S.O.S. Spitalul Călineşti!!!

# Nicolae Gavrilescu, primarul comunei Călineşti: nu am umblat nici pentru mama, când era bolnavă, cât am umblat pentru spitalul acesta. # Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni: toată lumea vrea, mai puţin cabinetul Boc. # Se zvoneşte că medicii Manu, Păun şi Nurciu încearcă să privatizeze spitalul.

De câteva luni de zile, mâna de oameni rămasă la Spitalul Dr. Ion Crăciun din Călineşti aşteaptă. Aşteaptă o decizie – oricare va fi aceea – din partea autorităţilor. Aşteaptă să fie trecuţi – aşa cum au fost ultimele directive – ca secţie a Spitalului din Mioveni. În fiecare zi, ultimii 53 de oameni din fosta structură a unităţii medicale desfiinţate aşteaptă acel telefon, acel act care să facă lumină în vieţile lor. Alături de aceştia, aproximativ 50.000 de oameni – adică cetăţenii din aria de acoperire a spitalului – se roagă la Dumnezeu şi la autorităţi pentru o rezolvare. Autorităţile însă nu se grăbesc deloc. Pentru autorităţi există spitale suficiente, în Bucureşti, la Viena şi te miri unde. Ca şi nesimţirea, suficientă şi chiar în exces…

Spitalul „Dr. Ion Crăciun” din Călineşti este una din unităţile cu rezonanţă istorică, fiind dat în folosinţă în anul 1884,  pe vremea regelui Carol I. Clădirea nouă a fost construită cu ocazia centenarului, în 1985, la iniţiativa medicului Ion Crăciun, chirurg de renume naţional, care şi-a trăit o bună parte din anii active între pereţii acesteia.
Secţiile de chirurgie, obstetrică-ginecologie precum şi secţiile de boli interne şi pediatrie, au fost dotate cu aparatura modernă necesară, bucurându-se de o largă recunoaştere şi contribuind în modul cel mai eficient la ocrotirea sănătăţii populaţiei din zonă. Având un colectiv de cadre bine organizat, Spitalul Călineşti s-a bucurat de-a lungul timpului de un mare prestigiu. La 1 iunie 2006, odată cu numirea în funcţia de manager a economistei Rina Boaţă, s-a putut remarca o îmbunătăţire vizibilă a activităţii medicale şi nu numai. Rina Boaţă şi-a început mandatul cu o campanie de curăţenie.
Fiind de profesie economist, managerul Rina Boaţă s-a dovedit un bun administrator, reuşind să reducă cheltuielile, optimizând numeroase activităţi în vederea încadrării în condiţiile tehnico-economice impuse. A fost înlocuită centrala termică, una energofagă, a fost înlocuit acoperişul, tâmplăria şi multe altele. Totul pentru rezultate mai bune.
Ce se întâmplă acum ? Managerul, după luni întregi de zbateri pentru găsirea şi implementarea unei soluţii, a demisionat. Medicii buni au plecat la alte spitale. Majoritatea asistentelor lucrează deja la Spitalul Judeţean. A rămas o clădire părăsită, plină cu aparatură medicală modernă. Şi 50.000 de oameni uluiţi de nesimţirea autorităţilor.

Nicolae Gavrilescu, primarul comunei Călineşti

# Ce se întâmplă în momentul de faţă cu acest spital?
Nicolae Gavrilescu: - Prima dată au zis că îl dă la Pediatria Piteşti ca secţie. După ce am vrut să îl ducem la Pediatrie să rămână ca secţie din Pediatrie s-a zis că nu se poate şi l-au dat la Mioveni.
# S-a semnat ceva cu spitalul Mioveni?
- Păi a rămas la Guvern că trebuie să-i dea aviz de desfinţare şi pe urmă să-l facă secţie pentru Spitalul Mioveni şi a rămas aşa, nimeni nu ştie ce se vrea. Unii medici au plecat, au mai rămas circa 53 de angajaţi care de trei luni de zile sunt neplătiţi.
# Ce ştiţi de încercarea de privatizare a spitalului, am înţeles că un grup de medici încearcă să-l privatizeze?
- Nu vrea să-mi spună nimeni ce se întâmplă, eu sunt scos din cărţi, ştiu că umblă domnii Manu, Păun şi Nurciu pentru privatizare, aşa am auzit şi eu.
# De ce s-a renunţat la doamna director Rina Boaţă?
- A plecat dânsa, s-a lipsit pentru că ne-au plimbat atâtea luni de zile fără nici o rezolvare. Noi ne-am zbătut să rezolvăm ceva, nu am umblat nici pentru mama când era bolnavă, cât am umblat pentru spitalul acesta.

Rina Boaţă, fostul director al Spitalului Călineşti

# Ce se mai întâmplă cu Spitalul Călineşti? De ce s-a renunţat la colaborarea cu dumneavoastră sau de ce v-aţi dat dumneavostră demisia?
Rina Boaţă: - Nu s-a renunţat, mi-am dat eu demisia din motive personale, nu a fost nicio discuţie pe tema aceasta.
# Are cumva legătură cu ce am auzit noi recent, că s-ar încerca privatizarea? Ştiţi ceva de chestia aceasta, cum că domnul Manu, domnul Nurciu şi domnul Păun umblă pentru privatizarea spitalului?
- Aş vrea şi eu să ştiu, am mai auzit câte ceva, sunt curioasă ce s-a dorit, de ce nu s-a rezolvat până acum nimic.
# Noi bănuim că s-a întâmplat ceva ciudat acolo, mai necurat. Dumneavoastră, sincer, aveţi vreo bănuială?
- Nu ştiu absolut nimic, din cauza aceasta am plecat pentru că eu nu reuşeam să aflu absolut nimic real. Din câte ştiu acum este discuţia cu Spitalul Mioveni, dar nu ştiu de ce nu începe activitatea acolo. Eu mi-am dorit să rămână ceva din spitalul acela, este un spital deosebit. Se putea face ceva măcar în memoria doctorului Crăciun, care s-a zbătut să facă spitalul acela.
# Referitor la domnul doctor Crăciun, acum o jumătate de an toată lumea era grămadă la Spitalul Călineşti cu laude - şi la managerul Rina Boaţă, care era considerată cel mai bun manager. Ce este cu demisia aceasta, căci este totuşi ciudat, adică de la cel mai bun manager la o demisie cam abruptă?
- Am crezut şi cred în continuare că cineva a avut ceva cu mine personal şi am considerat că, decât să fac rău la oamenii de acolo, rămânănd cu ei şi să nu se rezolve problema, am considerat că e mai bine să plec eu şi dacă cineva are ceva cu mine, probabil o să se rezolve şi o să dea drumul mai repede şi să se facă ceva. Văd însă că am plecat eu de o lună de zile şi tot nu s-a rezolvat nimic. Am un gust amar în suflet pentru că am făcut tot posibilul să rămână ceva de spitalul acesta, dar au fost interese mai mari decât dorinţa noastră.

Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni

# Ce s-a întâmplat cu spitalul de la Călineşti? Urma să treacă în subordinea spitalului din Mioveni…
Ion Georgescu: Nu s-a aprobat ordonanţa de guvern, probabil premierul Boc e prea ocupat, guvernul şi el e prea ocupat. E o ordonanţă de guvern şi nu au timp să o aprobe, întrebaţi pe Boc de ce nu o aprobă. Am fost de mai multe ori la Bucureşti, ştim că toată lumea vrea, mai puţin cabinetul Boc.

Vasile Meilescu, viceprimarul comunei Călineşti

Este un abuz şi o lipsă totală de respect faţă de cei peste 50.000 de oameni care beneficiau de serviciile acestui spital! (S.V.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea