Argeșenii se tem de pesta porcină! Alarme false de porci morți la Țițești și Bascov

Pe 27 septembrie, pesta porcină africană (PPA) era semnalată în 223 de localități din 13 județe, cu 952 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale și 72 de cazuri de mistreți, a anunțat Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În total, au fost eliminați 323.754 de porci afectați de boală.

Acțiunile privind depistarea tuberculozei la animale au speriat argeșenii

În Argeș nu a fost înregistrat niciun caz de pestă porcină. În schimb, oamenii sunt speriați și fac tot felul de supoziții, mai ales că în această perioadă inspectorii DSVSA desfășoară controale în Argeș pentru depistarea tuberculozei la bovine, iar în același timp fac și o catagrafie a animalelor din gospodăriile acestora. De frică că autoritățile le vor omorî animalele, mulți oameni din județ își taie porcii pe capete.
„Pe teritoriul județului Argeș, la data la care vorbim, nu este nicio suspiciune în ceea ce privește pesta porcină africană. Facem controale, împreună cu poliția, la toate târgurile de animale. Oamenii sunt speriați pentru că în această perioadă se execută niște acțiuni sanitar-veterinare. Este vorba despre depistarea tuberculozei la nivel de județ. Se merge din casă în casă, acolo unde sunt animale, ca să se facă testul la tuberculoză, iar oamenii se sperie”, ne-a precizat directorul DSVSA Argeș, Daniel Lupu.

Au existat mai multe alarme false

În Argeș au existat și mai multe alarme false. „Oamenii sună! Am avut alarme false de porci morți la Țițești, la Bascov, la Buzoești. În schimb, când am mers la locul respectiv, am găsit cu totul altceva. La Țițești - am găsit un viezure mort, la Bascov - un câine mort aruncat într-un sac, la Buzoești - s-a găsit un purcel mort de 6-7 kg mort și aruncat la marginea unei mlaștini. Oamenii s-au speriat. Au fost recoltate probe și de la acel purcel, au fost trimise la București și ni s-a transmis că nu este boală. Oamenii trebuie să anunțe orice fel de suspiciune de boală la Direcția Sanitară Veterinară sau la telefonul 0248/211.199”, a mai precizat directorul Lupu.
Conform datelor furnizate de DSVSA Argeș, la nivelul județului, la ora actuală, sunt 90.000 de porci la toate cele 17 ferme existente pe teritoriul Argeșului, iar la gospodăriile populației sunt 45.000 de porci, numărul acestora fiind în creștere, mai ales că în urma controalelor au mai fost găsite și alte animale care nu erau în baza de date a Direcției Sanitar Veterinare.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea