Fostul rector Gheorghe Barbu, despre starea în care se află Casa Universitarilor: „Nu sunt vinovat cu nimic de situația de acolo”

Despre situația actuală a Casei Universitarilor și despre modul în care o clădire impunătoare a fost lăsată în paragină am stat de vorbă și cu fostul rector al Universității din Pitești, Gheorghe Barbu, o parte din măsurile care au condus la aceste lucruri fiind pornite în timpul mandatului său. Acesta a rememorat pas cu pas modul în care locația a ajuns o ruină și susține, tare și răspicat și acum, după mai mulți ani de acuzații, că nu este vinovat cu absolut nimic de starea deplorabilă în care se află clădirea. Și totuși nu se găsește niciun vinovat. Gheorghe Barbu arată cu degetul către fosta conducere, care l-a înlocuit în fruntea Universității, în timp ce aceasta a arătat, la timpul respectiv, degetul acuzator către fostul rector Barbu. O situație care se tot repetă și care îl are în prim plan pe Daniel Otobîcu, cel care a ajuns la Casa Universitarilor după ce a ocupat un post prin concurs, cu atribuții de ajutor de bucătar, ajungând nu după mult timp să se ocupe chiar și cu realizarea de lucrări la clădirea cu pricina.

„Dacă eram vinovat aș fi tras foarte mult după treaba asta!”

„La clădirea asta s-au făcut niște modificări fără știrea mea și fără autorizații la vremea respectivă. Asta a fost în 2008, când am fost plecat din țară, fiica mea se căsătorise în Suedia și am fost mai mult timp plecat, iar când am sosit, eu am găsit niște lucrări făcute. S-au sesizat organele abilitate și am oprit lucrările. Din acel moment am pornit ideea de a obține toate autorizațiile necesare  pentru aducerea ei la un stadiu care să fie acceptat de autorități. Arhitectul Pompiliu Soare a făcut un proiect. Se demola o parte din lemnul care era acolo. În 2012 aveam  toate avizele necesare trebuiau plătite doar 80 de milioane lei vechi la Direcția pentru Cultură și Culte. A venit schimbarea în fruntea Universității pentru că eu nu mai aveam dreptul la încă un mandat. În 8 martie 2012 a venit o nouă conducere. Conducerea respectivă nu și-a însușit proiectul respectiv. Dimpotrivă a chemat toate autoritățile. S-a demolat totul dar nu s-a asigurat paza obiectivului, încât s-a ajuns să se fure totul acolo”, povestește Gheorghe Barbu.
Întrebat dacă se simte vinovat pentru situația în care a ajuns clădirea, fostul rector ne-a mai precizat: „Nu sunt vinovat cu nimic. Dacă eram vinovat aș fi tras foarte mult după treaba asta, au fost foarte mulți «binevoitori» care au încercat să mă culpabilizeze în treaba asta. Nu există un document prin care eu să fi avizat modificările acelea. Acolo a fost o singură aprobare din partea mea să schimbe niște copertine pe terasele de la Casa Universitarilor pentru că nu mai erau bune. Singura mea aprobare, înainte de a pleca din țară la nunta fiicei mele, a fost să se schimbe copertinele de către o firmă care va accepta ca plata să fie efectuată din încasările din Casa Universitarilor. Când am fost eu plecat au început să îmbrace clădirea cu lemn etc. Când am revenit și am văzut ce s-a realizat, eu i-am spus (n.r. - lui Danil Otobîcu) să se oprească. L-am întrebat ce facem cu treaba asta. Am vorbit și cu domnul arhitect Soare. Era păcat să le aruncăm. I-am spus că sunt două posibilități: fie să le desfacă și să le ia, fie să le doneze Universității. A zis că  le donează și am făcut un contract, tot ce era acolo intrând în patrimoniul Universității. Urma să se realizeze proiectul propus de noi. În contractul de donație scria foarte clar că în cazul în care proiectul nu se realizează, dânsul își i-a materialele înapoi”.

„Domnul Otobîcu a fost bine intenționat. Atât s-a priceput!”

În cele din urmă au existat numeroase procese între Otobîcu și conducerea UPIT pe tema Casei Universitarilor, și nu doar pe aceasta. Un astfel de proces a fost deschis și pe Tribunalul Argeș. Despre aceste procese, fostul rector fiind „scăpat” de această poveste, se declară nevinovat.
„Acestui domn Otobîcu eu i-am spus că am avut multe necazuri în urma acestei case în timp ce a construit el acolo în 2008. El a fost bine intenționat. Atât s-a priceput. Nu a făcut cu autorizație. În schimb, el a investit din banii lui și a pierdut o grămadă de bani. Îmi pare rău de situația asta, nu mă simt eu vinovat. Nu știu situația cu procesele”, a mai precizat fostul rector Barbu.

Otobîcu cere în instanță daune de circa 3 milioane lei

Conform celor confirmate de actualul rector Chirleșan, Daniel Otobîcu (foto) cere în instanță daune de aproape 3 milioane de lei pentru contractul de sponsorizare cu Casa Universitarilor. Între timp, instanța i-a admis lui Otobîcu proba cu expertize tehnice specialitatea construcţii şi evaluare bunuri. Procesul, aflat pe rolul Tribunalului Argeș, va avea un nou termen după vacanța judecătorească, în septembrie, fiind așteptate rapoartele de expertiză.

Gheorghe Barbu: „Am pus și eu un pic de contribuție la finanțarea Casei Universitarilor”

Și totuși Gheorghe Barbu încă își pune amprenta la conducerea Universității Pitești, după cum singur recunoaște: „A venit o nouă conducere cu rectorul Chirleșan cu care am lucrat foarte bine, suntem și colegi în ultima echipă de conducere, suntem și prieteni. În momentul de față există finanțare pentru Casa Universitarilor! Am pus și eu un pic de contribuție, mă durea mult acest aspect, iar noua conducere, de anul trecut, a început această acțiune cu Casa Universitarilor și acum este în linie dreaptă”.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea