Directorul AJVPS Argeș își prezice soarta: „Judecătorul, probabil, va zice: «A greșit Istrătescu – să-i tăiem gâtul!»”

# Dosarul celor 30 de mistreţi vânaţi fără autorizaţie # Următorul termen al procesului va fi joi, 13 septembrie. Urmează audierea inculpaților și martorilor din dosar
Dosarul de la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Argeș privind braconarea a 30 de porci mistreți continuă la Judecătoria Pitești. În cauză sunt vizați directorul instituției Constantin Istrătescu, dar şi alţi doi angajaţi, Horia Tănase, din Mărăcineni, şi Sorin Bulimac din Curtea de Argeş. Legat de acest dosar am stat de vorbă cu directorul Istrătescu care susține că plângerea împotriva sa a fost făcută și prin „influențe politice”, prin acest fel dorindu-se înlăturarea sa de la conducere. Urmează ca instanța să decidă dacă acesta va fi găsit vinovat pentru faptele de care este acuzat, următorul termen al procesului fiind joi, 13 septembrie. La instanță, urmează audierea martorilor și inculpaților din dosar.

Istrătescu: „Acum nu mai sunt nici influențele politice care au fost”

În vara anului 2017, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Argeş au finalizat, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, cercetările într-un dosar penal în care trei persoane sunt acuzate de braconaj cinegetic în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Din cercetări a rezultat că, în sezonul de vânătoare 2016-2017, șeful AJVPS Argeș, împreună cu alți doi angajați ar fi eliberat autorizaţii de vânătoare la porci mistreţi care ar fi depăşit cota de recoltă aprobată, la nivel de gestionar, cu 30 de exemplare. Prejudiciul total creat se ridică la suma de 23.400 euro, iar parte civilă în acest dosar s-a constituit Garda Forestieră Ploiești.
Directorul AJVPS Argeș susține că soarta lui este în mâna judecătorilor. De altfel, acesta lasă de înțeles că „influențele politice” au jucat un rol important în „fabricarea” dosarului în care este cercetat. „Dosarul merge înainte. Vedem ce va zice cei din justiție care sunt oameni corecți. Acum nu mai sunt nici influențele politice care au fost”, susține Constantin Istrătescu fără a preciza mai multe informații.

„Funcționarii de la Garda Forestieră Ploiești nu și-au făcut datoria”

Concret, spre sfârșitul lui 2016, de la AJVPS Argeș a fost trimisă o adresă către Garda Forestieră Ploiești, adresă în care se solicita suplimentarea cotei de vânătoare la mistreți. Răspunsul nu a sosit la timp, iar cei de la AJVPS Argeș n-au ținut cont și au trecut la vânat.
„A venit inspectorul șef (n.r. Viorel Mihălcioiu) de la Ploiești, în Argeș, și i-am solicitat verbal o suplimentare pe care nu o dădea el, ci ministerul. El făcea decât o intermediere, având în vedere depășirea numărului de mistreți care era necesar în teren. Ei mi-au indicat că totul este în regulă, că se aprobă, și că să îi trimit hârtie la Ploiești, dar și inspectorului care se ocupă cu fondul de vânătoare din Argeș. I-am făcut scrisoarea, pe 5 decembrie a fost trimisă prin fax la Ploiești. Tot atunci am trimis-o, prin email, și celui care răspunde la Pitești (n.r. Florin Stancu, inspector în cadrul Gărzii Forestiere Ploiești și cel care răspunde de fondul de vânătoare din Argeș). Băiatul de la Pitești a spus că nu a deschis la timp calculatorul, cu toate că eu am date că l-a deschis la timp. A încercat să facă conducerea asociației să desființeze asociația, dacă se poate. Ei nu au încheiat suplimentarea. Când le-am solicitat reașezare ca urmare a scrisorii pe care am făcut-o, ziceau că nu e aprobare și că nu m-am adresat lor. După care a început ”dansul”. Cum e normal organul de poliție și de cercetare penală a zis că a greșit tovarășul Istrătescu. Nu spune că au greșit ăia, funcționarii de la Garda Forestieră Ploiești, care nu și-au făcut datoria ca să ceară aprobările. Judecătorul, probabil, va zice: «A greșit Istrătescu – să-i tăiem gâtul! Îl băgăm la pușcărie, să îl învățăm noi minte pe ”nemernicul” ăsta să mai apere treburile Asociației Argeș»”, ne-a mai precizat directorul AJVPS Argeș.

„La vânătoare a participat și un domn procuror. De acolo a plecat, nu știu precis…”

De asemenea, la una dintre partidele de vânătoare, s-au împuşcat mai mulţi porci – şapte, decât numărul inițial înscris pe autorizaţie – trei.
„S-a împușcat cu o autorizație de trei mistreți - șapte. La vânătoare a participat și un domn procuror. De acolo a plecat (n.r. sesizarea), nu știu precis… Faptul că am fost implicați noi, nu e un lucru cum trebuie. Noi am greșit, e adevărat, că nu am primit scrisoarea cu aprobarea. Ar fi trebuit să nu emitem autorizații fără aprobarea scrisă. Dar în România există și Ordonanța 27 în care dacă în termen de 30 de zile nu ți se comunică că e albă sau neagră înseamnă că e aprobare tacită. Bineînțelesc că ei nu au ținut cont și au zis înainte. Acum ne supunem hotărârii celei mai corecte justiții care a existat”, a mai adăugat Istrătescu.

Pe 13 septembrie reîncepe judecarea dosarului

La ultimul termen al procesului din data de 21 iunie, instanța a acordat termen până în septembrie, după vacanța judecătorească, pentru ca AJVPS Argeș să își angajeze avocat, instituția fiind parte responsabilă civilmente. „Încuviinţează cererea de lipsă de apărare formulată de partea responsabilă civilmente Asociaţia Judeţeana a Fanatorilor si Pescarilor Sportivi Argeş și acordă un nou termen de judecată pentru a da posibilitate acestei părţi să îşi angajeze apărător, cu precizarea ca se acorda un singur termen atât pentru angajarea apărătorului, cât și pentru ca acesta să studieze dosarul cauzei și să pregătească apărarea. Se emit adrese către IPJ Argeș și IPJ Teleorman în vederea comunicării fişelor de cazier judiciar”, se arată în hotărârea instanței.
Următorul termen al procesului va fi joi, 13 septembrie. Urmează ca instanță să treacă la audierea inculpaților și martorilor din dosar.

Inspectorul-șef de la Garda Forestieră Ploiești: „S-a plătit partea de prejudiciu aferentă domnului Istrătescu”

Constantin Istrătescu a achitat deja 5.200 de euro, adică partea sa din prejudiciul estimat de procurori, de peste 23.000 de euro, pentru depășirea fără drept a cotei de vânătoare.
„S-a plătit partea de prejudiciu aferentă domnului Istrătescu. Cealaltă parte nu s-a plătit. Am făcut demersuri și am introdus în cauză și Asociația ca parte responsabilă civilmente. Problema este în felul următor… S-a trimis o adresă în care ne solicita să suplimentăm cotele de recoltă pe anumite fonduri de vânătoare. Eu adresa aceea nu am văzut-o. M-am trezit la un moment dat că se revine la adresă și că s-au recoltat mistreții. În momentul acela am luat măsuri și s-a făcut sesizare la Parchet. Adresa aceea nu am văzut-o.  Ea există pentru că mi-a arătat-o. Dar la experiența domnului director Istrătescu, putea să sune și să mă întrebe de ea, de ce nu s-a răspuns... Dar până nu ai aprobarea nu faci nici un demers”, ne-a precizat Viorel Mihălcioiu (foto), inspector şef la Garda Forestieră Ploieşti.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea