Nereguli pe bandă rulantă comise de angajații DGASPC Argeș

# Infirmier de la Protecția Copilului Argeș condamnat definitiv pentru purtare abuzivă

Pe 18 aprilie, Curtea de Apel Pitești s-a pronunțat în dosarul în care un infirmier (foto) din cadrul DGASPC Argeș era acuzat că a agresat trei copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani. Instanța i-a respins apelul lui Alin Giani Martin. Acesta a fost condamnat definitiv la un an şi trei luni de închisoare, cu suspendare. Cu toate că infirmierul a fost mutat până la terminarea cercetărilor de la un centru pentru copii la un centru pentru adulţi, după condamnarea acestuia conducerea DGASPC Argeș urmează să îi rezilieze contractul de muncă.

De frica infirmierului, copiii se ascundeau în camere

În martie 2016, organele de cercetare de la Secţia de Poliţie 2 Piteşti au fost sesizate de către DGASPC Argeş cu privire la faptul că, în luna ianuarie a aceluiaşi an, Alin Giani Martin a agresat fizic mai mulți minori instituţionalizaţi în cadrul Complexului de Tip Familial „Casa Noastră” din Piteşti. Conform rechizitoriului procurorilor de la Parchetul de pe Lângă judecătoria Pitești, infirmierul ar fi lovit cu palma un copil de 12 ani, în urma loviturilor acesta căzând la pământ. Victimă infirmierului i-a căzut şi un copil de nouă ani care ar fi fost lovit cu palmele şi cu piciorul, fiind împins cu capul în perete. Cei doi copii ar fi fost bătuţi din simplul motiv că ar fi stricat interfonul în instituţie. În urma cercetărilor s-a constatat că cel care trebuia să îi supravegheze și să îi protejeze pe cei mici, pe parcursul anului 2015, ar mai fi bruscat un alt copil instituţionalizat, în vârstă de 14 ani. Pentru a scăpa de lovituri, minorul ar fi fugit de frică în altă cameră din unitate, unde a stat închis până când infirmierul s-a calmat.

Daune de 6.000 de lei către persoanele vătămate

Alin Giani Martin a fost trimis în judecată, în ianuarie 2017, pentru trei infracțiuni de purtare abuzivă. Infirmierul era acuzat că a agresat trei copii instituţionalizaţi în timp ce îşi desfăşura activitatea la Complexul de Tip Familial „Casa Noastră” din Piteşti. Curtea de Apel Pitești  a respins apelurile declarate și a păstrat hotărârea Judecătoriei Pitești. Infirmierul a primit un an și trei luni de închisoare, fiind dispusă amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani. Bărbatul a fost obligat și la plata către fiecare dintre părţile civile a sumei de câte 2.000 lei, reprezentând daune morale. Pe acest subiect am stat de vorbă și cu directorul DGASPC Argeș, Adrian Macovei, care ne-a precizat că față de angajatul său se vor lua măsuri după ce instituției i se va comunica hotărârea instanței, până în acest moment nefiind transmis nimic. Probabil, în urma condamnării primite că a bătut trei minori instituționalizați, Alin Martin își va pierde locul de muncă în cadrul DGASPC Argeș.
A.V.

*** *** ***

Prejudiciul funcționarului care a dat mai mulți bani asistaților, nerecuperat

O altă situație delicată la instituția condusă de directorul Adrian Macovei a avut loc în 2016, când DGASPC a anunțat că un angajat a creat un prejudiciu de circa 40.000 de lei. Ce s-a întâmplat în doi ani de la anunțarea acestui incident? Nimic! Nu s-a recuperat nici paguba, nu a fost trimis în judecată nici făptașii! De altfel, cel acuzat de fraudă nu mai are nicio treabă cu Direcția pentru Protecția Copilului Argeș, după ce a fost suspendat din funcție și-a căutat un loc de muncă în altă parte, de data aceasta în privat. În 2016, la DGASPC Argeș a fost descoperită o fraudă în valoare de aproximativ 40.000 de lei. Presupusul făptaș, conform conducerii instituției, este Gabriel Dinescu, angajat al departamentului Plăti către persoanele cu handicap.
Acesta a dat mai mulţi bani unor persoane care erau încadrate într-un grad de handicap. Angajatul majora valoarea sumei pe care cineva o primea prin încadrarea într-un grad de handicap de la 39 lei la 272 lei, fiind identificate 13 cazuri de persoane care au primit, astfel, mai mulți bani de la stat. Deși în cauză a fost sesizat Parchetul Judecătorei Pitești până acum dosarul nu a fost soluționat, fiind în continuare în lucru. Cu toate acestea, nici prejudiciul adus instituției nu a fost recuperat nici de la funcționarul în cauză, nici de la beneficiarii care au luat mai mulți bani decât cei cuveniți.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea