Corneliu Berevoianu, cercetat pentru delapidarea bugetului Primăriei Nucșoara

# Fostul primar de la Nucșoara, un nou dosar penal #  După ce a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție într-un dosar cu fonduri europene, fostul edil este acuzat acum că alături de alte persoane au creat un prejudiciu UAT Nucșoara de aproape 400.000 lei

Corneliu Berevoianu, fostul primar pedelist de la Nucşoara, a fost trimis în judecată, în luna iunie 2018, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru delapidare în formă continuată și angajare a cheltuielilor din buget peste limita creditelor bugetare aprobate. Alături de acesta a fost trimis în judecată și Mihai Tița, fostul inspector cu atribuții financiar contabile al Primăriei Nucșoara, dar și omul de afaceri Florin Petrescu. Corneliu Berevoianu a fost primar al comunei Nucșoara timp de două mandate, între 2004 și 2012. După ce nu a mai obținut un mandat de primar, au început și alte probleme… cu legea. Procurorii DNA l-au trimis în judecată la începutul anului 2017 pentru fapte săvârșite în timpul mandatului de primar precum instigare la fals intelectual, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată şi complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Deja cu un dosar pe rolul Tribunalului Argeș, situația fostului edil s-a complicat și mai tare. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș l-au trimis din nou în judecată. De această dată dosarul a fost trimis către Judecătoria Curtea de Argeș.

 

 

Necazul a pornit de la concesionarea islazurilor și a pășunilor alpine către două asociații

Procurorii susțin că „Berevoianu Corneliu și Tița Mihai, prin nesocotirea atribuțiilor de serviciu, în cursul anilor 2007 și 2011, au încheiat contracte de achiziții publice, având ca obiect prestări servicii sau achiziții de bunuri cu diverse societăți comerciale și au dispus efectuarea integrală a plăților către aceste societăți care fie nu au executat obligațiile asumate  prin contract, fie au executat parțial obligațiile contractuale. Prin aceste fapte inculpații ar fi creat un prejudiciu Unității Administrativ Teritoriale Nucșoara de 396.824,32 lei, beneficiul fiind în interesul societăților contractuale. Totul a început în mai 2011 când s-a încheiat între Consiliul Local Nucșoara și ACO „Stâna dintre munți” și asociația „Măgura Nucșoara” mai multe contracte având ca obiectiv concesionarea islazurilor și a pășunilor alpine, în suprafață totală de 1.507 ha, aparținând  comunei, pentru o perioadă de 12 luni. Procurorii susțin că din contractul de concesiune rezulta obligația beneficiarului de a realiza anual pe cheltuiala sa lucrări de curățire a islazului. Dar primarul Corneliu Berevoianu, în calitate de reprezentant al Consiliului Local Nucșoara, i-ar fi scutit pe concesionari de această obligație.

Fostul primar ar fi scutit fără nici o motivație asociațiile „Stâna dintre munți” și „Măgura Nucșoara” de igienizarea pășunilor

Câteva luni mai târziu, în august 2011, între Primăria Nucșoara și societatea comercială condusă de inculpatul Florin Petrescu, Cerexpres 2001 SRL, a fost încheiat un contract având ca obiect efectuarea lucrărilor de întreținere a pășunilor și islazurilor pentru o suprafață de 1203 ha. Prețul lucrărilor fiind de circa 320.000 lei. Procurorii susțin că „inculpatul Berevoianu Corneliu a scutit fără nici o motivație asociațiile ACO «Stâna dintre munți» și «Măgura Nucșoara» de igienizarea pășunilor” și că „a angajat o cheltuială în valoare de 319.546,22 lei, din bugetul Primăriei Nucșoara, absolut gratuit prin încheierea contractului cu SC Cerexpres 2001 SRL”. De asemenea, pentru restul suprafeței de pășune, de 304 ha, concesionată Asociației „Măgura Nucșoara”, a fost abordată una din firmele de „casă” ale Primăriei pentru a face lucrarea de igienizare pentru suma de  peste 31.000 lei. De altfel, edilul este acuzat și pentru că o parte din facturile achitate integral de Primărie prin dispoziția sa de plată se făceau fără să fie verificate efectuarea lucrărilor și livrarea materialelor de către executant.

Edilul i-ar fi plătit din bugetul Primăriei studiile subordonatului său

Un alt detaliu interesant care apare în dosarul de la Judecătoria Pitești este modul în care colaborau fostul edil cu subordonatul său – Mihai Tița, coinculpat în același dosar. Mihai Tița, inspector de specialitate în cadrul Primăriei Nucșoara a întocmit un referat prin care solicită instituției plata aferentă cursului de masterat organizat de Universitatea „Titu Maiorescu” din Curtea de Argeș și susținut de acesta. Fără angajament legal între Primărie și Universitate, neexistând încheiat un contract de prestări servicii, fostul primar, în calitate de ordonator de credite, aprobă suma de 3800 lei pentru studiile subordonatului său.

Motofierăstraie și motocoasă achiziționate de Primărie, dar neidentificate pe teren

De asemenea, procurorii mai susțin că în 2011 s-a achiziționat două motofierăstraie și o motocoasă în valoare totală de peste 6.600 lei. Bunurile ar fi fost achiziționate de Primăria Nucșoara fără a fi inventariate în patrimoniu, figurând ca fiind date în uz, dar fără a fi identificate pe teren.

Partenerii de „afaceri” ai edilului au plătit prejudiciile

Trebuie menționat că din valoarea prejudiciului creat UAT Nucșoara a fost recuperat circa 67.000 lei prin plata voluntară efectuată de către doi oameni de afaceri prin care primarul a încheiat anumite contracte. De asemenea, asociațiile crescătoare de animale „Măgura Nucșoara” și ACO „Stâna dintre Munți” au achitat peste 170.000 lei, respectiv 85.000 lei din valoarea prejudiciului. În schimb, prejudiciul considerat a fi creat de cei trei inculpați trimiși în judecată nu a fost recuperat. „Prejudiciul creat bugetului Consiliului Local din săvârșirea infracțiunii de delapidare și complicitate la delapidare săvârșită de inculpați în cuantumm de circa 74.000 lei este nerecuperat”, arată procurorii. În acest sens, UAT Nucșoara s-a constituit parte civilă în dosar pentru  recuperarea sumei. Am încercat să îi luăm un punct de vedere despre acest subiect și fostului edil Corneliu Berevoianu însă acesta nu a putut fi găsit la telefon.

Fostul edil, cercetat și într-un dosar cu fonduri europene

Corneliu Berevoianu, fostul primar al comunei Nucşoara, se judecă la Tribunalul Argeș într-un dosar în care este cercetat pentru fapte de corupție. Următorul termen al procesului va avea loc în septembrie. Patru persoane sunt cercetate pentru fapte comise în mai 2011, atunci când un întreprinzător local, Nae Bălăianu, a cerut Primăriei Nucşoara deschiderea unei poziţii de rol fiscal pentru Obştea Scărişoara Mică, al cărei reprezentant a pretins că este și a cerut să i se elibereze o adeverinţă necesară obţinerii unor fonduri de la APIA pe o suprafaţă de 133 hectare pe muntele din localitate.
„Inculpatul Berevoianu Corneliu, în calitate de primar al localităţii Nucşoara, a dispus efectuarea unor menţiuni false în registrul agricol al comunei Nucşoara, respectiv deschiderea poziţiei de rol agricol pentru Obştea Scărişoara Mică. Deoarece Obştea Scărişoara Mică nu avea personalitate juridică, nu putea obţine nici sprijin financiar pe suprafaţă de la APIA. Drept urmare, la iniţiativa inculpatului Bălăianu Nae, a fost identificată o modalitate prin care, cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru terenurile din muntele Scărişoara Mică să fie obţinute fonduri europene, prin intermediul unei alte obşti, legal constituită, în cadrul căreia inculpatul avea calitatea de vicepreşedinte şi contabil. În acest context, inculpatul a determinat un număr de 17 persoane (dintre cei 27 proprietari ai celor 133 ha teren din muntele Scărişoara) să încheie cu preşedintele obştii respective un contract de comodat ce privea întreaga suprafaţă, deşi aceştia nu o deţineau în totalitate“, arată procurorii DNA.
Primarul Berevoianu a aprobat cererea și a eliberat respectiva adeverinţă, deşi aceasta conţinea menţiuni false. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 987.616,54 lei la care se adaugă accesoriile fiscale calculate la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea