Un magistrat argeșean, scrisoare deschisă către ministrul Justiției pentru susținerea procurorului general

# Peste 200 de magistrați, dintre care nouă argeșeni, printre semnatari

Antonia Diaconu (foto), procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi fost prim-procuror al Parchetelor de pe lângă Judecătoria Piteşti şi Judecătoria Topoloveni, este inițiatorul unei scrisori adresată ministrului Justiției, Tudorel Toader, în care este exprimată susținerea față de procurorul general Augustin Lazăr.
Scrisoarea, pornită de la iniţiativa magistratului argeșean, este rezultatul unui efort comun, la care s-au alăturat colegi din toată ţara. Scrisoarea era semnată de peste 200 de magistrați, dintre care 181 de procurori și judecători și 29 de auditori de justiție, aceasta fiind o reacţie la anunţul făcut de ministrul Toader privind declanşarea procedurii de evaluare a şefului Parchetului General. Unul dintre semnatari este şi procurorul Andrei Bodean, candidat la şefia DNA. Semnatarii scrisorii îi cer ministrului Justiției să aibă un ”dialog constructiv” cu sistemul judiciar, și ii solicită o discuție cu reprezentanții magistraților.
„Domnule Ministru, subsemnaţii, procurori şi judecători, cu respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi a obligaţiei de rezervă ce incumbă magistraţilor, am luat act, cu îngrijorare, de afirmaţiile dumneavoastră privitoare la activitatea magistraţilor şi la îndepărtarea Ministerului Public de la rolul său constituţional, precum şi de anunţul recent cu privire la declanşarea inopinată a procedurii de evaluare a Procurorului General al PICCJ. Pe această cale, procurorii semnatari ai prezentei scrisori îşi exprimă susţinerea faţă de Procurorul General al PICCJ, domnul Augustin Lazăr, precum şi faţă de poziţia Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, raportat la deserviciile pe care afirmaţii neinspirate cu privire la activitatea întregului Minister Public le pot aduce sistemului de justiţie, în ansamblul său”, se arată în scrisoarea transmisă de magistraţi ministrului Tudorel Toader.

„Vă adresăm invitația de a purta un dialog juridic constructiv cu semnatarii prezentei scrisori”

Magistraţii mai arată că afirmaţiile lui Toader despre justiţie pot aduce prejudicii. De asemenea, aceștia îl invită pe ministrul Justiției la dialog.
„Judecătorii și procurorii semnatari subliniază că afirmațiile privitoare la sistemul judiciar, emise de Ministrul Justiției, pot aduce prejudicii societății în general, atât pe plan intern, cât și la nivel internațional. Considerăm că, în contextul desfășurării unor anchete penale importante și cu puternic impact social, poziția actorilor oficiali trebuie să fie una echilibrată și responsabilă. În ciuda presiunilor constante, exercitate în ultimul an de mass-media și de reprezentanți ai formațiunilor politice, reafirmăm angajamentul de a ne exercita funcția în condițiile legii și sperăm într-un climat socio-politic care să permită atingerea scopului actului de justiție: aflarea adevărului și protejarea drepturilor cetățenilor. Având în vedere contextul actual, interesul sporit al opiniei publice în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și activitatea derulată de Ministerul Public în dosare complexe, vă adresăm oficial invitația de a purta un dialog juridic constructiv cu semnatarii prezentei scrisori, în speranța că un dialog între persoane de bună-credință și cu solide cunoștințe juridice poate constitui un mijloc de a găsi soluția optimă pentru un sistem judiciar în slujba cetățenilor.
Reamintim că respectăm pe deplin libertatea dumneavoastră de exprimare, concretizată în opiniile exprimate în declarațiile de presă și în postările pe contul de Facebook, însă acestea au neajunsul de a fi unilaterale, astfel ca nu reprezintă un dialog constructiv cu sistemul judiciar. În speranța că veți da curs solicitării prezente, ne manifestăm disponibilitatea ca, în următoarele săptămâni, să ne desemnăm reprezentanții care vor participa la întâlnirea cu dumneavoastră”, se mai arată în scrisoare.

Nouă magistrați argeșeni printre semnatari

Alături de procurorul Antonia Diaconu, alți șapte magistrați argeșeni au fost de acord cu demersul acesteia, semnând scrisoarea. Este vorba despre procurorii de la Parchetul Tribunalului Argeș: Mihai Andrei Gheorghe, Corina Dinica și Vladimir Nanu; judecătorul de la Curtea de Apel Pitești – Ioan Fundătureanu, procurorii de la Parchetul Judecătoriei Pitești: Doina Popa Teodor Valentin Ion și Constantin Topliceanu; respectiv de la Parchetul Judecătoriei Costești – Lorelai Topliceanu.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea