Proiectul „Pădurea Trivale - arie protejată” a picat

# Primarul Cornel Ionică: „Cu aria protejată, în sensul că să îi punem doar un titlu, nu sunt de acord. Pădurea Trivale este protejată maxim acum”.
În anul 2010, prin ordinul prefectului județului Argeș, mai multe instituții s-au întrunit într-un grup de lucru pentru a alcătui documentaţia de declarare a Pădurii Trivale ca arie naturală protejată de interes naţional. Documentaţia ştiinţifică a rezervaţiei naturale Pădurea Trivale a fost întocmită de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti şi avizată de Academia Română care a eliberat avizul favorabil nr. 3378/09.02.2011. Documentaţia a fost depusă la Guvern, mai precis la Ministerul Mediului, dar nu s-a făcut nimic ani la rând, motivul fiind acela că ea este incompletă. S-a dorit obținerea acestui statut pentru suprafața de 433,58 ha din Pădurea Trivale. În prezent, Primăria Pitești consideră că singurul „beneficiu” pentru constituirea Pădurii Trivale ca arie protejată ar fi obținerea unui „titlu”și mai multe restricții…

„Pentru continuarea procedurii este esențială reavizarea suprafeței prin hotărâre de Consiliul Local Pitești”

Într-o adresă recentă transmisă unui parlamentar argeşean care a făcut o interpelare pe această temă, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a răspuns că documentaţia este incompletă, motiv pentru care nu poate fi promovată o hotărâre de Guvern pentru Pădurea Trivale. Drept urmare s-au solicitat următoarele completări: actualizarea suprafeței din Pădurea Trivale ce va deveni arie protejată și verificarea solicitărilor de retrocedare pe suprafața respectivă. „Precizăm faptul că pentru continuarea procedurii de instituire și declarare a Pădurii Trivale ca rezervație naturală este esențială reavizarea suprafeței de 433,58 ha prin hotărârea de Consiliul Local Pitești”, arată ministrul Grațiela Gavrilescu.
De altfel, ministrul Mediului susține că „va solicita în cel mai scurt timp Primăriei Municipiului Pitești un punct de vedere cu privire la susținerea sau nu a declarării unei suprafețe de 433,58 hectare din Pădurea Trivale ca rezervație naturală”, se arată în răspunsul Ministerului Mediului către o interpelare realizată de deputatul argeșean Dănuț Bica.
Tot în răspunsul la interpelare, același Minister solicită date cu privire la solicitările de retrocedare a fondului forestier pe suprafața care se dorește instituirea regimului de arie naturală protejată, precum și numele solicitanților. De asemenea, se precizează că „având în vedere faptul că în 2013 Comisia locală pentru inventarierea terenurilor, constituită conform Legii nr 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România – terenuri forestiere, a inventariat o rezervă de fond forestier care se suprapune peste o suprafață de 312 ha din cele 433,58 ha din Pădurea Trivale care urmează să fie declarată arie naturală protejată de interes național”.

„Avem nevoie de Pădurea Trivale ca de aer”

Iată ce spune și primarul Cornel Ionică despre declararea Pădurii Trivale drept arie protejată:
„Ce se întâmplă în pădurea Trivale? Nu a tăiat nimeni o creangă, nu-și va permite nimeni vreodată acest lucru! Nu va construi că e perimetru neconstruibil. Mai protejată ca acum nici nu a fost și nici nu va fi. Arie protejată în sensul că să îi punem un titlu și să nu intri acolo? (…) Să dau un aviz de acesta, strict pur și simplu, eu nu sunt de acord. Sunt de acord cu protecția maximă a pădurii. Arie protejată este acum. Nu poate construi nimeni acolo, nu poate să bată nici un țăruș”, a precizat edilul Ionică. De asemenea primarul mai susține că: „Cu aria protejată nu sunt de acord. Nu îți permite nici un fel de activitate. Pentru noi este bine cum este acum Pădurea Trivale pentru că noi avem nevoie de ea ca de aer. Pădurea Trivale este ceva special pentru Pitești și va fi protejată maxim. Nu o să auzi ca cineva să aibă un aviz prin care să încalce legea și care să distrugă ecosistemul care e vital pentru Pitești”.

Ionică își dorește să facă din Pădurea Trivale un loc ca în Occident

Cornel Ionică își dorește ca pe viitor la Pitești să existe locuri de agrement prin pădure la fel cum se găsesc în țările vestice. „Austria și mai ales Elveția s-au dezvoltat și prin păduri. Acolo multe locuri de agrement, cu respectarea strictă a legii, sunt prin păduri. Eu susțin acest lucru, legal evident. Vreau și eu ca cei de la Timișoara care au făcut o pistă de biciclete pe malul lacului până în Serbia. Aș vreau și eu să îmi permită legea să facem o pistă de bicicletă prin pădure, absolut ca în occident, unde pădurile sunt pline de cărări de drumeție și de piste de bicicletă, evident marcate. La noi nu se poate face. (…) Am vorbit cu doamna ministru acum un an și ceva. A fost de acord cu punctul meu de vedere atunci. Să găsim niște forme legale ca să instituim niște zone de agrement prin pădure. Este o frumusețe Pădurea Trivale și vrei nu vrei, oamenii tot fac niște cărări pe acolo. Nu vreau nici un fel distrugere, categoric, și mă împotrivesc în totalitate. Nu va avea nimeni niciun drept și temei să distrugă. Este protejată maxim”, susține edilul.

Motivele propunerii Pădurii Trivale ca arie naturală

- „Zona propusă ca arie naturală protejată de interes naţional se confruntă cu ameninţări la adresa biodiversităţii, respectiv cu tendinţa degradării ireversibile a capitalului natural, mai ales prin schimbarea destinaţiei terenurilor. Statutul de rezervaţie naturală contribuie atât la conservarea unor habitate şi specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic şi forestier, cât şi la menţinerea pronunţatului caracter peisagistic şi recreativ.
- declararea Pădurii Trivale ca arie naturală protejată de interes naţional îi va asigura regimul de conservare necesar menţinerii pe termen lung a habitatelor şi speciilor naturale din zonă şi va avea efecte pozitive prin menţinerea stării de sănătate a populaţiei oraşului Piteşti, oraş puternic industrializat.
- având în vedere faptul că suprafaţa aferentă Pădurii Trivale se confruntă cu presiunea imobiliară, se estimează că declararea acesteia ca rezervaţie naturală are ca impact creşterea presiunii asupra acestei zone prin diminuarea posibilităţilor de construcţie”, se arăta într-o notă de fundamentare semnată de fostul ministru al Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea