„Un incident poate avea loc pe tot timpul anului. CNAIR trebuie să ia măsuri”

# Spune Dumitru Grecu (foto) despre accidentul de pe Transfăgărășan # Ion Sănduloiu: „Deschiderea Transfăgărășanului în iunie este ceva fezabil”
Deschiderea Transfăgărășanului la 1 iulie a creat multe nemulțumiri din partea turiștilor, dar și a agenților de turism care își desfășoară activitatea în zonă. Deși Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a montat o barieră la km 108, spre sfârșitul lunii mai, turiștii au rupt bariera și au ignorat indicatoarele rutiere, dar şi avertizările emise de autorităţi, mergând cu autoturismele pe sectorul de drum închis. Drept urmare, două maşini au fost surprinse de o cădere masivă de pietre, pe Transfăgărășan, fiind distruse aproape complet.
Cu câteva zile înainte de producerea nefericitului incident, mai mulți agenți de turism din Argeș  au chemat în judecată (CNAIR) cerând modificarea regulamentului de funcționare a DN 7C, respectiv deschiderea completă a Transfăgărășanului mai devreme de 30 iunie. Solicitarea oamenilor de afaceri a venit și în sprijinul turiștilor care vin într-un număr din ce în ce mai mare pe cel mai spectaculos drum din țară. Cum vremea e frumoasă, iar numărul turiștilor în creștere acest lucru duce la încălcarea frecventă a avertizărilor autorităților. Astfel oamenii se deplasează fie la pas, fie pe bicicletă pe tronsonul de drum închis, iar posibilitatea apariției unui eveniment neplăcut este mult mai mare.
„Au fost foarte mulți oameni pe Transfăgărășan și au fost nemulțumiți că drumul e închis și au rupt bariera. Sigur că cei care au pățit incidentul o să suporte consecințele pentru că au intrat pe un drum închis, dar și cei de la Drumuri sunt vinovați pentru că nu vor să deschidă drumul. Totuși, drumurile sunt domeniu public, ale noastre, ale tuturor, nu ale CNAIR care le închid că nu vor ei să curețe drumul și să ia toate măsurile de siguranță. Ce s-a întâmplat acolo, a fost un incident care poate avea loc pe tot timpul anului, pentru că pietrele au căzut și au distrus cele două mașini. Sunt o grămadă de zone pe Transfăgărășan care sunt deschise circulației și sunt foarte periculoase și față de care nu se ia nicio măsură. CNAIR-ul trebuie să ia măsuri. Sunt zone în care riscul să cadă pietre este foarte mare. Acolo trebuie făcute niște lucrări de consolidare, protecție, care să oprească orice cădere accidentală de pietre. Dacă ei se limitează doar la închiderea drumului, înseamnă că totul este o bătaie de joc”, a precizat Dumitru Grecu, proprietarul complexului turistic Valea cu Peşti.

„Dacă drumul rămâne deschis doar patru luni pe an o să le cer să îl închidă definitiv”

Dumitru Grecu va continua demersul deschis în instanță alături de ceilalți agenți de turism șisusține că CNAIR trebuie să ia mai multe măsuri de siguranță pe Transfăgărășan.
„S-a întâmplat acest incident pentru că CNAIR nu i-au măsuri. Pietre au căzut și în luna iulie, august când era drumul deschis. Oricând poate să cadă, dar ei trebuie să-și facă treaba. Nu ne oprim, continuăm demersul la instanță. Dacă instanța decide în favoarea lor, ca drumul acesta să fie deschis doar patru luni, asta e, ne merităm soarta! O să le cer să îl închidă definitiv și să îl lase în paragină.”.

15 agenți de turism au dat în judecată CNAIR

În primul dosar reclamanții sunt: SC Valea cu Pești SA - reprezentată de Dumitru Grecu; Posada Vidraru - reprezentată de Corina Sava; I.I. Metehoi Rodica - reprezentată de Rodica Metehoiu; Bun Silva Star 88 - reprezentată de Cătălin Urluescu; I.I. Martin Eugen - reprezentată de Martin Eugen, în cel de-al doilea dosar:  Pârâul Capra SA - reprezentată de Corina Sava; Făgăraș Sud - reprezentată de Bogdan Alexandru Donoiu; Agroindustrial Investment - reprezentată de Nicolae Scarlat; Valachia Corbeni - reprezentată de Marius Străuț; Marian Matrix - reprezentată de Ion  Marian Vladu. În al treilea dosar reclamanții sunt: SC Selectra SRL - reprezentată prin Dumitru Grecu; Posada Sa - reprezentată de Corina Sava; Micuțul Vrăjitor - reprezentată prin Elena Birsan; Adonis Lavimar - reprezentată prin Gheorghe Șerban; Dealler SRL - reprezentată de Florin Eana. În dosare, partea pârâtă este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Ion Sănduloiu: „Deschiderea Transfăgărășanului în iunie este ceva fezabil”

Directorul Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu consideră că drumul poate fi deschis în jurul lunii iunie, dar nu mai devreme pentru că astfel există foarte multe pericole.
„Deschiderea mai devreme este mai problematică, pentru că poate să vină zăpada de deasupra. Nu poți să muți sute de mii de tone de zăpada pentru asta. Există mai multe riscuri.  Deschiderea poate varia de la an la an, în funcție de cât ninge, dar cred că între 1-5 iunie este ceva fezabil. Dar în nici un caz nu poate fi deschis pe tot timpul anului. (…) Avem probleme cu turiștii până se deschide Transfăgărășanul, în această perioadă, pentru că sunt foarte vocali și de multe ori foarte agresivi”, a precizat Ion Sănduloiu. De asemenea, săptămâna trecută a continuat deszăpezirea pe Transfăgărășan. „Încă se lucrează la deszăpezire. Cei de la Sibiu sunt mai jos ca altitudine și va dura mai mult. Fiecare district își deszăpezește bucata”, a mai precizat directorul Salvamont Argeș.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea