Avocatul Poporului a finalizat ancheta în cazul copilului care a stat în cap în faţa premierului Dăncilă

# „Fetița a executat un număr de gimnastică fără a-i fi asigurate măsuri de protecție adecvate”, spun reprezentanții Avocatului Poporului într-o recomandare făcută către IȘJ Argeș
Cu ocazia desfășurării Simfoniei Lalelelor, Avocatul Poporului a primit mai multe petiții din partea unor organizații și a unor oameni politici în legătură cu spectacolul dat de copii la „Simfonia lalelelor” de la Piteşti, unde o fetiţă de trei ani a stat în cap, pe asfalt, în faţa tribunei oficiale unde se afla şi premierul Viorica Dăncilă. Săptămâna trecută, pe 20 iunie, Avocatul Poporului a finalizat ancheta în acest caz și a transmis Inspectoratului Școlar Județean Argeș mai multe recomandări.
În petiția primită de instituția Avocatul Poporului se arăta că: „Vineri 20 aprilie 2018, în municipiul Pitești, în fața premierului Vasilica Viorica Dăncilă, a două doamne ministru, a reprezentanților autorităților publice locale și a altor lideri PSD și ALDE, copiilor de diferite vârste, începând cu grădiniță, li s-a cerut să defileze și să realizeze diverse activități artistice și sportive, în cadrul unei parade, desfășurată cu ocazia festivalului tradițional al lalelelor din oraș”. Astfel, doi reprezentanți ai domeniului apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului și doi reprezentanți ai Biroului Teritorial Pitești, din cadrul Avocatului Poporului, au efectuat o ancheta la Inspectoratul Școlar Județean Argeș și la instituțiile de învățământ ai căror elevi și preșcolari au participat la activitățile respective. S-a constat că participarea elevilor și preșcolarilor la Parada Florilor precum și la împodobirea carelor alegorice dedicate Simfoniei Lalelelor revine în exclusivitate instituțiilor de învățământ, IȘJ Argeș neavând atribuții în acest sens.

”Fetița nu a fost afectată fizic în urma executării acelui exercițiu”

„Fetița despre care deputatul Raluca Turcan și mass media au relatat că «ar fi fost obligată să facă tumbe pe asfalt» precum și celelalte colege gimnaste ale ei, provin dintr-un club sportiv privat, aceasta fiind însoțită la eveniment atât de părinți cât și de antrenoarea de gimnastică. Este adevărat că, în cadrul manifestărilor, fetița a executat un număr de gimnastică fără a-i fi asigurate măsuri de protecție adecvate cu locul și dificultatea exercițiului prezentat. Conform relatărilor mamei fetiței, aceasta nu a fost afectată fizic în urma executării acelui exercițiu”, prezintă reprezentanții Avocatului Poporului într-o recomandare făcută către IȘJ Argeș.

Recomandări către IȘJ Argeș

De asemenea, în urma anchetei, Avocatul Poporului a transmis mai multe recomandări către Inspectoratul Școlar Județean Argeș.
„Desfășurarea de către Inspectoratul școlar Județean Argeș, în calitatea sa de autoritate publică, la nivel județean, a cel puțin unei campanii anuale de informare și conștientizare asupra importanței asigurării unor măsuri adecvate de securitate, la evenimentele cu caracter social, cultural, științific, educativ, sportiv, la care participă copii.
Inspectoratul Școlar General al IȘJ Argeș va informa Avocatul  Poporului în privința măsurilor luate”, se arată în recomandarea transmisă de instituția Avocatul Poporului.
De altfel, instituția nu a găsit nicio neregulă în organizarea evenimentului Simfonia Lalelelor de către Primăria Pitești. Mai mult aceștia au constatat că la ediția din acest an a Simfoniei Lalelelor pentru realizarea carelor alegorice au participat 132 de elevi voluntari, de la șase colegii din municipiul Pitești, pentru care reprezentanții primăriei au asigurat, pe tot parcursul activităților, sandwich-uri și apă. La paradă au participat 1023 de elevi și preșcolari, din 42 de unități de învățământ. Acestora li s-au alăturat și alți elevi și preșcolari, sportivi, de la mai multe grădinițe și școli private, cluburi și asociații sportive independente, fundații și organizații neguvernamentale, precum și copii din cadrul DiGASPC Argeș, toți însoțiți de părinți, antrenori sau educatori, după caz. A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea