Delicios! Barajul Vidraru și statuia lui Prometeu - în formă de tort!

O tânără din Pitești face artă din cofetărie și transformă torturile în adevărate povești. Raluca Țârcomnicu produce torturi pentru orice eveniment, iar prin mâna sa aduce la viață personaje din desene animate, animăluțe, autoturisme, peisaje, iar lista continuă. Cu alte cuvinte: tot ce îi cere clientul, iar povestea este totdeauna diferită!
Rapunzel, Mickey Mouse și toată familia sa, Fulger McQueen din seria animată ”Mașini”, pisicuțe, ursuleți, celebrul ”Cookie Monster”, tabla de șah sunt doar o mică parte din creațiile sale dulci.

Raluca este autoarea unor lucrări spectaculoase premiate, de altfel, la concursuri de profil. Afacerea tinerei - un laborator de cofetărie - este produsul unei pasiuni descoperite în mers. Totul a plecat mai mult din curiozitate, în timp ce lucra în mediul corporativ, în Anglia, cu un… curs în domeniu. A început de la niște ”zaruri” și ”fundițe” create din pastă de zahăr. Iar de aici până la realizarea propriei sale afaceri a mai fost doar un pas, însă cu mai multe hopuri.
”În 2012 am făcut primele cupcake-uri. Au avut ”priză” la public, așa că mi-am transformat treptat colegii de birou în ”cobai” și am avansat spre torturi. Dar nu orice fel de torturi, ci cele sculptate, decorate, 3D”, ne povestește Raluca Țârcomnicu. A revenit acasă - la Pitești - iar din 2017 are propriul său laborator de cofetărie.
”Este un concept relativ nou pe piața noastră. Vine din engleză - ”cake design” - și este cel mai mult dezvoltat în Anglia, SUA și Australia, cele trei piețe principale unde a ajuns la un nivel foarte înalt. Am învățat să fac așa ceva de la cei mai buni decoratori de torturi din lume, prin cursuri, specializări, stagii și concursuri în Anglia, Statele Unite, Franța și Spania”, mai spune Raluca.

”Călușarul” și ”Mărgelatu” - alte creații ”delicioase”

În ultimii doi ani, Raluca a obținut premii importante și la singurul concurs de profil din țara noastră - GastroPan, locul care oferă o imagine completă a industriei de panificație și cofetărie. Dacă anul trecut, Raluca a participat la categoria ”creație artistică în pastă de zahăr” cu îndrăgitul personaj al filmelor istorice de aventuri - ”Mărgelatu”, căruia i-a sculptat bustul în… pastă de zahăr, nelipsind nici pistolul, în această primăvară ea a participat cu o nouă creație deosebită. Tematica concursului, desfășurat între 19-22 aprilie la Târgu Mureș, a fost ”România văzută prin tradiții”, iar Raluca a ales obiceiul călușului argeșean. Astfel a apărut tortul ”Călușar”, reprezentând în prim plan, bineînțeles, un călușar în timpul jocului, cât și elementele principale ale costumului său, nelipsind bățul specific.
”Am ales tradiția călușarului pentru că mi s-a părut cea mai interesantă. Am vrut să fac un tort care sfidează gravitația, am vrut să vin cu ceva nou. Motivele pictate pe costumul călușarului sunt motive autentice argeșene. Am vrut să fie cât mai aproape de realitate și de originile noastre. Mi-am împins limitele și am făcut mai multe tehnici, unele pe care nu le-am încercat niciodată”, precizează Raluca.
Iar munca sa a fost apreciată atât de organizatorii concursului, cât mai ales de public.
”Tortul a luat premiul de excelență, iar spre surprinderea mea și premiul publicului. Sincer mi-aș fi dorit mai mult. Și am crezut că o să fie mai mult. Am fost puțin dezamăgită, dar când vizitatorii salonului mi-au spus că pentru ei este cel mai frumos tort din concurs, atunci m-am simțit mai bine. Au fost niște lucrări foarte bune în concurs și la noi în țară sunt niște oameni foarte talentați dar acest domeniu nu este apreciat la adevărata sa valoare”, ne mai mărturisește tânăra.
Trebuie precizat că cele două piese de concurs au fost decorate exact ca un tort, în pastă de zahăr integral, însă înăuntru au fost false.

Barajul Vidraru și statuia lui Prometeu, savurate la… Vidraru

”Fiecare tort are povestea lui”, ne mărturisește Raluca. O comandă specială primită de aceasta a fost realizarea unui tort cu barajul Vidraru pentru un grup care dorea să sfârșească o săptămâna de lucru în zona lacului Vidraru. Iar dorința acestora a fost împlinită de Raluca.
”A fost o cerere extraordinară pentru un grup de profesioniști care avea o reuniune chiar în zonă și care au vrut să sfârșească săptămâna de lucru într-un cadru festiv în zona lacului Vidraru. Cum locul era nemaipomenit de frumos m-au întrebat dacă le realizez un tort pe această temă. După multe documentări am făcut un tort care cuprinde lacul, barajul și omul de fier - Prometeu. Au fost acolo și au avut un tort cu același decor. A fost o idee originală și inedită.  Tortul în sine cred că a avut 30 de cm în diametru, iar Prometeu în jur de  20-25 cm înălțime… Mi-a plăcut foarte mult efectul apei”, ne-a mai spus Raluca.

Tort ”Range Rover” - lung de 80 de cm și greu de 60 de kg

Un alt tort, o altă poveste. Tortul cu cea mai mare greutate realizat de Raluca este un… ”Range Rover”. ”Am avut o comandă, anul trecut, sub forma unei mașini Range Rover. Tortul a fost lung de 80 de cm și greu de 60 de kg. A fost transportat cu greutate, fiind luat direct din  laboratorul meu și dus la un eveniment al unei săli de jocuri din Pitești care sărbătorea un eveniment la care ofereau ca premiu chiar un Range Rover. A fost o adevărată provocare”, povestește Raluca.
”Încerc să fac, pe cât posibil, ca absolut tot din tort să fie comestibil. Mai sunt elemente de susținere necomestibile. În momentul în care clientul vine să ridice tortul este de datoria mea să explic unde anume sunt elementele de tort necomestibile pentru că ele trebuie îndepărtate primele înainte de a fi tăiat tortul. Ele sunt în regulă să intre cu produse, dar nu sunt comestibile”, mai spune tânăra. Raluca recunoaște că ea face tortul de la ”A” la ”Z”. ”În general, un tort decorat durează două zile dacă e să îl faci de la A la Z. Eu așa le fac, adică le iau de la copt, de la ingredientele de bază. În prima zi îl coc, iar apoi blatul trebuie să stea o zi la frigider ca să se așeze, dacă e pufos eu nu am cum să îl sculptez. Urmează sculptatul, îmbrăcatul cu cremă și apoi decorul”. De altfel, torturile au preț unitar, ci nu la kilogram. ”Prețul este stabilit în funcție de  numărul de porții, sortiment, dar mai ales design. Un design complex atrage un preț mai ridicat”, ne mai spune Raluca Țârcomnicu.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea