Sute de profesori au arătat fluturaşii de salariu şi au ameninţat cu greva în Piața Vasile Milea

Piaţa Vasile Milea a fost luată cu asalt de profesori din Argeş. Aproximativ 200 de cadre didactice şi personal auxiliar din învăţământ au protestat, săptămâna trecută, în Piaţa Vasile Milea din Piteşti. Protestatarii au făcut parte din sindicatul SIPA Muntenia, afiliaţi la FSLI. Nemulţumirile au fost legate de salarii şi condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea. În principal, profesorii au fost să atragă atenţia guvernanţilor asupra gravelor probleme socio-profesionale ale salariaţilor din învăţământ.

Serie lungă de nemulţumiri: tăieri de sporuri şi discriminări!

Nemulţumirile membrilor sindicatului SIPA sunt numeroase:
-  personalul nedidactic nu a beneficiat de majorarea salariului de bază cu 20% începând cu  1 martie 2018;
- personalului didactic auxiliar, respectiv contabili și secretari, i s-a diminuat în mod abuziv şi nejustificat salariile, astfel că se solicită revenirea acestora cel puţin la nivelul salariilor lunii februarie 2018;
- prin HG nr. 34/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă şi a categoriilor de personal, care  pot primi  sporuri specifice  condiţiilor de muncă, precum şi condiţiilor de acordare a acestuia, Guvernul României a eliminat toate sporurile pentru condiţii periculoase şi vătămătoare (10-15%) care se acordaseră prin decizii ale instanţelor de judecată rămase executorii. De aceste sporuri au beneficiat până la 31 decembrie 2017 următoarele categorii de salariaţi din sistemul de învăţământ: directorii, contabilii, secretarii, administratorii de patrimoniu, administratorii financiari, bibliotecarii, inginerii de sistem, profesorii de informatică, laboranţii, îngrijitorii etc.;
- discriminările rezultate în urma aplicării dispozitiilor Legii nr. 153/2017 în rândul angajaţilor din sistemul bugetar, personalul din învăţământ fiind pozitionat în pătrimea inferioară a grilei de salarizare, între 1.64 si 2.76, pe o scară de la 1 la 12;
- nedecontarea navetei pentru personalul din învăţământ;
- mărirea efectivelor de elevi la clasă cu mult peste prevederile Legii Educaţiei Naţionale;
- neachitarea sumelor aferente tranşei pentru hotărârile judecătoreşti din anul 2017 şi prorogarea plăţii dobânzilor moratorii;
-  membrii de sindicat din cadrul ISJ-urilor şi Casele Corpului Didactic, nu au beneficiat de mărirea salarială de 20% începând cu 1 martie 2018.

“Profesorii sunt buni doar în preajma alegerilor. Suntem lăudați doar din 4 în 4 ani. Atunci când politicienii au nevoie de votul nostru. Nemulțumirile s-au acumulat iar în sistemul de învățământ, criza se adeverește. Promisiunile politicienilor nu s-au adeverit. Personalul nedidactic nu a beneficiat de mărirea de 20%. Plata plăților restante nu s-a făcut. În ultimele două luni, contribuțiile nu au fost plătite pentru a putea fi plătite salariile”, a spus Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia.

Protestul nu a speriat pe nimeni

Acţiunea de protest din Piaţa Vasile Milea a rămas însă fără ecou. În continuare, sindicaliştii SIPA fiind nemulţumiţi de condiţiile salariale, respectiv de cele de lucru. Aceştia anunţă însă că nu se vor opri aici, iar acţiunile lor vor fi tot mai numeroase şi tot mai puternice.  “Colegii ne-au solicitat sã declanșăm conflictul în Argeș. Colegii sunt hotărâți să închidă școlile dacă Guvernul nu găsește soluții pentru rezolvarea problemelor”, a spus liderul sindicatului SIPA Muntenia, Adrian Voica. Aşadar, sindicaliştii cer guvernanţilor soluţii urgent, în caz contrar luând în calcul şi greva!

Cum au evoluat salariile odată cu noua grilă propusă de guvern?

În învățământul preuniversitar, pentru un profesor cu studii superioare, gradul I, gradația 5, salariul de bază a ajuns până la 5.922 de lei, de la 4.935 de lei în ianuarie. un debutant primeşte până la 3.680 de lei (3.581 de lei în ianuarie), un învățător/educator cu gradul I a ajuns la un salariu de bază de până la 4.736 de lei (peste 40 de ani vechime), de la 3.946 de lei în ianuarie, iar un debutant la 3.197 de lei (de la 2.664 de lei în ianuarie).

Salarii mult mai bune în mediul universitar

În domeniul universitar, un profesor universitar poate ajunge până la un salariu de bază de 11.103 lei (peste 40 de ani vechime), de la 9.252 de lei în ianuarie, un conferențiar ajunge la 7.611 lei, de la 6.342 de lei. Salariul de bază al unui asistent a crescut crește până la 4.673 de lei.  Un rector gradul I are un salariu de bază de 12.604 lei, un rector de gradul II - salariu de bază de 14.259 lei, iar salariul unui decan a crescut la 10.199 lei pentru gradul I și 11.892 de lei pentru gradul II. Cei care au doctoratul primesc și o indemnizație de 950 de lei.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea