George Caval, președintele CCIA Argeș, prezent la summitul Inițiativei celor Trei Mări

A treia ediție a summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, găzduită de România, s-a încheiat cu succes, nu doar pe plan politic, ci și economic. Preşedintele Klaus Iohannis a fost gazda summitului celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care a reunit 12 ţări, plus invitaţi din SUA, Germania şi Comisia Europeană, eveniment la care s-au luat mai multe decizii importante. Concret, liderii politici prezenţi al Bucureşti s-au pus de acord să sprijine proiecte din trei mari domenii: energie, transport şi digital.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.
Oficialii platformei Iniţiativa celor Trei Mări au semnat, în cadrul Forumului de Afaceri de la Romexpo, Declaraţia Comună privind crearea reţelei Camerelor de Comerţ a Iniţiativei celor Trei Mări, precum şi o Scrisoare de intenţie în legătură cu înfiinţarea unui Fond de investiţii destinat aceleiaşi Iniţiative. Prin intermediul Fondului de investiţii, estimat a fi de ordinul zecilor de miliarde de euro, vor putea fi finanţate o serie de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital. În prezent, sunt depuse aproximativ 40 de astfel de proiecte. La ceremonia de semnare a Declaraţiei Comune privind crearea reţelei Camerelor de Comerţ a Iniţiativei celor Trei Mări au luat parte oficiali ai Camerelor de Comerţ din Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Ungaria, Polonia, Estonia şi România.

Caval: „Summitul a avut câteva lucruri care o să ajute Româna”

Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017. La evenimentul din acest an, de la București,  au luat parte și reprezentanți de la instituții din județul Argeș, dintre care amintim: Dacia, ACAROM sau Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș. Despre Iniţiativa celor Trei Mări, George Caval, președintele CCIA Argeș ne-a precizat:
„Summitul, din punctul meu de vedere, a avut câteva lucruri care o să ajute, în primul rând, imaginea României. Pentru sistemul Cameral românesc și pentru România a fost un lucru bun semnarea unui parteneriat între Camerele de Comerț din șapte țări din cele 12 prezente la acest summit. Acest protocol înseamnă o legătură strânsă între Camerele de Comerț și implicit între oamenii de afaceri din țările respective. Se poate încerca o relație de business, de investiții comune. S-a discutat mult de investiții mari care să fie luate în seamă, despre proiecte comune în energie”.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea