Schimbări importante la pensii

# Argeșeni, atenție! Luna iulie aduce o serie de noi prevederi

Vești bune pentru pensionarii argeșeni. Casa Județeană de Pensii Argeș anunță o serie de modificări. Se majorează punctul de pensie, indemnizația de însoțitor și indemnizația socială. Apoi,  se modifică datele în care sunt plătite pensiile.
Așadar, începând cu luna iulie 2018, plata pensiilor la domiciliul beneficiarilor va fi efectuată în perioada 1 - 15 ale lunii (în prezent, aceasta se efectuează în perioada 14 - 28 ale lunii). Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Se majorează punctul de pensie

Cel mai important aspect este legat de faptul că pensiile se majorează.  Începând cu luna iulie 2018, valoarea punctului de pensie se majorează cu 10% și va fi de 1.100 lei, conform OUG nr.82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative (în prezent, valoarea punctului de pensie este de 1.000 lei).

Se majorează și indemnizația de însoțitor

Tot din luna iulie, cuantumul indemnizației pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate va fi de 880 lei (80% din valoarea unui punct de pensie, conform art. 77 din Legea nr. 263/2010). În prezent, cuantumul indemnizație de insoțitor este de 800 lei).

Crește și indemnizația socială

Un alt aspect impotant este legat de nivelul indemnizației sociale pentru pensionari. Acesta va fi de 640 lei, conform OUG nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative (în prezent, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari este de 520 lei), informează Casa Judeţeană de Pensii Argeş.
Altfel, tot din luna iulie, plata drepturilor prevazute de legi speciale (ex. Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, indemnizația prevăzută de Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizației pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România, ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, acordat în temeiul Legii nr. 578/2004), la domiciliul beneficiarilor va fi efectuată în perioada  1 - 15 ale lunii (în prezent, aceasta se efectuează în perioada 14 - 28 ale lunii).
Pentru persoanele care beneficiază de plata drepturilor de pensie și a altor drepturi prevăzute de legi cu caracter special prin conturi bancare, precizăm că se va respecta data de 14 a lunii (actualul calendar de plată).
Documentul de informare (talonul mov) se transmite între 1 și 15 ale lunii - la domiciliul beneficiarilor. Pentru pensionarii avizaţi la domiciliu, documentul de informare se poate ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
A.I.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea