Frații Ilie și Cornel Penescu, acuzați că au delapidat circa 3 milioane de euro

# Detalii noi din dosarul de la Tribunalul Argeș! #  Lichidatorul judiciar al PIC SA s-a constituit parte civilă în dosar cu 13,4 milioane lei, iar ANAF cu 4,4 milioane lei
Pe rolul Tribunalului Argeș se află un dosar cu privire la săvârșirea faptelor de delapidare, pe numele fraților Cornel și Ilie Penescu, foștii acționari de la PIC SA și Muntenia Aliment. Alături de aceștia sunt trimiți în judecată și fostul administrator al celor două societăți, Gheorghiţă Pieca, pentru evaziune fiscală, dar și Lucia Weiss, director economic în cadrul celor două firme,  pentru complicitate la evaziune fiscală.
Frații Penescu sunt acuzați pentru fapte petrecute în urmă cu 12 ani. Mai exact, Cornel Penescu, în calitate de acționar al PIC SA, conform dosarului aflat pe rolul Tribunalului Argeș, în perioada aprilie 2006 – martie 2009, fără a exista obligații de plată și-a însușit, nelegal, sub false motivații precum „plăți salarii”, „plăți fără indicarea obligației destinației” sau „restituire aport” suma totală de 7.642.331,91 lei din patrimoniul societății pe care, prin Pieca Gheorghiță administrator de drept, o administra în fapt. În schimb, fratele său, Ilie Penescu, este acuzat că și-a însușit, în mod similar, suma de 5.850.967,99 lei. Împreună cei doi frați sunt acuzați de săvârșirea infracţiunii de delapidare, cauzând un prejudiciu  de circa 3 milioane de euro. Cu această sumă s-a constituit parte civilă în dosar și lichidatorul judiciar al PIC SA, Pricewaterhouse Coopers Business Recovery Servisec Ipurl. Cornel Penescu mai este acuzat și de instigare la infracțiunea de evaziune fiscală.

Fostul administrator al PIC, Gheorghiță Pieca, eliberat din Penitenciarul Mioveni

În schimb, Gheorghiță Pieca este acuzat de procurori de evaziune fiscală pentru fapte săvârșite atât ca administrator la PIC SA, cât și la Muntenia Aliment, societatea ce a fost radiată în ianuarie 2016. Gheorghiță Pieca a fost eliberat din Penitenciarul Mioveni recent, pe 10 mai, după ce instanța a dispus eliberarea sa condiționată. Reamintim că Pieca a fost condamnat alături de fostul său șef, Cornel Penescu, după ce prin intermediul său, fostul patron de la PIC le-a dat mită mai multor funcţionari de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş pentru a-i favoriza firmele. În prezent, la Tribunalul Argeș, Gheorghiță Pieca este acuzat că, între 2006-2009, prin faptele sale a condus la sustragerea PIC SA de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului general cu suma totală de 4.287.525,08 lei, la care se adaugă încă un prejudiciu de 106.598,58 lei prin sustragerea Muntenia Aliment de la plata obligațiilor fiscale. Pentru recuperarea acestor prejudicii s-a constituit parte în dosar Agenția Națională de Administrare Fiscală – prin Direcția Generală Juridică București.
Mai precis, conform procurorilor, Pieca a săvârșit următoarele fapte:
- a ascuns sursa impozabilă prin efectuarea unor plăți către asociații Cornel și Ilie Penescu cu titlu plăți dividente fără a declara organelor fiscale destinația reală a acestor sume achitate în numerar către cei doi. În acest fel s-a sustras de la plata către bugetul general a impozitului pe dividende – 596.775,45 lei;
- a înregistrat cheltuieli fictive de aprovizionare cu produse agricole de la pretinși producători agricoli, aprovizionare de bunuri și servicii, plăți în numerar… urmarea fiind sustragerea  de la plată a sumei de 2.772.653,14 lei;
- a omis, în parte, evidențierea, înregistrarea și declararea veniturilor PIC SA, în acest fel s-a sustras de la plata către bugetul general suma de 918.116,49 lei
- în calitate de administrator la Muntenia Aliment, în perioada 2006-2008, Gheorghiță Pieca a înregistrat în contracte operații fictive, de aprovizionare cu produse agricole de la pretinși producători agricoli în baza unui număr de 566 de borderouri de achiziție, fapt ce a dus la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale a sumei de 106.598,58 lei.
De asemenea, în ceea ce privește PIC SA s-a decis anularea a peste 1500 de borderouri de achiziție înregistrate în contabilitatea firmei.

PIC SA, firma fraților Penescu, - în topul datornicilor către ANAF

Pe site-ul ANAF sunt publicate societățile argeșene cu cele mai mari restanțe fiscale la bugetul de stat, la cel al asigurărilor sociale, asigurărilor pentru șomaj, respectiv asigurărilor de sănătate. În județul nostru, în topul „listei rușinii” se află firma PIC S.A., firma fraților Ilie și Cornel Penescu, cu aproximativ 78,9 milioane de lei.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea