Constantin Budan a lansat o lucrare de referință despre agricultura Argeșului și Muscelului

Luni, 28 Septembrie 2015 13:11

Joi, 24 septembrie, de la ora 17.00, în sala de conferințe, Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș a organizat evenimentul de lansare a lucrării „Agricultura Argeșului și Muscelului. Mică enciclopedie. Evoluție. Organizare. Instituții. Portrete” (Editura Tiparg, Pitești, 2015), autor cercetătorul științific Constantin Budan.
În prezența unui public numeros, evenimentul s-a bucurat de prezența unor nume importante ale domeniului agriculturii naționale: prof.univ.dr.

Bursă persană obținută prin Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 28 Septembrie 2015 13:09

Au trecut aproape trei ani de când Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș organizează cursul gratuit de Limbă, Cultură și Civilizație Persană, coordonat de Mihai Cernătescu, doctor în istoria islamică. Prin intermediul acestui curs, participanții își însușesc limba persană contemporană, dar și noțiuni bogate din cultura și civilizația Orientului Mijlociu.
În calitate de absolvent al acestui curs, Arina Epure, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național "Zinca Golescu" din Pitești, a reușit să obțină o bursă în

 

SCRISOARE DESCHISĂ. Pledoarie pentru ridicarea Monumentului Reprezentativ al Eroilor din Pitești

Luni, 21 Septembrie 2015 00:00

După cum cunoaștem, anul 2015 reverberează, universalist, încheierea, cu 8 șapte decenii în urmă, a celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).
Folosind acest context, propunem factorilor abilitați așezarea pietrei fundamentale pentru Monumentul reprezentativ al eroilor din Pitești, eveniment ce se poate integra Zilei Armatei Române (25 octombrie 2015).
Gestul devine reparatoriu, deoarece reședința Argeșului nu are un obelisc de for public dedicat eroilor ultimei conflagrații intercontinentale.

Concert pentru pian în primă audiţie în România

Luni, 21 Septembrie 2015 00:00

Filarmonica Piteşti organizează joi, 24 septembrie a.c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, primul concert simfonic extraordinar al stagiunii a noua. Dirijorul Valentin Doni, pianista Livyka Știrbu-Sokolov (ambii din Chişinău) şi orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti vor interpreta Leonard Bernstein - „West Side Story” (selecțiuni), Liviu Știrbu - Concertul pentru pian și orchestră, Serghei Prokofiev - Suita nr. 2 din ,,Romeo și Julieta”, Dmitri Șostakovici - Suita de balet nr. 1 şi Eugeniu Doga - Vals din filmul „My Sweet and Tender Beast”.

 

Meșterul popular Dan Gherasimescu, „Omul pasăre al românilor”, a expus la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 21 Septembrie 2015 00:00

În perioada 14-19 septembrie, Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș au organizat o expoziție retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai reprezentativi artiști ai lemnului din județul Argeș– Dan Gherasimescu de la Valea Danului.
Vernisajul expoziției a avut loc luni, 14 septembrie, de Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Cu acest prilej, expoziția a fost sfințită de către un sobor de preoți

Cercetătorul Constantin Budan va lansa volumul „Agricultura Argeșului și Muscelului” la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 21 Septembrie 2015 00:00

Joi, 24 septembrie, la ora 17.00, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș vă invită la un eveniment editorial deosebit: lansarea lucrării „Agricultura Argeșului și Muscelului. Mică enciclopedie – evoluție, organizare, instituții, portrete” (Editura Tiparg, Pitești, 2015), autor Constantin Budan.
Ideea realizării acestei cărți s-a conturat în anul 2010, intenția autorului fiind aceea de a oferi cititorului informații, fapte și opinii cu caracter istoric referitoare la apariția, organizarea și evoluția îndeletnicirilor agricole de-a lungul timpului, concretizate la spațialitatea geografică a Argeșului și Muscelului.

 

Serviciu de birou, postament de marmură cu două călimări mari şi capace, care a aparţinut marelui romancier Liviu Rebreanu

Luni, 21 Septembrie 2015 00:00

# Exponatul lunii septembrie la Muzeul Județean Argeș

Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885, în comuna Tîrlişiua, judetul Bistriţa-Năsăud şi a decedat la 1 septembrie 1944 la Valea Mare, judeţul Argeş. A fost un nuvelist, romancier, dramaturg şi academician român. Fiind încântat de frumuseţea locurilor argeşene, şi-a cumpărat o casă la Valea Mare în anul 1930, aceasta devenind „cuibul său”. Casa „Vila albă” se află pe dealul Valea Mare, fiind transformată în Casa memorială Liviu Rebreanu în anul 1968, cu sprijinul familiei sale. Exponatul lunii va putea fi admirat de miercuri până duminică între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr.44, intrarea fiind liberă.

Celebrul actor Mitică Popescu va fi, pentru o perioadă, președinte!

Luni, 14 Septembrie 2015 00:00

# Începe Festivalul Național de Teatru pentru Copii și Tineret „LUDICUS”

Iubitorii de teatru sunt asteptați în perioada 25-27 septembrie la ,,Festivalul National de Teatru pentru Copii si Tineret “Ludicus”. Spectacolele din cadrul festivalului se vor juca pe scena Centrului Cultural Mioveni,  cei 190 de participanți fiind împărțiți pe două secțiuni: 10 – 14 ani și 15 – 18 ani.
În competiție s-au înscris 19 trupe ce reprezintă: Casa Studenților din Pitești, Școala Gimnazială “Tudor Vladimirescu”, Pitești, Școala gimnazială nr. 11,

 

Cele mai frumoase povești digitale au fost premiate la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 14 Septembrie 2015 00:00

Joi, 10 septembrie, de la ora 11.00, Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș și Fundația Progress au organizat Festivalul Povestirilor Digitale Argeșene. Programul evenimentului a inclus vizionarea de filme de către cursanții proiectului Silver Stories, implementat de către Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș pe parcursul a trei ani de zile.
În deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie, managerul Bibliotecii Județene Argeș, a ținut să transmită câteva cuvinte publicului prezent în sala de conferințe: „Acest program cultural este un fenomen deosebit, deoarece trecem la o magie a imaginii cu o anumită simbolistică. Fiecare filmuleț

Ceaikovski în concertul de deschidere a noii stagiuni a Filarmonicii Pitești

Luni, 14 Septembrie 2015 00:00

Filarmonica Piteşti deschide joi, 17 septembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, stagiunea a noua, 2015-2016 cu un concert simfonic Ceaikovski. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Tiberiu Oprea şi violonistul Ştefan  Horváth vor interpreta două lucrări celebre ale lui Ceaikovski (compozitor omagiat de instituție la 175 de ani de la naștere):  Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major şi Simfonia nr. 5 în mi minor.
Absolvent al mai multor instituţii de prestigiu - Conservatorul Naţional Superior din Lyon, Universitatea de Muzică Bucureşti, Academia de Muzică din Basel,

 

Expoziție retrospectivă ”Dan Gherasimescu” la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 14 Septembrie 2015 00:00

În perioada 14-27 septembrie, Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș organizează expoziția retrospectivă "Dan Gherasimescu".
În holul bibliotecii, vor fi expuse o parte din obiectele realizate de meșterul popular Dan Gherasimescu de-a lungul întregii sale cariere. Având în vedere că ziua aleasă pentru vernisarea expoziției este ziua de 14 septembrie (în calendarul ortodox, Înălțarea Sfintei Cruci), în cadrul expoziției se vor regăsi obiecte artistice cu simbolistică religioasă: icoane de vatră, troițe în miniatură și  troițe mai mari, crucifixe și multe altele.

Mioveni: Încep cursurile gratuite la Centrul Cultural

Luni, 14 Septembrie 2015 00:00

Centrul Cultural Mioveni oferă din nou cursuri gratuite pentru copii și tineri. Înscrierile vor avea loc în perioada 15 septembrie – 1 octombrie, la sediul instituției, str. Aleea Înv. Al. Popescu, nr. 5. Oferta de cursuri gratuite a Centrului Cultural Mioveni cuprinde în anul școlar 2015 – 2016,câteva noutăți: curs de bune maniere, ecologie și protecția mediului, balet, dar vor fi reluate și cursuri care s-au organizat în anii trecuți și s-au bucurat de succes: canto muzică ușoară, dans popular, dans modern, mandoline, grup vocal, pian, orgă, fanfară, pictură, teatru, chitară. Relații suplimentare la tel/fax: 0348.445.856.

 

Secția Tinerilor a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș oferă zâmbete copiilor

Luni, 07 Septembrie 2015 12:34

Misiunea Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu" Argeș este aceea de a promova cunoașterea, folosind în acest scop întreaga sa infrastructură umană și tehnologică, având ca obiectiv final este satisfacerea intereselor de studiu, lectură, informare, documentare, educare și recreere pentru întreaga comunitate argeșeană.
Secția Tinerilor a Bibliotecii Județene Argeș oferă o gamă variată de servicii care vin în întâmpinarea nevoilor educaționale, informaționale, culturale și de

Tabăra de păpuși și obiecte de artizanat, ediția a V- a, la Centrul de Cultură Brătianu

Luni, 07 Septembrie 2015 12:33

Sfârșitul lui august și începutul lui septembrie l-au petrecut copiii la Centrul de Cultură Brătianu, în „focurile creativității”, dar într-o atmosferă prietenos-răcoroasă cu atelierul de păpuși și de obiecte de artizanat, în prezența meșterului popular Ștefănica Crișan. Și uite așa, copiii au aflat tot ce se putea despre cum să realizeze păpuși îmbrăcate în portul popular românesc, respectând zonele tradiționale, obiecte decorative ce se foloseau în casele bunicilor noștri spre a le împodobi. Materialele folosite au fost cele mai diverse, de la bucăți de materiale, până la flori uscate, crenguțe de pom, fire de cânepă, bumbac și in. Pentru a face toate acestea – ascultat, lipit, decupat, inventat, vorbit, emoționat  – am avut  nevoie de două săptămâni în care ne-am tot întâlnit.

 

Serviciul informațional al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 07 Septembrie 2015 12:31

Serviciul Consultarea cataloagelor, din cadrul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş  mediază accesul la informație pentru toți utilizatorii bibliotecii, asigurând activitatea de informare, documentare și îndrumare, referitoare la colecțiile de documente ale Bibliotecii.
Serviciul Consultarea cataloagelor oferă un răspuns personalizat, pe baza resurselor interne sau externe de informații, pentru cererile de informare ale utilizatorilor bibliotecii, indiferent dacă aceștia se află în localul bibliotecii sau în exteriorul lui (la distanță). Acest serviciu cuprinde toate punctele de informare pentru utilizatori, realizând și o formare și orientare a acestora în spațiile bibliotecii.

Festivalul Povestirilor Digitale Argeșene la Biblioteca Județeană

Luni, 07 Septembrie 2015 12:29

Joi, 10 septembrie 2015, de la ora 11.00, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș și Fundația Progress îi invită pe toți cei care iubesc „povestea, cuvântul, oamenii și viața” la Festivalul Povestirilor Digitale Argeșene.
Programul evenimentului cuprinde vizionarea de filme realizate de către cursanții proiectului Silver Stories, implementat de către Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș pe parcursul a trei ani de zile.

 

Arc peste timp, în zilele Festivalului ”Enescu”

Luni, 07 Septembrie 2015 12:23

# Interviu acordat de dirijorul Marc Soustrot profesorului Petre  Popa, în urmă cu 36 de ani.

Marc SOUSTROT (Franţa): ”ATUNCI CÂND INTERPRETĂM MUZICĂ SIMFONICĂ ROMÂNEASCĂ, NE RAPORTĂM LA VALOAREA LUI GEORGE ENESCU”
Miercuri, 12 septembrie 1979, Teatrul Alexandru Davila, din Piteşti, a găzduit concertul extraordinar, susţinut de Orchestra Filarmonică Val de Loire (Franţa), eveniment integrat turneului desfăşurat, în mai multe centre urbane româneşti, sub egida Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste. După

”Interviuri nonconformiste de pe patru continente” - autor prof. univ. dr. Petre Popa

Luni, 07 Septembrie 2015 11:43

# Eveniment editorial, pe site-ul www.atitudineinarges.ro

Vă invităm să vizitați site-ul săptămânalului nostru, www.atitudineinarges.ro,  unde am postat, în totalitate, cartea inițiatorului Enciclopediei Argeșului și Muscelului, universitarul Petre Popa, intitulată sugestiv ”Interviuri nonconformiste de pe patru continente”.
Volumul cuprinde 50 de convorbiri, realizate în perioada 1968-2015, cu personalități din Africa, America de Sud, Asia, Europa, conținutul dialogurilor

 

S-a prelungit perioada de înscriere la Festivalul ”Laleaua de Aur” - categoria junior

Luni, 31 August 2015 22:33

În perioada 14 – 16 octombrie la Mioveni va avea loc Festivalul -concurs Național de Muzică Ușoară “Laleaua de Aur”, competiție ajunsă la ediția a IX-a și găzduită de Casa de Cultură a Sindicatelor “Dacia”.
Concurenții trebuie să aibă vârste între 6 și 25 de ani, de aceea festivalul va fi împărțit în două secțiuni: Laleaua de Aur Junior – prima zi de concurs, miercuri 14 octombrie  (pentru cei cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani) și Laleaua de Aur – a doua zi de concurs, joi, 15 octombrie  (pentru concurenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani).

Se pun în vânzare noile abonamente la Filarmonica Pitești

Luni, 31 August 2015 22:32

Începând de marţi, 1 septembrie a. c., Filarmonica Piteşti pune în vânzare, la sediul social din strada Craiovei nr. 2,  Casa Cărţii, etajul II, abonamentele pentru lunile septembrie-decembrie 2015 din stagiunea a noua, 2015-2016.
Conform  H.C.L. nr. 242/9 iulie a. c., preţurile abonamentelor noii stagiuni a instituţiei de concerte din subordinea Consiliului Local şi a Primăriei Municipiului Piteşti sunt următoarele: categoria A - 100 de lei, categoria B - 70 de lei. Și preţul biletelor a rămas acelaşi ca în stagiunile precedente: la categoria A un bilet este de 20 de lei, iar la categoria B, 15 lei. Un bilet la un concert extraordinar poate fi procurat cu 50 de lei, la categoria A, şi cu 30 de lei la categoria B. Un bilet pentru concert educativ este 5 lei.

 

Pagina 85 din 128

«ÎnceputAnterior81828384858687888990UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea