Primarul Ion Georgescu: „Ne mai trebuie 18 milioane de euro ca să putem termina Spitalul din Mioveni”

La noul spital din Mioveni se muncește continuu. Clădirea fiind ridicată, se lucrează pe interioare, la pereți, la cablaje, la instalații. Munca este supravegheată, îndeaproape, de edili, care sunt conștienți de importanța edificiului, de faptul că orice întârziere poate provoca neplăceri sau costuri ascunse. Primarul Ion Georgescu este, zilnic, informat de stadiul acestor lucrări,  în fiecare joi fiind, pe șantier, cu o echipă complexă. Mai este și problema banilor, ținând cont că totalul costurilor se va apropia de 60 milioane de euro. Despre toate aceste probleme, dar și despre planurile aparținând viitorului apropiat, domnul primar a binevoit să ne acorde următorul interviu.

„Am aplicat la toate apelurile de finanțare nerambursabilă care au fost anunțate. Încă așteptăm multe răspunsuri”

# Aveți în față acte privind marea investiție. Cum stau lucrurile aici?
- Ne mai trebuie 18 milioane de euro ca să putem termina Spitalul din Mioveni. În decembrie, ianuarie și februarie 2019, există programat un vârf de cheltuieli, vreo 25 de milioane de euro, însemnând aparatura medicală (atât instrumente medicale, blocuri operatorii, angiograf, etc. cât și partea de mobilier). Este greu ca noi să acoperim această sumă. Dacă nu se găsesc surse alternative, trebuie să facem un împrumut, pe 5 sau 10 ani, care să acopere aceste costuri. Însă este ultima variantă, una pe care nu o vom folosi decât dacă epuizăm toate alternativele. Am redus, de ceva timp, costurile, atât cât s-a putut, fără să afectăm serviciile de învățământ, cultură, spital existent și, în general, serviciile pentru populație. Este o situație puțin mai grea, însă, ca și într-o familie, realizarea unor obiective prioritare implică și niște sacrificii.  Considerăm că este un sacrificiu necesar, economiile făcute vor fi făcute pentru o cauză importantă. Mai ales că unitatea spitalicească existentă nu avea multe din specializările care vor fi acoperite de noul spital.
Am participat, alcătuind dosare, la toate apelurile de finanțare nerambursabilă care au fost anunțate. Încă așteptăm multe răspunsuri, multe apeluri de proiecte sunt încă în derulare.
Suntem printre puținii care, în Caietul de Sarcini, avem pusă o astfel de condiție pentru 5 ani. Majoritatea garanțiilor se acordă pentru 2 ani, însă noi am reușit să obținem, un termen mult mai mare, care va începe să curgă abia de la data inaugurării unității. Dorim, de asemenea, ca aparatele importante pentru investigații, precum RMN-ul sau angiograful, să aibă program non-stop. Se caută soluții ca să poată fi efectuate, aceste analize, și contra cost. Mulți pacienți nu lucrează cu CAS-ul sau pot apărea situații în care Casa nu mai poate deconta aceste analize. Am studiat piața și am observat că mulți oameni, din Argeș iau drumul Capitalei sau al altor orașe, unde fac, contra cost, aceste analize. Spitalul va aduce o plus-valoare pentru toți argeșenii, indiferent că sunt din Mioveni, din Pitești sau din alte zone. Cei din zona Mioveni, cu certitudine, nu vor mai merge la Pitești. Implicit, zona Pitești se va mai elibera. Mai sunt, aici, cele două mari platforme industriale, cu specificul lor, cu nevoia de analize medicale, cu urgențele care, astfel, vor putea fi rezolvate mult mai prompt.

Cereri de angajare de la doctori din Timișoara, Cluj,  Iași, București

# Se spune că sunt mai multe cereri decât locuri, deja, pentru posturile de medic din spital...
- Vă pot spune că avem venite, deja, cereri din toată țara. Sunt și de la Timișoara, de la Cluj, de la Iași, de la spitalele din București. Îmbucurător este, în opinia mea, faptul că, cei mai mulți din cei care au formulat cereri, sunt medici tineri, de 40-45 de ani. Este normal, este atracția unui spital nou, a unor aparaturi performante, a unui mediu de lucru curat. Abundența cererilor este îmbucurătoare pentru noi. Se cere însă o lămurire: nu facem noi angajările, sunt alte foruri care se ocupă de asta. Trebuie îndeplinite condiții de legislație, vechime, trebuie promovat un concurs.

Spitalul Mioveni în cifre

- 1,4 milioane kg de armătură;
- 13.000 mc beton;
- 100 tone confecție metalică;
- 260.000 metri liniari de cabluri;
- 66.382 mc volum clădire;
- 17.300 mp suprafață cladire;
- trei surse de alimentare cu energie electrică, două din rețeaua națională și una independentă – generator care poate funcționa la capacitatea maximă a spitalului timp de 48 ore;
- panouri solare generatoare de energie termică ce pot asigura 25% din consumul zilnic de apă apă caldă al spitalului;
- patru săli de operație care pot funcționa simultan;
- UPU care poate prelua 4 ambulanțe simultan, format din triaj și 9 mini-secții specializate;
- cea mai sigură cladire civilă din sudul României, care poate rezita unui seism cu gradul maxim de 9,4 Richter;
- 9.7 km de sisteme de ventilație care funcționează independent pe fiecare palier sau chiar secție.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea