Dan Manu nu a respectat recomandarea corpului de control al Ministerului Muncii în cazul Centrului Bascovele

# După patru luni de la incident, CJ Argeș nu a alocat bani pentru separarea Centrului de Îngrijire și Asistență de curtea Mănăstirii Bascovele

În aprilie, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă (CIA) Bascovele, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, s-a aflat în mijlocul unui scandal, după ce în presa națională au apărut informații potrivit cărora agentul de pază al instituției ar fi bătut doi pacienți cu probleme psihice.
În urma sesizărilor făcute de jurnaliștii de la bugetul.ro, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a trimis corpul de control de la Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială la CIA Bascovele pentru a investiga cele întâmplate și pentru a evita astfel de întâmplări în viitor. Printre măsurile recomandate de corpul de control dispus de minister s-a numărat și realizarea unui gard despărțitor între centrul și Mănăstirea Bascovele, reducerea numărului de pacienți în centru sau asigurarea serviciilor medicale în unitate. În urma controalelor desfășurate la CIA Bascovele, pentru că unitatea nu are personalitate juridică, s-a acordat o amendă de circa 6.000 lei către Direcția pentru Protecția Copilului Argeș. Cu toate acestea, Consiliul Județean Argeș, în subordinea căruia se află CIA Bascovele, nu a alocat nicio sumă pentru separarea Centrului de Îngrijire și Asistență de curtea Mănăstirii Bascovele, deși acest lucru a fost recomandat de corpul de control trimis de Ministerul Muncii.

Dosarul deschis de IPJ Argeș, în continuare în lucru

Reamintim că în a treia zi de Paște, pe 10 aprilie, doi pacienți de la CIA Bascovele, cu deficiențe grave, s-au deplasat la Mănăstirea Bascovele, aflată în incinta unității, pentru a fura bani din „cutia milei” ca să își cumpere... țigări. O femeie de 63 de ani, bolnavă de schizofrenie grad ridicat, şi un bărbat de 27 de ani, diagnosticat cu întârziere mentală profundă, s-au certat pe bani, spun reprezentanții centrului. La incident a intervenit agentul de pază al unității de îngrijire, iar situația s-a agravat. În urma altercației, femeia a suferit mai multe răni serioase pe corp, iar agentul de pază a fost acuzat că a bătut beneficiarii. Pentru ca situația să devină și mai problematică, angajații Centrului Bascovele nu au dispus ca victimele să fie trimise pentru investigații într-un centru de specialitate, în instituție neexistând un medic care să ofere servicii medicale, deși acest lucru era obligatoriu. Nici directoarea unității nu a comunicat către DGASPC Argeș despre existenţa acestui conflict. În urma incidentului petrecut la CIA Bascovele, directoarea centrului, Maria Cîrstea, a fost sancționată disciplinar cu reducerea salariului cu 10%, timp de trei luni. Una dintre măsurile respectate în urma controalelor la unitate a fost  asigurarea permanentă de servicii medicale.
În urma incidentului, conducerea Direcției pentru Protecția Copilului Argeș a făcut o plângere la poliție. Secția de Poliție Rurală Drăganu a deschis în acest caz un dosar penal privind infracțiunile de furt și purtare abuzivă. Cei doi beneficiari ai centrului sunt cercetați că au furat banii din cadrul Mănăstirii Bascovele, din „cutia milei”, iar agentul de pază că i-a agresat pe cei doi. Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Argeș, agentul șef adjunct de poliție  Florin Popa, dosarul se află în continuare în lucru.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea