Festivalul de poezie, cântec și teatru francez „Anna de Noailles”

Luni, 09 Iunie 2014 00:00

Cea de a X-a editie a Festivalului- Francez “Anna de Noailles”, organizat de Asociatia de Prietenie Mioveni-Landerneau, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu - Mioveni, Casa de Cultură a Sindicatelor Mioveni şi Centrul Cultural Mioveni şi-a desemnat castigatorii.
Anul acesta s-au întrecut în concurs peste 60 de elevi din şcolile argeşene care au demonstrat adevarate abilităţi de comunicare în limba franceza.
Juriul format din specialişti şi  cei doi preşedinţi ai Asociaţiei, Elisabeta Panait, preşedinte Asociaţia de Prietenie Mioveni-Landerneau şi Alain Gaude,

Gabriel Cazan își lansează o nouă carte la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 09 Iunie 2014 00:00

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, vă invită joi, 12 iunie, ora 17.00, la lansarea cărții ”Negustorul de aer” (Editura ”Singur”, Târgoviște, 2014), scrisă de Grabriel Cazan. Cunoscutul autor de proză SF, Gabriel Cazan își lansează cea de-a șaptea carte în care vizualizează o posibilă apocalipsă ecologică a pământului cauzată de iresponsabilitatea ființei umane. ”Foamea noastră de energie sub orice fel de formă în care este ea înmagazinată, bani, putere, bunuri materiale, ne ţine încătuşaţi de Pământ, iar dacă vom continua să alergăm după aceeaşi himeră şi nu dorim să învăţăm să zburăm, atunci vom face mult rău nu numai nouă dar şi planetei care ne-a îngăduit să trăim pe suprafaţa ei”, a afirmat Gabriel Cazan.

 

Pânze cu flori și nuduri la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 09 Iunie 2014 00:00

# Expoziție de pictură la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș. Marți, 3 iunie, începând de la ora 13.00, în holul central al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, a avut loc vernisajul expoziției de pictură Pânze cu flori și nuduri al artistei plastice venezuelene Yasmina Moscovici.
Originară din Venezuela și licențiată în filologie la Universitatea Centrală din Venezuela, artista Yasmina Moscovici este stabilită, de câțiva ani, la Curtea de Argeș, fiind căsătorită cu profesorul român Paul Moscovici. A studiat Istoria Artelor la Londra (1979) și Paris (1980) și a expus pentru prima oară prin

Scriitori români în conștiința contemporanilor: George Călinescu

Luni, 09 Iunie 2014 00:00

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș a organizat evenimentul cultural Scriitori români în conștiința contemporanilor - George Călinescu, expoziție de cărți, enciclopedii și dicționare din colecțiile de documente ale bibliotecii, dedicată împlinirii a 115 ani de la nașterea marelui scriitor român.
George Călinescu (19 iunie 1899 - 12 martie 1965) a fost critic și istoric literar, scriitor, academician, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române.

 

Salieri vs. Mozart, în premieră absolută la Filarmonica Piteşti

Luni, 09 Iunie 2014 00:00

Filarmonica Piteşti organizează joi, 12 iunie a. c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un concert simfonic Salieri vs.Mozart. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul şi solistul Adrian Petrescu, alături de flautista Miruna Didu, vor interpreta Concertul pentru flaut, oboi şi orchestră al lui Salieri şi Simfonia nr. 36 în Do major, Linz a lui Mozart. A rămas celebră în istorie rivalitatea dintre cei doi muzicieni, rivalitate pe care filarmonica o pune în scenă, în premieră absolută, invitând publicul să fie „judecător”. 

A fost aprobat proiectul de digitizare a arhivei de periodice vechi la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 09 Iunie 2014 00:00

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” a mai făcut un pas, mare, spre devenirea sa. Prin proiectul aprobat în cadrul ultimei ședințe de Consiliu Județean, s-a dat undă verde digitizării arhivei de periodice vechi aflată în colecțiile instituției și pentru crearea bibliotecii virtuale argeșene. Costul proiectului este de 80.000 euro și are o perioadă de implenmentare de 12 luni.
Practic, proiectul este început, în cadrul instituției, de câțiva ani, pe site-ul acesteia putând fi consultate titlurile existente în diferitele secții, cotele unităților

 

Octavian Sachelarie: ,,E foarte uşor să spui despre copii că sunt dezinteresaţi, în condiţiile în care tu nu le oferi nimic”

Luni, 02 Iunie 2014 22:45

Cu sute de activităţi culturale organizate pe an, conducătorul celei mai active instituţii de cultură din Argeş, Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene ,,Dinicu Golescu”, ne vorbeşte în  interviul de mai jos despre viitorul bibliotecilor, în viziunea sa, dar şi despre cauzele lipsurilor educaţionale ale tinerei generaţii.
# Domnule director, procentual vorbind, care este trendul numărului de cititori ai Bibliotecii Județene ,,Dinicu Golescu” Argeș? Explicați acest trend.
- Să ştiţi că, de câţiva ani de zile, avem un anumit număr de utilizatori care se păstrează, şi mie mi se pare normal să fie aşa. Noi avem, în medie, pe

De prin Arhivele Naţionale Argeş. Povestea Schitului Buliga

Luni, 02 Iunie 2014 22:41

Puţină lume ştie că,  în urmă cu 270 de ani, în spatele  actualului Muzeu Judeţean Argeş (fost Palat Administrativ) exista  un schit  cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, construit în anul 1745, de către cupeţul (negustor) Martin Buliga, om înstărit şi întreprinzător, care a ridicat şi alte biserici: cea din Gura Baţcovului (Bascov), Valea Rea (Găvana) şi biserica de zid a mănăstirii Stănişoara. Dorinţele lui Marin, aşa cum reies din zapisul de danie prin care închină schitul la Mitropolie, au fost ca această ctitorie a sa să reprezinte un loc de instruire şi ajutorare a săracilor. Începând de la mijlocul

 

Dirijor din Federaţia Rusă, în premieră la Filarmonica Piteşti

Luni, 02 Iunie 2014 22:09

Filarmonica Piteşti organizează joi, 5 iunie a. c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, primul concert simfonic al lunii. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul rus Vladimir Onufriev şi pianista Daria Tudor vor interpeta L. v. Beethoven - Uvertura Egmont, L. v. Beethoven - Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră şi P. I. Ceaikovski - Simfonia nr. 1.
Câştigător al unui premiu al concursului de dirijat din Novosibirsk, dirijorul rus Vladimir Onufriev este prezent pentru prima oară la pupitrul orchestrei

Turneul „Stradivarius”, marți, la Filarmonica Piteşti

Luni, 02 Iunie 2014 22:08

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul rus Eduar Kunz poposesc marţi, 3 iunie a. c., la Filarmonica Piteşti. Inclus în cadrul Turneului Naţional „Stradivarius”, recitalul cameral, care va avea loc de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cuprinde pagini muzicale de S. Prokofiev.
Turneul Naţional Stradivarius a debutat în 18 mai, la Târgu Mureş, şi se va încheia în 11 iunie, la Bucureşti. În afara acestor localităţi, melomanii din Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara, Sibiu, Piteşti, Craiova, Bacău, Iaşi se vor bucura de muzica marelui compozitor rus.

 

Cristian Meleşteu a lansat, la Muzeul Literaturii Române, romanul Sicriul de Gheaţă

Luni, 26 Mai 2014 00:00

În urmă cu câteva zile, la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, Cristian Meleşteu a lansat cel mai recent roman al său Sicriul de gheaţă. Alături de autor au fost Dan Mircea Cipariu, preşedinte al Filialei USR Bucureşti secţia poezie, prozatorii Radu Aldulescu şi Augustin Doman, preşedintele USR Piteşti, profesorul Nicolae Oprea, şi directorul Muzeului Literaturii, Ioan Cristescu.
„Este un roman cu mai multe straturi, ce se dezvăluie fiecărui cititor în funcţie de nivelul său de percepţie. Cred în cărţile care se adresează oricui, nu doar

Tabere studenţeşti 2014

Luni, 26 Mai 2014 00:00

Ministerul Tineretului şi Sportului a demarat procedurile pentru selectarea studenţilor beneficiari de tabere studenţeşti pentru anul 2014. Sunt disponibile începând cu 14 iulie, locuri la munte şi la mare, în unităţi de cazare de 2 şi 3 stele, pe o durată a sejurului de cinci nopţi, asigurându-se şi bonuri de masă în valoare de 200 lei/sejur.
Sunt eligibili studenţii de la universităţile de stat, locurile în tabere fiind distribuite în funcţie de rezultatele la învăţătură din anul precedent, pentru cazurile

 

„Mireasa neagră“ a lui Marin Ioniţă, o poveste captivantă despre întâlnirea cu moartea

Luni, 26 Mai 2014 00:00

Miecuri, de Sfinţii Constantin şi Elena, patronii spirituali ai Piteştiului,  scriitorul şi profesorul Marin Ioniţă şi-a lansat volumul Mireasa neagră“, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul Cultural Piteşti şi filiala locală a  Uniunii Scriitorilor din România, cu prilejul Zilelor Municipiului Piteşti. La cei 85 de ani ai săi, scriitorul şi profesorul Marin Ioniţă vorbeşte cu umor despre  neliniştile, frământările, gândurile ce l-au încercat în perspectiva morţii,  inspirat fiind de ultima sa experienţă trăită  pe patul de spital: „Se cântă în mine o melodie. Aşa, fără voia mea: peste gândurile mele, peste timpul meu. Nechemată,

De prin Arhivele Naţionale Argeş. Teatrul de Stat din Piteşti, ridicat cu muncă voluntară, în flacăra întrecerilor socialiste

Luni, 26 Mai 2014 00:00

În 1947, după naţionalizarea cinematografului particular „Aquila” din Piteşti, fosta proprietate a lui Constantin Mircea devine Teatrul Muncitoresc Piteşti, instituţie care intră în subordinea Consiliului Sindical Judeţean Argeş. Cum noua locaţie nu corespundea cerinţelor unui teatru, s-a făcut apel la sindicaliştii argeşeni care şi-au cedat salariul pe o zi şi au prestat 38.000 de ore de muncă voluntară  (ceea ce ar reprezenta munca voluntară zilnică de 8 ore a 100 de oameni în circa 48 de zile!), într-un entuziasm unanim, aşa cum s-a consemnat în mod propagandist în documentele din arhiva Partidului Muncitoresc Român:

 

Festivalul Internaţional al Muzicii Noi la Piteşti

Luni, 26 Mai 2014 00:00

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România organizează sub egida Ministerului Culturii ediţia a XXIV-a a Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi (SIMN). Festivalul SIMN îşi propune promovarea muzicii clasice româneşti compusă, în special, în ultimii 50 de ani. Anul acesta, se desfăşoară în perioada 24-30 mai la: Bucureşti, Arad, Bacău, Cluj-Napoca, Iaşi, Piteşti, Târgovişte Târgu Mureş, Timişoara.
Filarmonica Piteşti, care este partener al proiectului, va prezenta joi, 29 mai, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sidicatelor, un concert simfonic dirijat

,,Peisaj urban cu negustori armeni şi o biserică” - istoria comunităţii armene din Piteşti sub semnătura lui Nicolae Pârâianu

Luni, 26 Mai 2014 00:00

Săptămâna trecută, marţi, comunitatea armeană din Piteşti şi-a dat întâlnire la Biblioteca Judeţeană ,,Dinicu Golescu” Argeş pentru a-i mulţumi scriitorului Nicolae Pârâianu pentru volumul publicat, volum ce reliefează istoria comunitaţii armene și, în speţă, istoria comunităţii armene din Piteşti. Lansarea cărţii ,,Peisaj urban cu negustori armeni şi o biserică” a fost organizată la iniţiativa directorului bibliotecii, care, văzând şi lecturând acest volum, l-a rugat pe colegul său, Marius Motreanu, organizatorul cursului ,,Argeş şi Muscel – identitate locală şi naţională”, curs dedicat istoriei judeţului nostru, ca în cadrul acestei activităţi să organizeze şi lansarea acestei bogăţii istorice.

 

ASR Principele Nicolae, la Piteşti

Luni, 19 Mai 2014 22:41

# Chiar dacă vremea a fost capricioasă, peste o sută de oameni au venit să se întâlnească cu ASR Principele Nicolae al României la Biblioteca Judeţeană ,,Dinicu Golescu” Argeş. ASR Principele Nicolae al României a venit săptămâna trecută la Piteşti, la Biblioteca Judeţeană ,,Dinicu Golescu” Argeş pentru a lua parte la lansarea unei cărţi ce îi prezintă copilăria şi parcursul adolescenţei. Cartea ,,Drumul spre casă. Filip – Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României” vorbeşte despre copilăria şi adolescenţa Principelui, despre studiile şi experienţa comunitară, despre călătoriile şi expediţiile sale în care este amintită cu mare emoţie şi prima vizită în România, la vârsta de 7 ani.

45 de ani de existenţă a Muzeului Etnografic C. I. Năstase din Racoviţa

Luni, 19 Mai 2014 22:39

Consiliul Local, Primăria Oraşului Mioveni şi Centrul Cultural Educativ, au organizat cu prilejul împlinirii a 45 de ani de existenţă a Muzeului Etnografic C. I. Năstase, din cartierul Racoviţa un eveniment cultural-artistic, miercuri, 14 mai, la Casa de Cultură Racoviţa. În cadrul evenimentului, au fost amenajate ateliere de creaţie populară (artă tradiţională - sculptură şi modelaj în lut), sub îndrumarea meşterilor populari Ion Rodoş şi Ion Firea. La demonstrațiile de meșteșugărit la care au participat şi doi deţinuţi cu aptitudini artistice.

 

Simpozion in memoriam Gheorghe Brătianu şi Ion C. Brătianu

Luni, 19 Mai 2014 22:36

Consiliul Judeţean Argeş, prin Centrul de Cultură „Brătianu” şi în parteneriat cu Universitatea din Piteşti, a organizat în data de  15 mai 2014, orele 13.00, la Vila Florica din Ştefăneşti, simpozionul In memoriam Gheorghe Brătianu şi Ion C. Brătianu.
Simpozionul a fost deschis de Luca Ştefan, un copil de 10 ani,  care  este elev al Şcolii Gimnaziale, „Vintilă Brătianu” din Ştefăneşti. Studiază pianul de 4 ani cu doamna profesor Clementina Dionisie. A participat la numeroase audiţii organizate la Centrul Cultural Piteşti. În 2012 a obţinut premiul I la Concursul Speranţe Argeşene, secţiunea pian.

Concert simfonic aniversar, joi, la Filarmonica Pitești

Luni, 19 Mai 2014 22:08

Filarmonica Piteşti organizează joi, 22 mai a. c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, concertul simfonic aniversar prilejuit de împlinirea a şapte ani de la înfiinţare. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Tiberiu Oprea şi solişti de renume ai scenei muzicale româneşti aduc în faţa publicului meloman opereta în două acte Voievodul ţiganilor, de Johann Strauss fiul. Dintre aceştia, amintim pe îndrăgita soprană Daniela Vlădescu şi tenorul Răzvan Săraru, care au mai concertat alături de orchestra simfonică la concertul de Ziua Naţională, de la Mioveni. Fiecare spectator prezent la concertul aniversar va avea parte de o surpriză din partea Filarmonicii Piteşti.

 

Pagina 106 din 128

«ÎnceputAnterior101102103104105106107108109110UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea