Dosar penal pentru furt și purtare abuzivă în urma incidentului de la Centrul Bascovele

# În urma anchetei interne, directoarea Maria Cîrstea a fost sancționată cu reducerea salariului cu 10%, timp de trei luni # Dispus la solicitarea ministrului Olguța Vasilescu, corpul de control al Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială a formulat mai multe recomandări conducerii Centrului Bascovele # În urma incidentului, Direcția pentru Protecția Copilului Argeș a primit o amendă de circa 6.000 de lei

Recent, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Bascovele, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, s-a aflat în mijlocul unui scandal, după ce în presa națională au apărut informații potrivit cărora agentul de pază al instituției ar fi bătut

doi pacienți cu probleme psihice. Totodată, după bătaie, pacienții nu au fost văzuți de doctor, pentru că Centrul Bascovele nu ar fi dispus de unul, medicul unității având în respectiva perioadă contractul de muncă suspendat din cauza unor probleme personale. În urma sesizărilor, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș s-a dispus efectuarea unei anchete urmând să fie luate măsurile necesare pentru a fi evitate în viitor astfel de incidente.

În urma investigațiilor s-a constatat că victima a suferit o fractură

În a treia zi de Paște, pe 10 aprilie, doi pacienți de la Centrul de Îngrijire și Asistență Socială (CIA) Bascovele, cu deficiențe grave, s-au deplasat la Mănăstirea Bascovele, aflată în incinta unității, pentru a fura din „cutia milei” bani ca să își cumpere... țigări. De fapt, pentru cei din zonă, acest lucru nu mai este unul neobişnuit, bolnavii fiind frecvent observați la poarta lăcaşului de cult pentru a cerşi, în special ţigări. Cei doi, o femeie de 63 de ani, bolnavă de schizofrenie grad ridicat, şi un bărbat de 27 de ani, diagnosticat cu întârziere mentală profundă, s-au certat pe bani, spun reprezentanții centrului. La incident a intervenit agentul de pază al unității de îngrijire, iar situația s-a agravat. În urma altercației, femeia a suferit mai multe răni serioase pe corp, iar agentul de pază a fost acuzat că a bătut beneficiarii. Pentru ca situația să devină și mai problematică, angajații Centrului Bascovele nu au dispus ca victimele să fie trimise pentru investigații într-un centru de specialitate, în instituție neexistând un medic care să ofere servicii medicale, deși acest lucru era obligatoriu. Nici directoarea unității nu a comunicat către DGASPC Argeș despre existenţa acestui conflict.

„A fost o altercație între trei oameni, doi pacienți și agentul de pază. În incinta unității noatre se află mănăstirea Bascovele, iar incidentul s-a produs în curtea lăcașului. Paznicul spune că doar i-a despărțit. Nu putem acuza pentru că nu a văzut nimeni incidentul decât agentul de pază”, ne-a precizat directoarea CIA Bascovele”, Maria Cîrstea (foto). Aceasta a recunoscut că a greșit că nu a dus victimele la investigații la un medic specialist, dar susține că pacienta nu a acuzat dureri. Totuși, în urma investigațiilor desfășurate la câteva zile după producerea incidentului s-a constatat că femeia a suferit o fisură. „Femeia prezenta echimoze pe braţe şi pe spate. Ea nu a prezentat semnele clinice ale unei fracturi, cu deformare, cu dureri acute. Întâmplarea a fost ca atunci când a fost consultată să se descopere că a fost o fractură, prin fisură. Efectiv nu a manifestat semne de fractură că nu eram nebuni să nu îl ducem la medic…”, a mai adăugat directoarea.

Directoarea, sancționată disciplinar

În urma incidentului petrecut la CIA Bascovele, o parte dintre angajați, dar și directoarea centrului, au fost cercetați în comisii administrative și disciplinare. Până în prezent, doar directoarea Maria Cîrstea a fost sancționată disciplinar cu reducerea salariului cu 10%, timp de trei luni. În plus, s-a luat măsura asigurării de servicii medicale în unitate până când va fi scos la concurs postul de director.

„Am aprobat scoaterea la concurs a postului de medic la CIA Bascovele. Până atunci asigurăm serviciile medicale prin medicii pe care îi avem la alte centre. În urma incidentului, am sancționat șefa de centru cu reducerea salariului cu 10%, pe trei luni. Este o procedura care trebuia realizată, iar persoana agresată trebuia adusă la un medic. Aceste lucruri nu au fost respectate”, a precizat directorul DGASPC Argeș, Adrian Macovei (foto). Mai mult, conducerea Direcției pentru Protecția Copilului Argeș a făcut o plângere la poliție privind incidentul petrecut la Centrul Bascovele. Conform surselor noastre, Secția de Poliție Rurală Drăganu a deschis în acest caz un dosar penal privind infracțiunile de furt și purtare abuzivă. Beneficiarii centrului sunt cercetați că au furat banii din cadrul Mănăstirii Bascovele, din „cutia milei”, iar agentul de pază că i-a agresat pe cei doi.

Corpul de control a solicitat separarea centrului de mănăstire printr-un gard

În urma sesizărilor făcute de jurnaliștii de la bugetul.ro, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a trimis corpul de control de la Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială la CIA Bascovele pentru a investiga cele întâmplate și pentru a evita astfel de întâmplări în viitor. Printre măsurile recomandate de corpul de control dispus de minister se numără: realizarea unui gard despărțitor între centrul și mănăstirea Bascovele, reducerea numărului de pacienți în centru, realizarea unui raport conform standardelor angajat-beneficiar, de un angajat pe un beneficiar, în acest moment existând 79 de pacienți și doar 65 de salariați. În urma controalelor desfășurate în această perioadă la CIA Bascovele, pentru că unitatea nu are personalitate juridică, s-a acordat o amendă de circa 6.000 lei către Direcția pentru Protecția Copilului Argeș. A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea