Ursoaica cu pui, de la Cetatea Poenari, relocată și monitorizată permanent prin GPS

O ursoaica cu pui care se afla în zona Cetății Poenari, unde punea în pericol siguranța vizitatorilor a ajuns la 40 de km față de zona în care a fost prinsă. Timp de trei săptămâni, specialiștii Romsilva au încercat relocarea acesteia, în cele din urmă, acțiunea fiind una de succes.
O ursoaică cu doi pui, care punea în pericol turiștii care vizitau Cetatea Poenari, a fost relocată cu succes, în urma unei operațiuni complexe derulată de specialiștii Direcției Silvice Argeș, ai Ocolului Silvic Vidraru, în colaborare cu specialiștii I.N.C.D.S. ”Marin Drăcea”, filiala Brașov. Ursoaica cu pui ”patrula” în zona Transfăgărășan, fiind hrănită frecvent de turiști, în ultimele săptămâni migrând spre zona Barajului Vidraru. Aceasta ieșea des la marginea drumurilor publice, așteptând să fie hrănită de turiști și șoferii care tranzitau drumul. Timp de trei săptămâni s-a încercat capturarea ei fiind montată o capcană autorizată, încercând să se atragă ursoaica în cușca specială. Ursoaica a fost tranchilizată și puii capturați cu ajutorul cuștii, în final ei fiind eliberați cu succes pe raza Fondului Cinegetic 5 Arefu, departe de zonele locuite sau frecventate de oameni. În continuare, mișcările acestora vor fi monitorizate de specialiștii Romsilva, pentru a preveni revenirea acesteia în zonele frecventate de oameni.

Chiriloiu: ”Aceasta se află la 40 de km față de zona în care a fost prinsă”

Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș a precizat că ursoaica este monitorizată permanent prin GPS, odată cu relocarea ei. ”După o perioadă cam lungă de timp s-a reușit capturarea ei. A fost foarte greu. Turiștii erau tot  timpul în zonă și nu am reușit să ne desfășurăm treaba. A fost relocată într-o zonă montană mai sus. Are un GPS montat pe ea de cei de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice de la Brașov. Acum avem și traseul pe care l-a făcut în ultima perioadă. Este undeva la 40 de km de zona în care a fost prinsă”, a precizat Chiriloiu. De altfel, acesta a precizat că pagubele produse de urși s-au diminuat în ultima perioadă în Argeș. ”Populația de urși este mult mai numeroasă decât este normal. Ar trebui să avem un efectiv optim de 125 de urși pe cele șase fonduri ale Direcției Silvice, dar după o evaluare făcută în primăvara acestui an a reieșit că sunt 260 de urși, sunt de două ori mai mulți. Din fericire pagubele s-au diminuat considerabil pentru că este un an cu abundență de jir și ghindă și nu au mai făcut pagube deosebite în gospodări pentru că acum urșii au ce să mănânce”, a explicat directorul Direcției Silvice Argeș.

Recomandările Romsilva

Specialiștii Romsilva participă frecvent la operațiuni de relocare a urșilor ce pătrund în zonele frecventate de oameni sau în perimetrul comunităților locale. Chiar dacă întâlnirea cu un urs poate fi o atracție, specialiștii Romsilva vă sfătuiesc să NU interacționați cu aceștia și să NU le oferiți hrană urșilor întâlniți, pentru că astfel de întâlniri pot fi periculoase și, oferind hrană unui animal sălbatic, acesta dezvoltă un comportament anormal, chiar deviant.
A.I.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea