Vor fi construite trei complexe de locuințe protejate în centrele DGASPC Argeș

Țara noastră și-a luat angajamentul să asigure tranziția de la un sistem bazat pe îngrijiri de tip rezidențial la unul bazat pe servicii alternative comunitare. Conform Programului Operațional Regional 2014-2020, în intervalul 2015 - 2023,România şi-a asumat reducerea numărului persoanelor adulte cu dizabilități din instituțiile de tip vechi. Astfel, s-a trecut la procesul de dezinstituționalizare, în sensul transferului treptat a persoanelor cu dizabilități asistate în locuințe protejate, dezvoltate în comunitate. În mod obligatoriu transferul este însoțit de dezvoltarea de servicii care sprijină integrarea și participarea în comunitate.
În acest sens, DGASPC Argeș i-au fost acceptate spre finanțare prin POR patru proiecte pentru centrele de adulți, dintre care trei la Centrul de Incluziune prin Terapie Ocupațională Tigveni și unul la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Piteşti. „Centrele de adulți intră în proces de reorganizare. Se reduce capacitatea centrelor. Sunt reduse numerele locurilor cu o capacitate mare. E procesul de dezinstituționalizare al persoanelor cu dizabilități din serviciul de tip rezidențial. Pentru o parte din beneficiari se vor contrui locuințe protejate și centre de zi. Vor fi transferați din aceste centre de tip rezidențial clasice către locuințe protejate și centre de zi. Astfel, a avut loc un întreg proces de evaluare al beneficiarilor care pot fi transferați către aceste locuințe protejate. S-a muncit mult pentru identificarea acestor locuințe. Vor fi trei complexe de locuințe. 12 locuințe pentru Centrul din Tigveni și tei  pentru CIA Pitești”, a precizat Iuliana Matei, directoare adjunctă în cadrul DGASPC.
Infrastructura socială nou creată trebuie însoţită în mod obligatoriu de servicii sociale care să asigure pregătirea pentru viaţă independentă, autonomie, consiliere în vederea identificării şi menţinerii unui loc de muncă. Astfel, unele instituții se pot transforma în furnizori de servicii în comunitate, redistribuind personalul, închizând sau nu instituția de mari dimensiuni și asigurând locuințe, sprijin în servicii de zi precum sprijin individualizat în vederea  redobândirii abilităţilor sociale, a angajării sau asistența la locul de muncă.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea