Flacăra Centenarului arde, acum, și la Chișinău

# Aceasta a plecat, miercurea trecută, de la Muzeul Golești

Flacăra Centenarului a ajuns începând de miecurea trecută, din Argeș în întreaga țară. Și asta pentru că miercuri, 9 mai 2018, la Muzeul Golești, a avut loc ceremonia de de transmitere a Flăcării Centenarului către Asociația Comunelor din România, prin președintele ACoR, Emil Drăghici.
Un moment impresionant, la care, alături de președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, și vicepreședintele Ion Mînzînă, au participat acad. Răzvan Theodorescu - vicepreședintele Academiei Române, regizorul Șerban Marinescu – președintele DACIN SARA, realizatoarea tv Lucia Hossu Longin, prof. Univ. Dr. Șerban Valeca – membru al grupului de inițiativă “Respect pentru Valorile Naționale”, prefectul Emilian Dragnea, subprefectul Adrian Bughiu, peste 100 de primari din Argeș și din țară, împreună cu președintele Asociației Comunelor din România Filiala Argeș, Ion Dumitru primarul comunei Albota, consilieri județeni, reprezentați ai instituțiilor de cultură și instituțiilor deconcentrate din județ.
De la Golești, locul unde pe 23 ianuarie a fost aprinsă pentru prima dată, Flacăra Centenarului a plecat spre Iași, un gest simbolic ce va fi realizat de Asociația Comunelor din România, urmând a fi depusă în aceeași zi în mai multe localități din țară, pe traseul Argeș - Iași, iar apoi la Chișinău. Cu această ocazie, președintele ACoR, Emil Drăghici, i-a înmânat președintelui CJ Argeș, Dan Manu, o diplomă în semn de apreciere pentru inițierea proiectului “Flacăra Centenarului”, simbol al respectului și recunoștinței față de înaintașii noștri implicați în realizarea României Moderne. La rândul său, președintele Dan Manu i-a oferit președintelui ACoR Monografia Județului Argeș, monografie ce cuprinde istoria și cultura județului nostru.

Punctul terminus al traseului Flăcării Centenarului va fi la Alba Iulia

După ce pe 9 mai, Flacăra Centenarului a fost transmisă de către Dan Manu către președinte Asociației Comunelor din România, joi, 10 mai, aceasta a ajuns la Iași. La Muzeul Memorial “Alexandru Iona Cuza” din Ruginoasa, s-a desfășurat  evenimentul ”FLACĂRA UNIRII CENTENARE”, manifestare prin care se dorește realizarea unei uniri culturale, eminamente simbolică, a tuturor românilor. Astfel, Flacăra Centenarului a fost transmisă către delegații filialelor județene ale Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.), ajungând astfel în toată țara, în scopul comemorării eroilor ce s-au jertfit pe frontul luptelor din Primul Război Mondial.
Pe 11 mai, „Flacăra Centenarului” a ajuns la Chișinău, fiind predată președintelui Congresului Autorităţilor Locale din Republica Moldova, doamna Tatiana Badan,  de către președintele ACoR., Emil Drăghici, și de către președintele ACoR Argeș, primarul comunei Albota, Ion Dumitru, în cadrul celei de-a treia sesiuni a acestui Consiliu, pentru a fi distribuită pe teritoriul Republicii Moldova. De Ziua Națională a României, Flacăra Centenarului va fi aprinsă în România și în Republica Moldova, la monumentele eroilor ridicate în memoria celor care au luptat și s-au jertfit în Primul Război Mondial.
Centenarul Marii Uniri constituie pentru toți românii, dar în mod special pentru argeșeni, un moment de sărbătoare, dar și de cinstire a memoriei înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară.  În istoria României, Argeșul, prin locurile și oamenii săi, a avut dintotdeauna un rol-cheie, acesta fiind, de altfel, evidențiat chiar de Nicolae Iorga, prin sintagma ”România de la Argeș”, ca mod de a evidenţia legătura dintre fiinţa naţională cu locul de origine. Consiliul Județean Argeș, Academia Română, DACIN SARA și alte personalități din viața publică au inițiat, în luna iunie 2017, un proiect intitulat ”Respect pentru Valorile Naționale”, având drept obiectiv redescoperirea și readucerea în atenția publică a valorilor naționale, din domenii precum știință, istorie, literatură, cinematografie, teatru, muzică etc, proiect național la care au aderat mai multe județe și numeroase alte personalități. Sub egida ”Respect pentru Valorile Naționale”, Consiliul Județean Argeș a inițiat seria manifestărilor intitulată ”Flacăra Centenarului”, pentru a aduce recunoștință eroilor care s-au jertfit pentru o Românie Unită. De asemenea, Flacăra Centenarului a început să fie depusă în fiecare localitate a județului Argeș, unde autoritățile locale aduc un omagiu eroilor căzuți în Primul Război Mondial, Consiliul Județean Argeș acordând, simbolic, urmașilor celor care s-au jertfit, în semn de respect, câte o diplomă centenară. Punctul terminus al traseului Flăcării Centenarului, după ce aceasta va fi transmisă în toate localitățile județului, va fi la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2018.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea