Ministerul Sănătății: „Deficitul de medici specialiști la nivelul județului Argeș este de 23%”

Deputatul Dănuț Bica (foto) a formulat mai multe întrebări către ministrul Sănătății, Sorina Pintea, privind situația sistemului medical în Argeș. Conform unui studiu realizat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății prin prelucrarea datelor parțiale oferite de jumătate dintre direcțiile de sănătate publică din țară, la finele lui 2017 exista un deficit în țară de 4.700 de medici specialiști. Situația se resimte și la nivelulul județului Argeș, unde nu există unitate spitalicească care să nu înregistreze deficit de medici specialiști.
Deși președintele CJ Argeș, dr. Dan Manu spune că nu mai există problema deficitului medicilor în județ, situația este alta. În răspunsul primit de parlamentarul Dănuț Bica de la Ministerul Sănătății apare și dovada. „Deficitul de medici specialiști la nivelul județului Argeș este de 23%” menționează Dan Dumitrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Totuși, răspunsul este unul evaziv nefiind menționat care este exact deficitul de medici specialiști înregistrat în prezent în județ și nici pe ce specializări duce lipsă cel mai mult sistemul medical din Argeș.

Secretar de stat: „Medicii beneficiază din martie 2018 de salarii comparative cu cele acordate la nivelul Uniunii Europene”

La o altă întrebare a deputatului PNL, același secretar de stat, Dan Dumitrescu, spune că principala cauză a deficitului de medici o reprezintă plecările din țară pentru salarii mai bune. De altfel, Dumitrescu consideră că principala măsura în vederea opririi exodului medicilor a fost creșterea salariilor. Cu toate acestea, în țară continuă să existe  posturi vacante în sistemul de sănătate.
„Principala cauză a deficitului de medici din sistemul sanitar public românesc o reprezintă exodul medicilor care pleacă din țară pentru salarii mai bune. Principala măsură adoptată în vederea opririi exodului medicilor și implicit a reducerii deficitului de medici a fost adoptarea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, lege potrivit căreia medicii beneficiază începând cu luna martie 2018 de salarii comparative cu cele acordate la nivelul Uniunii Europene”, a mai precizat secretarul de stat Dan Dumitrescu.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea