Tribunalul Argeș a soluționat dosarele „stăpânilor de sclavi” de la Berevoești

# Inculpații au primit și pedepse de 20 de ani şi 8 luni închisoare # Clanul„ Feraru” bătea victimele minore cu vătraiul peste gură și îi ardea pe piele după care le dădea cu ulei pe rană

Pe 2 mai, la Tribunalul Argeș au fost soluționate, pe fond, ultimele două dosare cu romii din Gămăcești acuzați de trafic de persoane. Cel mai periculos inculpat a primit 20 de ani și 8 luni de închisoare, după ce procurorii au demonstrat cum își bătea joc de victimele sale, o parte dintre ei minori.

Stăpânul” tânărului găsit în lanţuri la Berevoeşti, condamnat

În dosarul clanului „Ursu” inculpații au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 ani şi 4 luni şi 14 ani de închisoare. În plus, cei şase trebuie să plătească daune de sute de mii de lei la cele nouă persoane pe care le-au ţinut ca sclavi ani de zile. Ionel Iordache, una dintre victimele acestora este chiar tânărul cu probleme psihice găsit în lanţuri la familia Grancea la descinderile din iulie 2016 şi a cărui imagine a făcut ocolul lumii. Ionel Iordache, tânărul găsit în lanţuri acum doi ani a stat patru ani ca sclav al lui Daniel Grancea. După ce a fost eliberat de la Berevoeşti, acestuia i s-au agravat problemele psihice iar la un an şi patru luni după ce a fost eliberat din iadul de la Berevoeşti, şi-a atacat tatăl şi l-a omorât cu cârja părintelui său infirm.
Pedepsele primite de cei șase stăpâni de sclavi sunt: Ursu Iosif-11 ani, Ursu Florica-8 ani, Furdui Costinel Ionuț-14 ani, Marinoiu Marian-10 ani, Păun Lenuța-5 ani și 4 luni, Daniel Grancea-9 ani. Până când condamnarea rămâne definitivă, aceștia rămân în arest la domiciliu.

Clanul Feraru - conturi bancare de sute de mii de lei

În ultimul dosar al „stăpânilor de sclavi” în care judecătorul Tribunalului Argeș s-a pronunțat a fost înregistrată și cea mai drastică pedeapsă de 20 de ani și 8 luni de închisoare. În dosarul clanului Feraru, cei opt inculpați au primit pedepse cuprinse între  8 ani și o lună și 20 de ani și opt luni închisoare. Pedepsele primite sunt următoarele: Feraru Nicolae-20 ani şi 8 luni, Feraru Mihaela-13 ani, Brumaru Maria-Cerasela-9 ani şi 8 luni, Brumaru Crinu-Alin - 9 ani, 1 lună şi 10 zile, Feraru Costel - 13 ani şi 8 luni, Feraru Liliana - 8 ani şi 4 luni, Feraru Vasile-Mugurel - 8 ani şi 1 lună, Murşavela Elena - 8 ani şi 4 luni. Inculpați trebuie să plătească daune de sute de mii de euro către nouă victime.
De altfel, au fost menținute măsurile asiguratorii pe conturile bancare ale inculpaților, precum și pe cele opt autovehicule ale acestora. Nu mică le-a fost surpriza anchetatorilor când au aflat că o parte dintre stăpânii de sclavi aveau conturi de sute de mii de lei în bănci. Astfel, Mihaela Feraru avea cinci depozite bancare în valoare totală de 165.000 de lei, Elena Murşavela avea un depozit de 200.000 de lei, iar Liliana Feraru, două depozite în valoare de 160.000 de lei.

Mărturiile tulburătoare ale victimilor minore din dosarul clanului Feraru

După cum arată procurorii DIICOT în rechizitoriu, doi fraţi minori, Costinel şi Ionuţ-Dragoş Mărunţelu, din Nămăeşti, pe care mama lor i-a dat în 2012 unei familii din Berevoeşti în schimbul unei sume de bani foarte mici, au fost puşi la munci înjositoare: „Încă de când victimele minore au fost duse în gospodariile incupaţilor, acestea erau obligate să măture prin curte, să spele rufe, covoare, pături, să aibe grijă de animale, să ude curtea, să adune lemne de foc din pădure, să le spargă şi să le pregătească pentru iarnă sau pentru bucătărie. Aveau grijă şi de copiii minori ai familiilor inculpaţilor Feraru, în sensul că trebuia să îi schimb de pampers, să îi legene, să le cânte şi trebuia să aibă grijă ca aceştia să nu plângă. Atunci când copiii plângeau, erau luaţi la bătaie de membrii familiei Feraru. Victimele erau bătute în mod repetat de către inculpaţi, inclusiv cu biciul sau ustensile de bucătărie - făcăleţ, paleta metalică sau cu vătraiul”. Minorilor li se aplicau și tratamente umilitoare: „Erau dezbrăcaţi complet, ţinuţi în curte pe timp de iarnă şi stropiţi cu apa de către inculpaţi, spre amuzamentul acestora”.
Unul dintre minori a declarat că: „Eram bătut mereu de membrii familiei Feraru astfel: Bianca mă lovea în cap cu făcăleţul de mămăligă, Leana mă bătea cu bâta pe tot corpul iar Costel şi Ion cu biciul, pe unde nimereau. Îmi amintesc că Murşavela Elena m-a lovit peste faţă cu o paletă de fier care era folosită la bucătărie şi mi-a spart dinţii din faţă. Atunci când eram pedepsit, eram legat de picioare şi atârnam cu capul în jos. Costel era cel care mă bătea iar Ion cel care mă agăţa de acoperişul unei şatre...”.
Și fratele acestuia are o mărturie în care este descrisă violența „stăpânilor” lor: „De multe ori Mihaela şi Crinu mă ardeau pe piele cu vătraiul încins după care mă dădeau cu ulei pe rană. Feraru Nicolae, Mihaela, Crinu şi Cireaşa mă băteau cu vătraiul peste gură după care mă puneau să deschid gura, îmi băgau vătraiul în gură şi mă loveau peste dinţi ajungând să am foarte mulţi dinţi şi măsele crăpate...”.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea