Alin Călinescu, managerul Centrului Cultural Mioveni: „Vom avea, pentru prima dată, cinematograf în oraș”

Centrul Cultural Mioveni, una dintre cele mai performante instituţii de cultură din Argeş şi din ţară, are, la conducere, un tânăr care a reuşit să organizeze printre cele mai importante festivaluri şi evenimente cultural-artistice din România. Alin Marian Călinescu este licenţiat în arte, profilul Teatru, specializarea Artele Spectacolului de Teatru şi are un master în domeniu. A lucrat ca actor-colaborator la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, a fost consultant artistic la Centrul Cultural Judeţean Călăraşi, director artistic la una dintre cele mai cunoscute societăţi în domeniu la nivel naţional. Și lista ar putea continua. La o jumătate de an de când a ocupat râvnitul fotoliu de director la Centrul Cultural Mioveni, iată ce ne-a declarat într-un scurt interviu.
# Au trecut șase luni de când sunteți managerul acestei instituții. Ce ați reușit să faceți în această perioadă?
- Da, au trecut șase luni, de activitate plină. Consider că, cel mai important lucru îl reprezintă sudarea, aici a unei echipe frumoase. Sunt profesioniști, tuturor le place la serviciu, și asta este bine. Este o echipă tânără și cu chef de muncă, facem proiecte de viitor, tragem, cum se spune, la aceeași căruță.
În plus, pot să vă spun că am trecut cu bine de toate evenimentele mari, de până acum, ale orașului, am reușit să aducem artiști mari aici, la Mioveni. A fost Delia, în luna octombrie vine Tudor Gheorghe. Am reușit să facem evenimente mari, de succes, cu bani puțini. Așa a fost, spre exemplu, în iunie, de Ziua Copilului, când, pentru un singur artist, au venit peste 8.000 de cetățeni. Artistul se numește Dorian Popa, iar acesta a rămas până după miezul nopții pentru fotografii și autografe. Nu a plecat decât după ce toată lumea a primit ceea ce își dorea. Oamenii, localnicii, sunt bucuroși pentru ceea ce se întâmplă, ceea ce ne face și pe noi bucuroși și motivați. De zilele orașului, la Delia, oamenii au stat, să o vadă și să o audă, până și pe stradă.
# Ce relații aveți cu Centrele Culturale din județ? Cum vă considerați, raportat la volumul de activități, față de acestea?
- Cu aceste instituții noi avem parteneriate, derulăm evenimente comune. Ne sprijinim reciproc, fără a ne considera în competiție unele față de altele. Fiecare muncește cât poate, iar rezultatele vin și în funcție de alte criterii. Nu am făcut, nici măcar neoficial, o astfel de ierarhie, nici nu ar fi corect deontologic...

„După mulți ani, la Mioveni se va realiza un eveniment și pentru noaptea dintre ani”

# Ce planuri de viitor aveți, desigur, privitoare  la Centrul Cultural Mioveni?
- De când am venit în această instituție, am încercat să dezvoltăm o strategie pe termen mediu și lung. Vrem să creștem de la un an la altul, vrem ca activitățile desfășurate să atingă standarde din ce în ce mai ridicate de calitate. Ca și activități, în viitorul apropiat, avem în pregătire Sărbătoarea Recoltei, pentru finalul lunii septembrie, apoi avem Festivalul de teatru Ludicus, urmează evenimentele ce vor marca data de 1 Decembrie, apoi Târgul de Crăciun și, după mulți ani, la Mioveni se va realiza  un eveniment și pentru noaptea dintre ani, adică de Anul Nou. Avem, după cum știți, numeroase lansări de carte, simpozioane, cursuri, expoziții. Nu ne plictisim…
# S-a vorbit că doriți să înființați un cinematograf în incinta instituției...
- Este o idee pentru care am insistat încă de la venirea mea aici, la Mioveni. Oamenii, adulții, dar și copiii, au nevoie de divertisment. Noi dispunem de sala Centrului Cultural, care este propice pentru o astfel de întrebuințare. Vă dați seama că ridicarea, în ziua de azi, a unei clădiri făcute special pentru a fi cinematograf, nu se justifică din punct de vedere economic. Am luat legătura cu mai multe firme de specialitate din domeniu, discuțiile sunt avansate. Operatorul economic va plăti chirie (una destul de bună) și va gestiona, în totalitate, activitatea de cinematograf de aici, de la Centrul Cultural. Sala va găzdui, în continuare, și celelalte activități, ca și până acum. Are 189 de locuri, așa încât permite fluxuri largi de oameni.
# Intenționați să faceți schimbări în structura cursurilor oferite. La care dintre acestea veți renunța? De asemenea, câteva cuvinte despre cursurile care au cel mai mare succes...
- Așa este. Unele dintre aceste cursuri erau prelungite un pic forțat, pentru că nu prea mai aveau copii, nu mai prezentau interes, și, în aceste condiții, nu se mai justificau nici din punct de vedere economic, pentru că noi trebuia să plătim profesorii. Unii din profesorii la ale căror servicii am renunțat, au rămas, acestora  le-am închiriat spații în care să desfășoare activități similare. E bine și pentru noi, pentru că, astfel, facem venituri proprii. Copiii au gratuitate, așa încât căutăm să le oferim cursuri care să îi intereseze. Încercăm, de exemplu, să deschidem un curs de teatru.
# Pentru prima dată, Centrul Cultural Mioveni a strâns bani, din sponsorizări, contribuind, astfel, la Zilele Orașului. Cum ați reușit?
- Da. Să știți că s-au mai strâns, aici, bani din sponsorizări. Nivelul acestora însă, în 2018, face diferența. Anul acesta, sumele se ridică, la nivelul instituției, la circa 120.000 de lei. Sperăm ca, de la un an la altul, să creștem. E un semn de încredere din partea firmelor, noi încercăm, referitor la acești sponsori, să îi transformăm în niște parteneri pe termen lung. Le mulțumim și pe această cale. Cu sprijinul lor, am reușit să facem un eveniment mare, de succes, care i-a bucurat pe oameni.
# Autoritățile locale se implică în sprijinirea Centrului Cultural? Care este relația cu Primăria Mioveni?
- Relația este una foarte bună. Pe această care vreau să mulțumesc Consiliului Local și Primăriei orașului pentru întregul sprijin, constant, pe care îl acordă Centrului Cultural. Ne dorim foarte mult să ne ridicăm, și noi, la așteptările domniilor lor. Doresc, și în nume personal, să le mulțumesc pentru încrederea pe care mi-au acordat-o la concursul de management. Avem un scop comun, să venim în întâmpinarea dorințelor și nevoilor cetățenilor.
În încheiere, vreau să mulțumesc echipei acestei instituții, pentru implicare. Nu am reușit eu performanțele, în primul rând este meritul acestor oameni dedicați.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea