Șefa achitată, angajații buni de plată! Doctorița Anca Alexandrescu, achitată în dosarul penal pentru… lipsă de probe

# Cele două farmaciste și administratorul farmaciei din Călinești, deținută de Anca Alexandrescu, au primit închisoare cu suspendare și trebuie să plătească daune materiale de circa 220.000 lei către CAS Argeș
# Gheorghe Pristavu, avocatul Ancăi Alexandrescu: „Instanța a stabilit că nu există probe”

Pe 11 iunie, Judecătoria Pitești s-a pronunțat în dosarul în care Anca Alexandrescu, fosta șefă de la DSP Argeș, este acuzată de procurori că prin Vital Pharmaceutica Plant, farmacia din Călinești al cărei asociat unic era, ar fi prescris și apoi decontat, în 2009, sute de rețete fictive. Alături de Anca Alexandrescu, în dosar, mai sunt cercetate Diana Modoacă, administrator al Vital Pharmaceutica Plant, și două farmaciste, Andreea Ioana Tudor şi Elena Luminiţa  Mihăilă, pentru înșelăciune, abuz în serviciu și fals în înscrisuri. În urma sentinței Judecătoriei, patronul farmaciei a fost achitat pentru faptele cercetate, iar cei trei angajați sunt buni de plată. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

 

 

 

Măsura asiguratorie a sechestului pe bunurile doctoriței, revocată

Doctorița Alexandrescu a fost cercetată de procurori pentru infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune în formă continuată. Magistratul Judecătoriei Pitești a decis achitarea acesteia în cazul prevăzut de  articolul 16 din noul Cod de procedură penală, alineatul 1, litera „c)”, în care se prevede că: „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”. De asemenea, deși decizia nu este definitivă, instanța a revocat măsura asiguratorie a procurorilor instituită pe două bunuri ale inculpatei. „În baza art. 396 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 16 alin. 1 lit. c C.p.p. achită pe inculpata Alexandrescu Anca Elena, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art. 47 C.p. raportat la art. 322 alin. 1 C.p. şi înşelăciune în formă continuată, prevăzută de art. 244 alin. 1 şi 2 C.p.p. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. Revocă măsura asiguratorie a sechestrului instituită prin ordonanţa din data de 27.06.2016 …”, se arată în hotărârea instanței.

Angajații farmaciei – închisoare cu suspendare

Ceilalți inculpați din dosar, angajații societății patronată de Anca Alexandrescu, au primit pedepse de închisoare cu suspendare. Diana Loredana Modoacă, administratorul farmaciei - Vital Pharmaceutica Plant – a primit 2 ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 3 ani. „va contopi pedepsele stabilite prin prezenta, urmând ca inculpata Modoacă Diana Loredana să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care se adugă un spor de 6 luni, în final 2 ani închisoare şi 1 an pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a şi b C.pen. În baza art. 45 alin. 5 C.pen., pe durata executării pedepsei rezultante va interzice inculpatei Modoacă Diana Loredana exercitarea drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b C.p. cu titlu de pedepse accesorii. În temeiul 91 C.p. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale rezultante de 2 ani închisoare, precum şi a pedepsei accesorii, iar în temeiul art. 92 alin. 1 C.p. fixează termen de supraveghere de 3 ani. (…) Menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituită prin ordonanţa din data de 27.06.2016”, se precizează în hotărârea instanței.
Cele două farmaciste implicate în dosar, Andreea Ioana Tudor şi Elena Luminiţa Mihăilă au primit câte un an de închisoare, 1 an închisoare, fiind dispusă amânarea aplicării pedepsei rezultante pe un termen de supraveghere de 2 ani. Față de ultima inculpată, instanța a menținut și măsura asiguratorie a sechestrului pe imobilul său.

Daune morale de 220.000 de lei

Cele trei angajate ale farmaciei din Călinești au fost obligate de instanță și la plata a circa 220.000 lei către partea civilă – Casa de Asigurări de Sănătate Argeș.
„Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Casa de Asigurări de Sănătate Argeş şi obligă inculpatele Modoacă Diana Loredana, Tudor Andreea Ioana şi Mihăilă Elena Luminiţa în solidar să plătească suma de 219.528 lei părţii civile, cu titlu de daune materiale. În baza art. 274 alin 1 C.p.p. obligă inculpatele Modoacă Diana Loredana, Tudor Andreea Ioana şi Mihăilă Elena Luminiţa să achite către stat suma de 2300 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare fiecare, din total suma de 5500 de lei reprezintă cheltuieli judiciare aferente urmăririi penale. Cu apel în 10 zile de la comunicarea minutei”, arată instanța.

Avocatul inculpatei: „Instanța a împărtășit punctul nostru de vedere”

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. Fosta șefă de la DSP, Anca Alexandrescu, este singura inculpată achitată în dosar. Despre acest subiect am stat de vorbă cu avocatul Gheorghe Pristavu, apărătorul Ancăi Alexandrescu în acest dosar. „A fost achitată. Așa a constatat instanța. A împărtășit punctul nostru de vedere. Instanța a stabilit că nu există probe că a săvârşit infracţiunea”, ne-a precizat Gheorghe Pristavu, unul dintre cei mai apreciați avocați din județ.
Trebuie menționat că Anca Alexandrescu  a mai fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în 2014, de către Curtea de Apel Pitești, pentru infracțiuni de corupție, iar la o nouă condamnare riscă închisoare cu executare. De altfel, instanța a stabilit atunci un termen de încercare de 6 ani. „Majorează termenul de încercare stabilit în baza art.86/2 Cod penal anterior, de la 4 ani la 6 ani, ce curge de la 30.01.2014, data rămânerii definitive a hotărârii”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea