28 de persoane - trimise în judecată după ce au luat fraudulos împrumuturi de la CAR

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au finalizat în luna august un dosar în care au fost trimiși în judecată 28 de persoane pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Inculpații sunt acuzați că ar fi obținut în mod fraudulos sume de bani, cu titlu de împrumut, de la mai multe instituții financiare nebancare de tip C.A.R. (Case de Ajutor Reciproc) de pe raza județelor Argeș și Mehedinți, pe care ulterior nu le-ar mai fi restituit.

Grupul infracțional era împărțit pe trei paliere

Conform rechizitoriului procurorilor, timp de doi ani, între noiembrie 2015-2017, doi dintre inculpați,  Marina Mădălina Ilie și Marius Bogdan Ilie, au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de sume substanțiale de bani prin obținerea în mod fraudulos de împrumuturi de la instituții financiare nebancare, în special de tipul CAR, prin comiterea infracțiunii de înșelăciune, falsificare a instrumentelor de marcare și falsuri în înscrisuri.
Rând pe rând, pe parcursul acestor ani, au aderat la „grup” și alte persoane. Astfel se face că grupul infracțional a fost împărțit pe trei paliere. Primul ar fi fost format, conform procurorilor, din soții Ilie, coordonatorii grupului. De altfel, primul contract de împrumut obținut prin acte falsificate a avut ca titular chiar pe inculpatul Ilie Marius Bogdan. Al doilea palier era alcătuit din nouă inculpați, rolul acestora fiind de recrutare de membrii. Aceștia, în funcția de zona geografică de influență, se ocupau de recrutarea de persoane – rude, prieteni, cunoștințe - cu situație financiară precară. Le înmânau înscrisurile falsificate, iar în baza lor obțineau credite de la diferite instituții de credit de tip CAR, fără a mai plări ulterior ratele lunare aferente împrumuturilor. Ultimul palier era format din persoanele recrutate. Persoanele racolate au contractat împrumuturi de cel puțin trei ori fiecare, fie în calitate de titular, fie de girant.

Inculpații foloseau ștampile falsificate atât de la firme importante din țară, cât și de la instituții publice

Conform rechizitoriului, persoanele din primul palier se ocupau de întocmirea obținerii de înscrisuri falsificate – adeverințe de venit, cupoane de pensie, registre de evidență salariați și ștampile falsificate din care rezulta fapte necorespunzătoare adevărului. Persoanele titulare sau girante – recrutate de membrii grupului obțineau, astfel, diferite venituri lunare ca urmare a angajării la diferite instituții ale statului sau societății comerciale ori că erau pensionari.  Inculpații foloseau ștampile falsificate de la societăți importante din România sau chiar de la instituții publice. Prejudiciul generat se ridică la peste 150.000 lei, reprezentând sume de bani obținute fraudulos cu titlu de împrumut și nerambursate. În afară de cei 28 de inculpați, în dosar au existat și alte persoane  care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au achitat prejudiciile.

În urma perchezițiilor, peste 100.000 lei au fost confiscați de polițiștii

Grupul infracțional organizat a fost destructurat în urma perchezițiilor efectuate în noiembrie 2017 de către polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, la locuințele unor persoane și sediile unor societăți comerciale și instituții nebancare din județele Argeș și Mehedinți.
Cercetările erau efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la infracțiunea de înşelăciune, falsificare de instrumente oficiale, folosire a instrumentelor false, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
De asemenea, în urma acțiunilor organelor legii, peste 100.000 lei au fost confiscați de polițiștii din Argeș, bani susceptibili a proveni din activități infracționale.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea