150 de persoane au achitat bani în avans pentru firma italianului în vederea achiz iționării de locuințe

# Noi detalii din dosarul de insolvență a societății lui Inquieto # Ioana Inquieto-Petrescu (foto stânga), soția omului de afaceri: „Sunt construcții în valoare de 12.905.856,18 lei valorificate celor 150 de persoane, fiind plătite în proporție de 46-50%”
Continuă problemele pentru cumpărătorii care şi-au achiziţionat apartamente de la italianul Nicola Inquieto. După ce bunurile Daniela Construcţii SRL, firma prin care s-a dezvoltat imperiul imobiliar al italianului, au fost puse sub sechestru de Parchetul Tribunalului Napoli, situația s-a complicat și mai mult după ce societatea a intrat în insolvență.

În acest moment circa 150 de persoane riscă să îşi piardă casele şi banii daţi ca avans. Cei care au de încasat bani de la societatea amintită se vor înscrie la masa credală, pentru a-şi recupera sumele. Cu alte cuvinte, bunurile italianului ar putea fi scoase la vânzare, printre acestea aflându-se și locuinţele care nu au fost achitate integral iar cumpărătorii nu dețin acte de proprietate. În această categorie intră persoanele care au făcut rate direct la dezvoltator.

Imocredit IFN – creanță de peste 1,2 milioane de euro

Cercetat pentru asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot, italianul Nicola Inquieto a fost extrădat pe 31 mai în Italia, fiind preluat prin intermediul Interpol de către autorităţile din acest stat. De asemenea, față de firma acestuia - SC Daniela Construcții SRL - s-a luat măsura ordinului de indisponibilizare pentru ca prin acest mod să se împiedice orice operațiune de distrugere, transformare, deplasare, transfer sau înstrăinare a bunului. Pe 12 iulie, Tribunalul Specializat Argeș a dispus deschiderea procedurii de insolvență pentru societatea Daniela Construcții SRL.
O societate specializată în acordarea de credite ipotecare, imobiliare, de consum dar si leasing financiar și microcredite – Imocredit IFN SA – a cerut insolvența firmei reprezentată de Nicola Inquieto pentru neplata unor datorii. Conform datelor publicate la instanță reiese că Imocredit IFN SA s-a înscris la masa credală cu suma de 1.221.341,9 euro, sumă ce reprezintă valoarea actuală a debitoarei față de un contract de credit ipotecar din 2014. Italianul Inquieto a obținut atunci un credit de peste 1,7 milioane euro. Destinația creditului a fost în exclusivitate acela de construire imobile cu destinația de blocuri locuințe colective cu regim de înălțime DS+P+5/6E și spațiu SPA și piscină pentru o perioadă de 60 de luni, lucru ce a fost și realizat între timp.
Cum banii nu au fost plătiți la timp, creditorul a cerut insolvența societății. Trebuie menționat că între italian și Imocredit s-a încheiat și un contract de ipotecă imobiliară pentru 157 de imobile formate din apartamente, centrul SPA, terenuri, garaje subterane etc.

Daniela Construcții SRL, datorii în 2018 de 10 milioane lei

În urma deschiderii procedurii de insolvență, Ioana Inquieto-Petrescu, soția italianului, a fost desemnată să reprezinte firma Daniela Construcții SRL. „Începând cu anul 2018 societatea a fost influențată de o serie de factori externi care au contribuit la declinul financiar, declin ce a afectat activitatea curentă. De la începutul exercițiului financiar 2018 și până în prezent situația financiară a societății s-a înrăutățit, societatea acumulând până în prezent datorii restante însemnate în cuatum de 9.988.827,18 lei”, a spus Ioana Inquieto-Petrescu în dosarul de la Tribunalul Specializat Argeș.

150 de persoane au achitat bani în avans pentru 193 de imobile

De altfel, soția lui Inquieto face referire și la cele 150 de persoane care au dat bani în avans pentru cumpărarea de locuințe, dar pentru care organele legii au dispus sechestru asigurator.
„Datoriile s-au acumulat ca urmare a faptului că activitatea societății a fost blocată prin emiterea la data de 11.04.2018 de la Tribunalul Argeș a ordinului de indisponibilizare emis de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului din Napoli… În anexa ordinului de indisponibilizare sunt menționate 150 de persoane (pentru 193 imobile) ce au achitat diverse sume de bani cu titlul de avans către Daniela Construcții în vederea achiziționarii de imobile. Prin ordinul de indisponibilizare din 26.06.2018 autoritățile judiciare italiene au dispus punerea sub sechestru a sumelor de bani (poprire) ce vor fi plătite în conturile bancare ale Daniela Construcții de către cele 150 de persoane reprezentând sume de bani date cu titlul de avans în vederea achiziționării de noi locuințe”, mai precizează Ioana Petrescu-Inquieto.
De altfel, din cele menționate de soția lui Nicola Iinquieto, reiese că cei 150 de cumpărători au plătit până în prezent pentru locuințele lor aproape jumătate din suma totală:
„Societatea noastră deține în patrimoniu active constând în terenuri în valoare de  3.327.053,93 lei și construcții reprezentând apartamente, garsoniere, garaje în valoare de 12.905.856,18 lei ce au fost valorificate cu plata în rate la un număr de 150 de persoane. Contractele de vânzare/cumpărare sunt executate în proporție de 46-50% din valoare, plata prețului urmând a se face în rate conform prevederilor din contractele ce au fost asumate în parte”, se mai arată în dosarul de la Tribunalul Specializat Argeș.

Administratorul judiciar: „Sunt 150 de persoane care au promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare”

La Tribunalul Specializat Argeș, după anunțarea insolvenței societății Daniela Construcții SRL, zeci de cereri de creanță sunt depuse în fiecare săptămână. Instanța l-a desemnat în calitate de administrator judiciar provizoriu pe practicianul în insolvenţă Insolvenţa SM SPRL. În această perioadă, societățile care au de recuperat diverse sume de bani de la firma lui Inquieto primesc solicitări de înscriere la masa credală. Termenul de depunere a cererilor de admitere a creanțelor este de 24 august. Termenul limită pentru verificarea creanțelor, întocmirea, și publicare în BPI  a tabelului preliminar al acestora este de 12 septembrie, iar întocmirea și afișarea tabelului definitiv al creanțelor se va face pe 8 octombrie. Activitatea de inventariere a patrimoniului debitoarei va avea loc pe 13 septembrie. Prima Adunare Generală a Creditorilor va avea loc la sediul filialei Argeș a UNPIR în data de 17 septembrie urmând a se prezenta situația debitorului, desemnarea Comitetului creditorilor, aprobarea desemnării unui evaluator.
„E etapa de înscriere acum. Au fost depuse mai multe cereri de creanțe. Pe 23 august o să fim la Pitești și o să vedem cu exactitate care e situația. Într-adevăr sunt 150 de persoane care au promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare. Nu știu dacă s-au înscris la masa credală. Fiecare dintre ei alege calea pe care o dorește”, ne-a precizat Ion Dohotar, reprezentant legal al Insolvența SM SPRL.

Nicola Inquieto - printre creditori cu 1,42 milioane lei

S-a realizat și o primă listă cu numelor şi adreselor creditorilor, arătându-se suma, cauza şi drepturile de preferinţă. În prezent 79 de creditori au depus solicitare de înscriere la masa credală, în această listă nefiind incluși și cei 150 de cumpărători de apartamente. Printre creditori se găsește și Nicola Inquieto cu circa 1,42 milioane lei, dar și salariații societății apar cu 14.000 lei. Următorul termen de judecată al dosarului de insolvență va fi pe 13 noiembrie.

O parte din cumpărătorii apartamentelor l-au dat în judecată pe Inquieto

În baza ordinului de indisponibilizare emis de Tribunalul Napoli din Italia, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Argeş au instituit sechestru asigurator pentru 209 bunuri imobile, printre care şi 85 de apartamente. În faţa riscului de a rămâne şi cu banii luaţi, şi fără casă, unii dintre aceştia au reacţionat, cerând în instanţă parafarea actelor de vânzare-cumpărare. Astfel, au fost deschise în instanțele din Argeș mai multe procese prin care cumpărătorii apartamentelor solicită obţinerea de hotărâri judecătoreşti care să confere autenticitate contractelor încheiate cu Daniela Construcţii SRL. Dosarele urmează a fi judecate în septembrie. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea