Victimele minore, depistate în cazul de sclavie de la Gămăcești, în continuare în centrul de plasament

# Iuliana Matei (foto), director adjunct la DGASPC Argeş: „Sunt progrese vizibile în ceea ce îi privește”
În urma desciderilor efectuate în 2016 în comuna Berevoești, satul Gămăcești, față de două victime minore s-a luat măsura plasamentul într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş. Reprezentanţii instituţiei au preluat pe 13 iulie 2016 doi copii, unul de 11 ani şi celălalt de 13 ani, pentru care s-a stabilit măsura de plasament în regim de urgenţă. S-a luat această măsură pe motiv că familia naturală nu se poate ocupa în mod corespunzător de îngrijirea lor. La mai bine de doi ani de la acest eveniment care a îngrozit întreaga lume, cei doi copii sunt în continuare în grija centrului, evoluția lor fiind una favorabilă.
„Cei doi frați minori sunt încă în sistemul de protecție specială și beneficiază de măsura de plasament într-un centru al nostru. Părinții lor nu au posibilități de a se ocupa de ei. Nu s-au reîntors în familie. Au o evoluție favorabil, au evoluat foarte bine. Sunt la școală. Sunt progrese vizibile în ceea ce îi privește”, a precizat Iuliana Matei, directorul adjunct al DGASPC Argeş.

Cum era chinuit un copil de către „stăpânii” săi:  „Mă ardeau pe piele cu vătraiul încins după care mă dădeau cu ulei pe rană”

În timpul perioadei petrecute la Berevoești, din 2012, cei doi minori au fost puşi la munci înjositoare de către romi, lucru care reiese şi din rechizitoriul procurorilor DIICOT: „Încă de când victimele minore au fost duse în gospodăriile incupaţilor, acestea erau obligate să măture prin curte, să spele rufe, covoare, pături, să aibe grijă de animale, să ude curtea, să adune lemne de foc din pădure, să le spargă şi să le pregătească pentru iarnă sau pentru bucătărie… Victimele erau bătute în mod repetat de către inculpaţi, inclusiv cu biciul sau ustensile de bucatarie – făcăleţ, paleta metalică sau cu vătraiul.” Minorilor li se aplicau tratamente umilitoare, după cum mai aratau procurorii DIICOT: „Erau dezbrăcaţi complet, ţinuţi în curte pe timp de iarnă şi stropiţi cu apa de către inculpaţi, spre amuzamentul acestora”. Declarațiile date de copii la procurori sunt tulburătoare: „Mă ardeau pe piele cu vătraiul încins după care mă dădeau cu ulei pe rană”, preciza unul dintre frați.

A.V.

*** *** ***

Și frații adulți ţinuţi sclavi de romii din Berevoeşti au rămas în centrul DGASPC Argeş

# În luna iulie, unul dintre cei doi a fugit din centru de dorul locuinței sale

În afară de cei doi frați minori găsiți în urma descinderilor de la Berevoești, au existat și doi frați adulți care au suferit în urma tratamentelor primite. Aceștia au fost ţinuţi în lanţuri de stăpânii de sclavi de la Gămăcești. În luna iulie, unul dintre frații adulți a fugit din  centrul DGASPC Argeş. Acesta a fost identificat, la scurt timp, pe raza localității de unde provine. Acesta a fugit din centru după ce a spus de mai multe ori că îi este dor de casa în care a locuit cu fratele său. Cei doi adulți au fost instituționalizați la cererea lor. În prezent, cei doi frați sunt în continuare în centrul Direcției.
„Cei doi frați adulți au fost admiși în centru la solicitarea lor și cu sprijinul autorităților locale. A fost acceptată această măsură pentru că cei doi nu au condiții acolo unde locuiesc nu au alți membrii ai familiei care să îi susțină. Într-adevăr la unul dintre ei, în iulie, li s-a făcut dor de casă și a fost găsit la foarte scurt timp la domiciliul său. A fost readus în centru și consiliat. Li s-a spus că momentan nu este indicat să se întoarcă la domiciliu și a rămas în centru. Cei doi frați sunt încadrați în grad de handicap accentuat și nu sunt pregătiți să se integreze social”, a spus directorul adjunct al DGASPC Argeș, Iuliana Matei.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea