat la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud – Muntenia, alături de Mihai Baciu, un om de afaceri din Bucureşti, şi-au primit pedepsele.
Marinică Fologea a fost condamnat la sfârșitul anului 2017 de către Tribunalul Argeș  la un an şi 11 luni închisoare cu suspendare şi amendă în cuantum de 3.000 lei pentru că, în calitate de manager de proiect, ar fi făcut mențiuni care nu corespund realității pe marginea unui proiect cu fonduri europene. În urma apelului desfășurat la Curtea de Apel Pitești, funcționarul public a primit o amendă penală mult mai mare. Pe 27 aprilie, instanța a decis ca Marinică Fologea să execute aceeași pedeapsă de 1 an şi 11 luni închisoare cu suspendare şi să primească o amendă penală de 30.000 lei, de 10 ori mai mare decât cea inițială. De asemenea, celor doi inculpați le-au fost majorate termenele de supraveghere stabilite pentru de la 2 ani şi 6 luni la 4 ani. Față de Mihai Baciu a fost menținută pedeapsa aplicată în primă instanță de 2 ani şi 2 luni închisoare, tot cu suspendare.
„Descontopeşte pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului Fologea Marinică în pedepsele componente, înlăturând sporul. Majorează cuantumul unei zile amendă stabilit pentru cele 3 pedepse cu amenda penală aplicate inculpatului de la 10 lei/zi la 100 lei/zi, urmând ca inculpatul să execute 3 pedepse a câte 18.000 lei amendă penală. Recontopeşte pedepsele şi dispune ca inculpatul Fologea Marinică să execute pedeapsa de 1 an şi 11 luni închisoare şi 30.000 lei amendă penală. Majorează termenele de supraveghere stabilite pentru inculpaţii Baciu Mihai şi Fologea Marinică de la 2 ani şi 6 luni la 4 ani. Dispune ca obligaţie inculpaţilor de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii să execute alternativ la: Primăria sector 3 Bucureşti (pentru inculpatul Baciu Mihai) şi, respectiv Primăria Municipiului Câmpulung (pentru inculpatul Fologea Marinică). Înlătură dispoziţia de obligare a inculpatului Baciu Mihai în solidar cu partea responsabil civilmente SC AGRAFA PRINT SERVICE SRL la plata sumei de 635.951, 52 lei despăgubiri civile către partea civilă. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul FOLOGEA MARINICĂ, împotriva sentinţei penale nr. 583 din 21 decembrie 2017, pronunţată de Tribunalul Argeş, în dosarul nr. 6089/109/2016, pe care îl obligă la plata sumei de 700 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în hotărârea instanței.
Faptele anchetate de procurorii DNA au avut loc în anul 2010, când Mihai Baciu, om de afaceri din București a început derularea proiectului „Agrafa tipăreşte“. Este vorba de accesarea unor fonduri nerambursabile pentru achiziţionarea unor utilaje de tipărire care ar fi urmat să fie instalate în Argeş. Expertul ADR Sud - Muntenia,  Marinică Fologea, fost consilier de la Câmpulung, era cel care trebuia  să verifice documentele depuse pentru accesarea  finanțării, și să constate instalarea lor în teren, respectiv stadiul lucrărilor. Numai că utilajele nu au ajuns niciodată în Argeș, după cum au constatat mai târziu procurorii DNA.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea