Fluturele vărgat - exponatul lunii iunie la Muzeul Județean Argeș

Luni, 06 Iunie 2016 22:15

Muzeul Judeţean Argeş expune în luna iunie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, o specie interesantă de fluture din familia Arctiidae, Euplagia (Callimorpha) quadripunctaria (Poda, 1761) numită popular fluturele vărgat, datorită desenului de pe aripile anterioare.
Specia atrage atenţia prin coloritului său. Aripile anterioare sunt negre cu reflexe metalice verzi-albăstrui, străbătute de benzi oblice colorate alb-crem. Spre marginea externă, benzile formează un desen caracteristic, în forma literei “V”. Aripile posterioare, dorsal, sunt colorate roşu-cărămiziu/portocaliu cu patru pete mari, negre. Faţa

Reziduuri - versuri create și adunate de Titică Predescu

Luni, 06 Iunie 2016 22:13

# Comentate de prof. Andreas-Peter Ionescu

Din nou, venerabilul as al ”barei” piteștene m-a surprins cu proaspătul volum de poezii intitulat ”Reziduuri”.
Am mai comentat, cu altă ocazie, un alt volum de poezii al veșnic tânărului Titică Predescu, volum intitulat ”Alte poeme”.
Poeziile din ”Reziduuri” nu sunt deloc niște reziduuri. Sunt mult superioare celor din volumul precedent sub toate aspectele. Tehnica poetică este mai perfecționată, transmiterea ideilor se face mai concis, cu mai multă precizie, mai fluent. Frazarea poetică a rămas tot rectilinie, fără asperități dar și fără vârfuri.

 

Jazz pe româneşte cu Big Bandul Radio

Luni, 06 Iunie 2016 22:11

Filarmonica Piteşti organizează joi, 9 iunie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti, concertul Jazz pe româneşte, susţinut de „Big Bandul Radio”. Dirijor: Ionel Tudor, solişti: George Natsis (pian), Marian Georgescu (chitară), Cristian Soleanu (saxofon), Sebastian Burneci (trompetă), Paolo Profeti (saxofon), Cătălin Milea (saxofon). Prezentator, Florian Lungu. În program, lucrări şi aranjamente de jazz de Kristi Jones, Don Menza, Oliver Nelson, Frank Foster, Peter Zwinakis Selmer ş.a.

Cursuri de limba chineză la Centrul Cultural Mioveni

Luni, 06 Iunie 2016 22:10

Asociatia ChinaRo în parteneriat cu Institutul Confucius din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, cu sprijinul Primăriei orașului și Consiliului Local Mioveni, organizează cursuri de limba și cultura chineză, pentru copii și adulți. Acestea se vor desfășura la Centrul Cultural Mioveni şi vor fi gratuite pentru copii. Informatii suplimentare și înscrieri: 0748.689.066 sau Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

,,Rapsodia Păstorească”, 46 de ani de tradiție și folclor păstrate cu sfințenie în comuna Corbi

Luni, 30 Mai 2016 00:00

# Semn că tradiţiile şi obiceiurile au rămas vi în sufletele noastre! # Duminică, 29 mai, în mirifica localitate argeşeană, Corbi, s-a  desfăşurat cea de-a 46 -a ediţie a tradiţionalei manifestări cultural – artistice, ,,Rapsodia Păstorească”

Renumitul poet, Lucian Blaga, spunea că ,,Veșnicia s-a născut la sat”, iar dacă vreți să vă convingeți de acest lucru, chiar și în zilele noastre, când totul este în contratimp, mergeți în comuna Corbi și o să vedeți o altfel de lume. Sunt printre puținele locuri argeșene unde mai există umanitate. Acolo, timpul trece greu, încet,

Reabilitarea Muzeului Golești s-a încheiat cu succes

Luni, 30 Mai 2016 00:00

Proiectul „Amenajarea complexului muzeal Golești-reabilitarea, conservarea și punerea în valoare” a fost încheiat, muzeul fiind inaugurat în noua formă zilele trecute. Valoarea insvestiției a fost una considerabilă, 10.929.649,88 lei, bani obținuți prin Programul Operational Regional, la care a participat însă și Consiliul Județean Argeș. Conacul rămâne însă închis turiștilor până la toamnă, când se va termina de montat și aparatura necesară păstrării și conservării în condiții adecvate a clădirii, cum ar fi cea folosită pentru menținerea umidității în parametrii normali.

 

Serial evocator. Portrete postume pentru prieteni: Constantin I. Dumitrescu

Luni, 30 Mai 2016 00:00

Continuăm acest serial, purtând semnătura profesorului universitar dr. Petre Popa, inaugurat, de publicaţia noastră, în săptămâna 11-17 ianuarie 2016, atunci când am oferit cititorilor detalii referitoare la juristul Silvestru D. Voinescu (1935-2005), director emblematic al Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş (1964-2004). Apoi, folosind paginile etapei 1-7 februarie 2016, autorul s-a oprit asupra cercetătorului ştiinţific şi omului de cultură Radu Stancu (1937-2008), renumit director al Muzeului Judeţean Piteşti (1967-2005), ulterior (7-13 martie 2016), informaţiile prezentându-l pe istoricul Iulian Ilie-Rizea (1934-1996), considerat fondatorul muzeologiei

Fotojurnalista Andreea Tănase va lansa un volum de referinţă despre istoria armenilor la Biblioteca Judeţeană Argeş

Luni, 30 Mai 2016 00:00

Luni, 30 mai, de la ora 18.00, Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş organizează un eveniment editorial inedit: este vorba de lansarea albumului „Armenians in . Romania. The Stories of the People Close to Us”, autor Andreea Tănase.
Evenimentul va fi moderat de poeta Denisa Popescu. Invitaţii speciali sunt: Ines Budan (consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România), Zareh Arachelian (diacon al Bisericii Armene din Bucureşti), fotojurnalistul Bogdan Cristel.

 

Compartimentul de Informare Bibliografică, Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș

Luni, 30 Mai 2016 00:00

Compartimentul de Informare Bibliografică, din cadrul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş,  mediază accesul la informație pentru toți utilizatorii bibliotecii, asigurând activitatea de informare, documentare și îndrumare, referitoare la colecțiile de documente ale Bibliotecii Județene Argeș.
Bibliotecarul de referințe, cel însărcinat cu întâmpinarea utilizatorilor, trebuie să dețină competențe în materie de comunicare, informare și educare. Acesta furnizează o instruire ce vizează înțelegerea de către utilizator a naturii colecțiilor, cunoașterea instrumentelor bibliografice de referință, a tipologiei acestora. Astfel, utilizatorul este

Europa - spațiu al diversității și al valorilor

Luni, 23 Mai 2016 11:25

Centrul Europe Direct Argeș, alături de Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș, a organizat în data de 9 mai 2016 un eveniment de celebrare a Zilei Europei, într-o manieră interactivă.
Deschiderea evenimentului a fost făcută în plen de către președintele Consiliului Județean Argeș,  Florin Tecău și vicepreședintele Constantin Polexe, cu discursuri despre importanța Uniunii Europene și despre tripla semnificație a zilei de 9 mai.

 

Dezbatere inedită susţinută de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan la Biblioteca Judeţeană Argeş

Luni, 23 Mai 2016 11:20

Marți, 24 mai, începând cu ora 13.00, Curtea Veche Publishing și Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș vă invită la o dezbatere inedită susținută de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan în jurul celei mai recente cărți semnate de cei doi autori, „Dosarul Lenin”, volum apărut la Curtea Veche Publishing ca o continuare a seriei începute prin volumul “Dosarul Stalin”. 
Evenimentul se va desfășura în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” și va include și o sesiune de autografe. În cadrul lansării vor participa, alături de

Expoziție de icoane la Centrul Cultural Mioveni

Luni, 16 Mai 2016 13:31

Expoziţia - concurs de icoane „Rugămu-ne Ţie!” va fi expusă la etajul I al Centrul Cultural Mioveni începând de luni, 16 mai.  Acesta va cuprinde cele 25 de lucrări premiate în cadrul concursului şi va fi deschisă până pe 23 mai. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Argeş, prin Centrul Judeţean pentru Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, Muzeul Judeţean Argeş, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, în parteneriat cu Orașul Mioveni - Centrul Cultural.

 

Prestări servicii inedite: înroşire foc din iad, ascuţire unghii Lucifer, smolire corabia lui Noe. Se eliberează factură!

Luni, 16 Mai 2016 13:05

Directorul Muzeului Curtea de Argeș, istoricul Ştefan Dumitrache (foto), dezvăluie o savuroasă parte a istoriei, scrisă în... note de plată. Dacă acum par cel puțin hazlii, la data consemnării erau cât se poate de serioase. Adică, orice serviciu făcut trebuia remunerat în baza a ceva. Așa s-a consemnat, spre exemplu, un serviciu de înfrumusețare:“Am spălat pe servitoarea lui Caiafa şi i-am pus roşu pe obraz.”

Emil Hurezeanu şi-a lansat volumul ”Pe trecerea timpului” la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Luni, 16 Mai 2016 13:04

Ambasadorul României la Berlin, Excelenţa Sa Emil Hurezeanu, a lansat joi, 12 mai, la ora 13.00, volumul ”Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015” (Editura Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2015), în care autorul a adunat articole publicate în ultimele două decenii, plus texte rostite la radio sau în conferinţe. Cu acest prilej, Emil Hurezeanu a susţinut şi o conferinţă despre fenomenul migraţiei în Europa, subiect care îi preocupă mult pe europeni.
Evenimentul cultural de marcă, organizat de Curtea Veche Publishing şi de Biblioteca Judeţeană Argeş, a reunit zeci de iubitori de cultură, politicieni şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

 

A fost lansat romanul „Trioletul marelui verb”

Luni, 09 Mai 2016 12:55

Miercuri, 27 aprilie, Biblioteca Judeţeană Argeş a găzduit lansarea romanului „Trioletul marelui verb”. Este vorba despre un roman, inspirat din viața lui Vasile Dorin Ghilencea, autorul, scris în colaborare cu nepoata lui, Amalia Ghilencea, studentă la Pitești, la Facultăţile de Litere și de Drept.

Au vorbit despre carte prof. Allora Albulescu și  scriitorul Mihail Ghițescu. Romanul este unul clasic, cu o perspectivă narativă bine definită. În prim-plan este povestea de iubire dintre doi tineri, eșuată din cauza familiei băiatului, care-și dorea o noră înstărită. Cea pe care o iubește el este nu doar săracă, ci și orfană de ambii părinți.

Emil Hurezeanu vine la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Luni, 09 Mai 2016 12:53

Joi, 12 mai, la ora 13.00, Biblioteca Judeţeană Argeş organizează un eveniment cu totul şi cu totul special: este vorba despre conferinţa publică şi lansarea volumului „Pe trecerea timpului”, care vor fi susţinute de Excelenţa Sa Emil Hurezeanu, ambasador al României la Berlin.
Emil Hurezeanu (Emilian; n. 26 august 1955, Sibiu) este scriitor şi publicist, redactor la Radio Europa Liberă (1983-1994).
Între 1975 şi 1979 urmează cursurile Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca. Din 1976 devine redactor la revista Echinox, iar din 1978 ocupă postul de secretar

 

O zi inedită de instruire profesională la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 09 Mai 2016 12:51

Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş a organizat în data de 26 aprilie 2016 cursul de perfecționare denumit „ Noi tendințe în dezvoltarea bibliotecilor publice„ susținut de prof. dr. Liviu-Iulian Dediu.
De o zi inedită şi interesantă s-au bucurat bibliotecarii în cadrul sesiunii de instruire, unde au aflat noutăţi profesionale atât în sfera tehnicilor de identificare, regăsire şi evaluare a informaţiilor, cât şi în domeniul comunicării şi relaţiilor cu publicul.

Reprezentanții UNESCO vin la Muzeul Golești

Luni, 09 Mai 2016 12:50

Muzeul Golești, singurul Muzeu de Viticultură în aer liber din Europa va avea, și în această vară, oaspeți de seamă. Este vorba despre un simpozion  internațional care se va desfășura pe domeniul Goleștilor și care va reuni delegații din 15 țări, reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Tema de anul acesta al Conferinței Internaționale se referă la contribuția  femeilor în dezvoltarea știintifică și culturală a lumii.
Directorul Filofteia Pally (foto) explică: „Conferința internațională Unesco, care anul acesta va avea tematica “Femeia și Creativitatea”, și care  este o temă

 

De la Carnegie Hall la Filarmonica Piteşti

Luni, 09 Mai 2016 12:49

Filarmonica Piteşti organizează joi, 12 mai a.c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti, un nou concert simfonic. Dirijorul Petre Sbârcea revine la pupitrul orchestrei simfonice a instituţiei, pianistul Matei Varga fiind la prima colaborare cu orchestra simfonică din Piteşti. În program: Frédéric Chopin - Concertul  nr. 2 pentru pian şi orchestră în fa minor, op 21, Filip Lazăr - Concerto Grosso pentru orchestră nr. 1, op. 17, şi Felix Mendelssohn-Bartholdy - Simfonia nr. 4, Italiana. 

Pianistul Matei Varga şi Beethoven

Luni, 09 Mai 2016 12:49

Filarmonica Piteşti organizează marţi, 10 mai a.c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti, primul recital extraordinar al lunii, susţinut de celebrul pianist român Matei Varga, stabilit în Statele Unite ale Americii. În program, Ludwig van Beethoven - Sonata nr. 30 pentru pian în Mi major, Sonata nr. 31 pentru pian în La bemol major şi Sonata nr. 32 pentru pian în do minor.  Unul dintre cei mai importanţi tineri pianişti ai generaţiei sale, Matei Varga a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. După debutul de la Carnegie Hall, s-a stabilit la New York, unde şi-a desăvârşit pregătirea muzicală. A susţinut numeroase recitaluri, concerte camerale şi concerte simfonice în întreaga lume. Dintre marile oraşe amintim: Paris, Barcelona, Tokyo. Este laureat al concursului Internaţional „George Enescu” şi al altor concursuri de la New York, Porto, Barcelona. În ţară, a concertat, ca solist, cu Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio Bucureşti.

 

Pagina 74 din 129

«ÎnceputAnterior71727374757677787980UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea