Istoricul Catedralei Ortodoxe Sf. Apostoli Petru și Pavel din Mioveni

Piatra de temelie a fost pusă la 29 iunie 1993 de către preoţii Petre Hera şi Gheorghe Răducanu, cu binecuvântarea episcopului Calinic, împreună cu un grup de iniţiativă din care făceau parte membrii Consiliului parohial, epitrop fiind Gheorghe Căpățână, de la Biserica Sf. Gheorghe din Mioveni.
Primarul orașului Colibași, Ion Stanciu a fost de acord să ofere locul pentru construcție în centrul orașului, unde era și dorința episcopului Calinic să fie amplasată catedrala.

La acel moment terenul viran din centrul orașului era revendicat de foștii proprietari în baza legilor privind retrocedările terenurilor confiscate în perioada regimului comunist. „Soluția a fost găsită prin compensarea cu terenuri cedate de Mănăstirea Vieroși, în acest demers având un rol important și preotul paroh, părintele profesor Gheorghe Pufu, membru marcant al Consiliului de inițiativă. Ministerul Agriculturii a aprobat schimbul de terenuri între Parohia Vieroși și Primăria Mioveni iar problema terenului a fost în sfârșit rezolvată”.
Proiectul arhitectonic a fost finanțat de către Institutul de Reactori Nucleari Energetici din Mioveni (IRNE) condus de Șerban Valeca și executat de familia de arhitecți Maria și Alexandru Mulțescu, care au executat și proiectele pentru noile sedii județene ale bibliotecii și muzeului din Argeș . Proiectanți au fost Eugeniu Dumitrache și Ana Maria Marinescu de la SC Proiect SA Arge –Pitești.
Sponsori importanți pentru începerea și susținerea lucrărilor de construcție au fost autoritățile administrației județene și orășenești reprezentate de Constantin Nicolescu (prefect, senator și președinte al Consiliul Județean Argeș) și respectiv Ion Stanciu și Vasile Costescu, foști primari și Ion Georgescu, actualul primar al orașului Mioveni. Sponsorizări importante au venit și din partea: BCR București, SC Automobile Dacia SA Mioveni, Secretariatul Cultelor, prin ministrul argeșean, preot profesor Nicolae Brânzea. Lucrările au putut începe cu un aport substanțial de la fabrica de ciment Cimus din Câmpulung (acum Holcim) care a oferit ciment și Oțelul Târgoviște care a topit fierul oferit de Combinatul Petrochimic Pitești.
Numărul celor care au contribuit este mult mai mare, însă e demn de menționat contribuția substanțială a salariaților de la SC Automobile Dacia SA
Mioveni care în anii 90 au acceptat să cedeze sume de bani prin rețineri de pe statele de plată și cu aprobarea directorului general al uzinei, Constantin Stroe.
Ulterior, primarul Ion Georgescu a amplificat în mod substanțial contribuția financiară pentru ridicarea și finalizarea construcției, amenajarea interioară, finalizarea picturilor, construirea clopotniței și dotarea acesteia cu cinci clopote în valoare de 217.000 euro pe care s-a gravat numele primarului.
După o perioadă îndelungată de 20 de ani, catedrala opulentă care tronează în centrul orașului Mioveni a fost sfințită la 1 iulie 2012 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, fiind asistat de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanu, delegat al Preafericitului Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La târnosire au participat peste 3.000 de cetățeni care s-au adunat în catedrala devenită pentru scurt timp neîncăpătoare alături de reprezentanții autorităților locale și județene care de-a lungul timpului au urmărit cu asiduitate acest proiect major pentru interesul comunității lor.
Îndemnul primarului Ion Georgescu de a participa la Slujba de Sfințire este ilustrativ și demn de a fi reprodus integral: „Înălţarea catedralei din
Mioveni reprezintă una dintre cele mai arzătoare dorinţe pe care le-am avut, ca cetăţean al oraşului şi ca primar. Am preluat de la înaintaşii mei, primarii Ion Stanciu şi Vasile Costescu, sarcina continuării sprijinirii acestei minunate construcţii. Mi s-au alăturat Consiliul Local şi viceprimarul Aurel Costache. În mod special, am beneficiat de un imens ajutor din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Acum, suntem gata să ne vedem visul cu ochii. O împlinire binecuvântată de Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Calinic, după voia lui Dumnezeu, pentru noi, miovenarii(!) de azi, dar mai ales pentru copiii şi copiii copiilor noştri, de-a pururea în viitor. Au fost alături de noi mulţi sponsori generoşi şi mai ales dumneavoastră, cinstiţi lo-cuitori ai tânărului oraş Mioveni. Un oraş al Daciei, dar şi al credinţei şi al tinereţii. Pe 1 iulie vom asista împreună, cu mic - cu mare, la oficierea Slujbei de Sfinţire a catedralei noastre, Sfinţii Petru şi Pavel. La acest eveniment sunt invitaţi înalţi oficiali, oaspeţi din ţară şi străinătate, din oraşele Landerneau - Franţa, Petrich - Bulgaria şi Grand Saconex - Elveţia, oraşe înfrăţite cu noi.”.

 

Catedrala ortodoxă poartă două hramuri: „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Adormirea Maicii Domnului”

În cifre, catedrala în stil arhitectural bizantin se prezintă astfel: capacitate 1.500 locuri, înălțime de circa 40 metri (33,45 metri plus demisol de 5,50 metri), lungime 65 metri, lățime în naos de 36 metri, 800 mp amprentă la sol interior, 13.400 mp suprafaţa desfăşurată a pereţilor interiori din care în jur de 5.000 mp sunt cu pictură în tehnică mozaic, cinci turle acoperite cu tablă de cupru în dublu fald i cruci aurite.
Catedrala este construită în plan trilobat, cu două intrări principale pe laturile de sud şi vest. Biserica este placată cu marmură neagră, albă şi bej-auriu. Pictura tâmplei din lemn de stejar sculptat este realizată în stil bizantin. În centrul Catedralei este reprezentat un vultur bicefal realizat din marmură şi mozaic cu diametrul de 2,5 metri. Candelabrul central este realizat din alamă turnată, în greutate de 1,3 tone, cu o înălţime de 5,76 metri şi cu diametrul de 4,63 metri, având 178 de becuri.
Clopotniţa este dotată cu un ansamblu de cinci clopote, capelă mortuară, magazin de obiecte bisericeşti și spaţiu de cazare pentru pelerini fiind insolită din punct de vedere arhitectonic întrucât este prevăzută cu un lift exterior.

Personalul bisericesc

Slujitorii acestei grandios locaș de cult sunt: preotul paroh Puiu An-drei Diaconescu numit în 2008, preot slujitor Petre Hera, preot slujitor Ioan Gabriel Militaru și diacon Gabriel Mihăilă.
Petre Hera de la Biserica Sf. Gheorghe din Mioveni a fost primul preot numit paroh i slujitor la această biserică-catedrală fiind un membru important al comitetului de inițiativă.       
Primele slujbe s-au ținut la subsolul-buncăr al catedralei chiar dacă nu se făcuse sfințirea și nu se finalizaseră toate lucrările de amenajare și pictura interioară.
Preotul Petre Hera s-a născut la 14 aprilie 1961, în satul Slănic din comuna Aninoasa (Argeş), fiind ultimul copil al lui Petre şi al Mariei Hera din cei opt copii, şase fete şi doi băieţi. A urmat școala gimnazială în satul natal și clasele de liceu în oraşul Câmpulung-Muscel, la Liceul nr. 3 de Chimie Industrială.
A urmat Seminarul Teologic din Bucureşti în perioada septembrie 1978 – iulie 1983 1983, iar după absolvire a susţinut examenul de admitere la Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti. După o perioadă de 9 luni de armată făcută în oraşul Zalău din judeţul Sălaj, în anul 1984, s-a înscris în anul întîi la Facultatea de Teologie. A absolvit Facultatea de Teologie în anul 1988.
A fost hirotonit ca diacon pe 13 august 1988, apoi preot şi duhovnic pe 14 august 1988, la Mânăstirea Curtea de Argeş, unde a făcut şi practica.
Împreună cu parohul şi cu un comitet de iniţiativă, a iniţiat cu binecuvântarea Î.P.S. Calinic arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi a demarat strângerea de fonduri bănești pentru începerea construcţiei Catedralei Ortodoxe Sf. Apostoli Petru şi Pavel din oraşul Mioveni, lucrările fiind începute la sfârşitul anului 1992.
Din anul 2000, când s-a dat în folosinţă subsolul Catedralei Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Mioveni și până în 2008, a fost preot paroh al acesteia.
Din anul 2008, funcţionează până în prezent ca preot II la Catedrala ortodoxă din Mioveni.

Dr. Leontin Stoica, dr. Cornel Popescu, dr. Iulian Boţoghină, dr. George Ungureanu, dr. Marius Cârjan, Aurel Radu, Mioveni – Argeş: Din trecutul şi prezentul unui oraş de viitor, Editura Istros, Brăila, 2017, p. 355-361.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea