Boschetarii și-au făcut cămin în Casa Universitarilor

# Viitorul „Centru de Cultură” de la UPIT, readus la „viață” de un om al străzii

Cândva o clădire gigant, și la propriu și la figurat, Casa Universitarilor a devenit cămin pentru boschetari. Aflată la câteva sute de metri de centrul Piteștiului, clădirea de 823,33 mp, din str. Eroilor, aflată în administrarea Universității Pitești, oferă o imagine dezolantă. După ce ai urcat prima treaptă a scării care duce către fostul restaurant Panoramic, se constată cu stupoare situația în care a ajuns imobilul. Scările neîngrijite și mizeria adunată într-un colț te avertizează că te îndrepți către o ruină, ci nicidecum către o clădire considerată a fi „în conservare” încă din 2010. Urcăm treptele și ajungem la parter. Vedem o pereche de chiloți de damă ajunși cine știe cum pe acolo. Într-un colț alte gunoaie: o pereche de pantofi, niște cârpe, sticle de bere goale. Un lucru e clar, în clădire nu s-a mai făcut curat de când a fost lăsată în paragină. Mergem cu grijă printre sutele de kilograme de gunoaie, trecem cu grijă pe lângă acoperișul rupt, de pe care se scurge ploaia, avem grijă și de bălțile din interiorul clădirii. În partea dreaptă observăm singurul lucru aflat într-o stare bună… contorul de gaze, dar și termopanele. Da, chiar sunt și termopane, nu toate însă, se pare că o parte au dispărut.

O bucată de geam spart pe care scrie „I see everything” – singura dovadă că paza clădirii funcționează

Mergem mai departe și cert este că în clădire nu apare nici un semn cu accesul interzis, deși pericole sunt peste tot. Observăm scările care duc către etaj. La mijlocul scărilor era odată o plasă de sârmă care bloca accesul. Dar ea a fost de mult dată la o parte. La etaj observăm pe o bucată de geam spart „I see everything” – „Văd totul”. Probabil au scris cei plătiți de Universitatea din Pitești să ofere pază clădirii… Se preconizează un scenariu demn pentru un film de groază.

Un om al străzii a transformat Casa Universitarilor în propriul dormitor. Are atât saltea, cât și pernă!

Iar interiorul etajului clădirii Casei Universitarilor se pare că este și locuit. Un om al străzii sau mai mulți au transformat o ruină în propriul cămin. „În sufragerie” au modernizat și chiar au făcut focul în interiorul încăperii, iar în jurul focului sunt împrăștiate și un pachet de cărți de joc. Altă cameră a devenit chiar dormitor. Omul străzii și-a creat și condiții, aducând o saltea și o pernă. Pe saltea are câteva haine de schimb  Nu am mai zăbovit mult, pentru că ne-am dat seama că am intrat neinvitați în „casa” cuiva. La subsol, nici nu am avut curaj să ajungem. Dar mirosul puternic care venea de acolo ne-a făcut să credem că a fost transformat de omul străzii în toaletă proprie.

Casa Universitarilor este văzută de conducerea UPIT drept Centru de Cultură, dar în realitate continuă să fie o ruină

În 2016, Dumitru Chirleșan, devenit  rector al Universității din Pitești, și-a anunțat intenția de schimbare în bine a Casei Universitarilor. Un an mai târziu, în noiembrie 2017, rectorul de la UPIT anunța renașterea clădirii, pas cu pas. Iar primul pas era alocarea a 100.000 lei pentru expertiza tehnică şi închiderea obiectivului pentru a nu ploua şi ninge în el în sezonul rece. Fondurile totale pentru repararea clădirii considerându-se a fi în valoare de 1,8 milioane lei. Rectorul Dumitru Chirleșan nici nu a început lucrările și deja anunța și viitoarea destinație a clădirii:
„Restul lucrărilor le vom face pe parcursul anului viitor (n. r. - în 2018). Destinaţia clădirii va fi aceea de ”Centrul de Cultură şi Educaţie Sud-Est Europeană”. Nu văd activităţi comerciale acolo. Vom dezvolta activităţi de tip club, cu gestiune internă şi acces pe bază de card. Se va putea consuma şi mâncare, în regim de cantină studenţească. Nu vreau să facem business acolo. Va fi un restaurant al universităţii cu regim închis. Din 2010-2011, este în conservare clădirea, şi acum suntem la capitolul furăciunea termopanelor care dispar, deşi avem pază”, preciza Dumitru Chirleșan, în noiembrie 2017, în timpul unei conferințe de presă.
Și cât de bună e paza despre care vorbea domnul rector… îl lăsăm să comenteze pe omul străzii care locuiește în Casa Universitarilor. Din (ne)fericire nu ne-am întâlnit cu el. Am încercat să îi luăm un punct de vedere și rectorului Dumitru Chirleșan despre așa „zisele” investiții la Casa Universitarilor, dar acesta ne-a invitat la o discuție pe parcursul acestei săptămâni, fiind plecat cu treabă în afara țării. Vă ținem informați în legătură cu viitorul clădirii... Deși conducerea UPIT o vede Centru de Cultură, în realitate ea este încă o ruină… A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea