Procurorii DNA: „Dr. Stănculeț i-a înlesnit inculpatului Milandru să pretindă suma de 6.300 lei și 1.500 euro”

# Detalii noi din dosarul „Alcoolemiilor”
Pe 2 octombrie se desfășoară un nou termen din dosarul în care sunt cercetați pentru corupție Gheorghe Milandru, medicul Nicușor Stănculeț de la Serviciul de Medicină Legală Argeș, precum și patru foști sau actuali polițiști. Este vorba despre cazul alcoolemiilor. Milandru intra în contact cu persoanele cercetate pentru conducere a unui autovehicul având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și lăsa să se creadă că poate interveni, în schimbul unei sume de bani, la cei care efectuează expertizele medico-legale de calcul retroactiv al alcoolemiei astfel încât fapta să fie sub limita de infracțiune.

10.750 lei și 3.500 euro pentru a ajuta mai multe persoane să scape de răspunderea penală

Dosarul este o disjungere a unui alt caz. În celălalt dosar, Gheorghe Milandru, în 2012, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru fapte asemănătoare. La perchezițiile desfășurate la domiciliul acestuia, organele legii au descoperit 99 de înscrisuri și s-a stabilit că acestea reprezentau așa numite „rețete” în baza cărora, folosindu-se de date obținute din dosarele cauzelor, inculpatul procura date concepute în vederea determinării unui calcul retroactiv.
De altfel, pe parcursul cercetărilor au fost identificate o parte dintre persoanele ale căror date se regăseau consemnate pe bilețelele găsite la domiciliul lui Milandru. „Între 2007-2011 inculpatul Milandru Gheorghe, în baza aceleiași rezoluții, direct sau prin intermediari, a pretins și primit sume de bani sau foloase de la mai multe persoane cercetate sub aspectul infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, inculpatul lăsând să se creadă că poate interveni pe lângă funcționari publici care au dispus sau efectuat expertizele medico-legale de calcul retroactiv al alcoolemiei prin acest mod rezultând fapte sub limita pentru care fapta constituie infracțiune”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
De asemenea, conform procurorilor: „în activitatea sa infracțională, inculpatul Gheorghe Milandru a fost ajutat de medicul legist Stănculeț Nicușor, agenții de poliție Dăscăleasa și Bădescu și de numiții Stoian Dumitru și Șchiopu Cornel”. În rechizitoriu se vorbește că inculpatul Milandru a pretins 17.300 lei și 5.600 euro, primind 10.750 lei și 3500 euro pentru a ajuta persoanele să scape de răspunderea penală și să-și recupereze permisele. Oameni de afaceri și persoane importante din județ au apelat la inculpat pentru ca ei sau apropiați ai acestora să scape basma curată.

Procurorii DNA: „Nicușor Stănculeț îi recomanda persoane pe care să le ajute să scape de răspunderea penală”

Din probele administrate de procurori reiese faptul că și doctorul Stănculeț îi recomanda lui Milandru persoane pentru a le furniza „ajutor”. „Stănculeț Nicușor Cornel era pe deplin conștient de demersul efectuat de inculpatul Milandru Gheorghe, căruia îi recomanda persoane pe care să le ajute să scape de răspunderea penală prin efectuarea unei expertize de calcul retroactiv al alcoolemiei”, se arată în rechizitoriu. „Nicușor Stănculeț, în perioada 2008 - 2011, i-a înlesnit inculpatului Milandru să pretindă suma de 6300 lei și 1500 euro”, mai arată procurorii. Medicul Stănculeț este acuzat de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (patru acte materiale) și complicitate la favorizarea infractorului. Milandru este cercetat pentru trafic de influență în formă continuată – 15 acte materiale - și pentru favorizarea infractorului – 17 acte materiale, pentru fapte petrecute în perioada 2007-2011.

Doctorul Stănculeț a negat în instanță faptele pentru care este acuzat

În fața judecătorului dr. Nicușor Stănculeț a încercat să demonteze acuzațiile aduse de procurori. „În ceea ce privește recomandarea persoanelor de către mine de a lua legătura cu Milandru le menționam că nu am cu ce să îi ajut și că nu am cunoștințe în rândul avocaților. Deoarece aceste persoane făceau parte din centrul meu relațional, fiind o persoană socială le spuneam de Milandru pentru a nu-i refuza brutal. Nu am dat niciodată valorile buletinelor toxicologice. Prin prisma atribuțiilor de serviciu, nici nu am acces la aceste probe. (…) Nu intră în atribuțiile mele expertizele de calcul ale alcoolemiei. Nici nu se fac la nivelul Serviciului de Medicină Legală, ci doar la IML”, a precizat în fața instanței dr. Stănculeț.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea