Vizită cu promisiuni la Pitești! ”În noiembrie se va obține acordul de mediu pentru autostrada Sibiu-Pitești”

# Susține Lucian Șova, ministrul Transporturilor
La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a venit la Piteşti în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și județene în identificarea problemelor cu care se confruntă județul și pentru prioritizarea proiectelor. La întâlnire au participat printre alții senatorul Şerban Valeca, senatorul Gheorghe Marin, şeful Consiliului Județean Dan Manu, primarul Piteștiului Cornel Ionica și Liviu Țâroiu, primarul de la Câmpulung. Au fost discutate cele mai sensibile probleme ale Argeşului. Una dintre ele a fost și proiectul autostrăzii Pitești - Sibiu.

„Acest proiect este un tot unitar. Până când nu există acordul de mediu, nu poate fi pus în aplicare”

Ministrul Șova a estimat că Acordul de Mediu pentru Autostrada Sibiu-Piteşti ar putea fi emis abia la finele anului, deși inițial a fost vehiculat pentru această vară. Până atunci, chiar dacă vor fi desemnaţi câştigători pentru construcţia secţiunilor 1 şi 5, contractele nu vor putea fi semnate, iar secţiunile 2, 3 şi 4 nu vor putea fi scoase la licitaţie. Acordul de Mediu este necesar pentru emiterea Autorizaţiei de Construire.
În iulie 2017, CNAIR a scos la licitaţie secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti, pentru execuţia cărora a primit în octombrie nouă oferte (secţiunea Sibiu - Boiţa), respectiv opt oferte (secţiunea Curtea de Argeş - Piteşti). Pentru urgentarea proiectului, ministrul a propus o întâlnire, săptămâna viitoare, cu experţii Jaspers şi cu experţi români pentru clarificarea aspectelor geotehnice ale proiectului. „Acest proiect este un tot unitar. Până când nu există un acord de mediu, în viziunea Comisiei Europene acesta nu poate fi pus în aplicare. La nivelul companiei de drumuri, anul trecut au fost deschise procedurile de licitație având studiile de fezabilitate făcute pentru sectoarele 1 și 5. Procedura de evaluare este încheiată. Ele au o clauză suspensivă care prevede că nu se va declara câștigătorul înainte de a avea acordul de mediu, condiționalitate impusă de partenerii europeni, Jaspers consultantul comisiei, cât și de reprezentanții comisiei care le aprobă”, a precizat ministrul Șova la Pitești.

„Mai trebuie construite adiacent autostrăzii două ecoducte”

De asemenea, Ministrul Transporturilor precizează că organizațiile de mediu susțin și realizarea a două ecoducte adiacent autostrăzii.
„La acordul de mediu se lucrează de peste un an de zile. Ultima etapă din evaluarea acordului de mediu a fost parcursă și studiul de evaluare a fost depus cam acum o lună de zile. Din acest studiu a reieșit că pentru ca acest proiect să întrunească toate stadiile privind finanțarea din partea Comisiei mai trebuie construite adiacent autostrăzii două ecoducte care să faciliteze circulația mamiferelor mari în zonele respective. Două ecoducte care să traverseze DN 7, calea ferată și râul Olt fără a avea o legătură directă cu traseul autostrăzii. Organizațiile de mediu susțin foarte mult această viziune. Vom face două ecoducte care fizic nu au nicio legătură cu autostrada dar care sunt necesare. Suntem foarte aproape ca termen. Sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie se va obține acordul de mediu pentru întreg proiectul. A doua zi după ce acest lucru va fi făcut vor fi declarați câștigătorii pentru sectoarele 1 și 5”, a mai spus ministrul Lucian Șova, în cadrul întâlnirii de la Pitești.

Traseul autostrăzii Sibiu - Piteşti traversează teritoriul a trei judeţe - Sibiu, Vâlcea şi Argeş - şi este împărţit în cinci secţiuni, respectiv: Sibiu - Boiţa, Boiţa - Cornetu, Cornetu - Ţigveni, Ţigveni - Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş - Piteşti. Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea