Expoziţia „Când nu se intâmplă nimic”, semnată Alexandru Rădvan, la Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea

Marţi, 21 Martie 2023 07:57

Marţi, 21 martie 2023, ora 18:00 va avea loc, la Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea – Str. Armand Călinescu, nr. 2, Piteşti,  vernisajul expoziţiei personale „Când nu se întâmplă nimic” semnată de Alexandru Rădvan, curator Diana Dochia. Expoziţia va putea fi vizitată de publicul larg în perioada 21 martie – 30 aprilie 2023, de luni până vineri între 10:00 – 19:00, sâmbătă între orele 10:00 – 17:00. Proiectul expoziţional este susţinut de Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea în parteneriat cu Anaid Art Gallery.

 

Expoziţie muzeală la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, din cadrul UPIT!

Luni, 20 Martie 2023 21:54

Iubitorii de istorie au şansa să descopere artefacte care au aparţinut civilizației dacice și romane, în cadrul unei expoziţii permanente care are loc la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, din cadrul Universităţii din Piteşti. Accesul este permis elevilor, studenţilor, dar şi tuturor iubitorilor de istorie.

„Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte în parteneriat cu Asociația Historia Renascita a deschis o primă Expoziție Muzeală cu caracter permanent (bazată pe reconstituire de artefacte istorice). Expoziția aduce în prim-planul studenților, elevilor și tuturor celor interesați artefacte aparținând civilizației dacice și romane.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 20 Martie 2023 20:53

PODUL CĂTEASCA

Să-l foloseşti, nu e voie

Sau să-l repari nu se poate,

N-o mai fi de el nevoie,

Că oamenii ştiu să-noate…

SECŢIA DE BOB - CS MUSCEL

CJ Argeş o va sprijini,

Iniţiativă bravă!

Până banii vor veni,

Să nu fie bob... zăbavă.

Ziua Internaţională a Francofoniei - sărbătorită la Biblioteca Judeţeană Argeș

Luni, 20 Martie 2023 11:33

 

La data de 20 martie, în fiecare an, se celebrează, în întreaga lume, Ziua Internațională a Francofoniei.

Termenul ”francofonie” a fost introdus în anul 1880, când geograful francez Onésime Reclus l-a folosit pentru a desemna totalitatea persoanelor și a țărilor vorbitoare de limbă franceză. Înființarea Francofoniei instituționale se datorează inițiativelor ce au aparținut lui Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) și prințului Norodom Sihanouk (Cambodgia). Aceștia au identificat în factorul lingvistic un potențial important de dezvoltare pentru societățile lor, dar și pentru dialogul intercultural.

 

Filmul ”PHOENIX - Povestea”, proiecție specială la Pitești

Vineri, 17 Martie 2023 08:03

În urma succesului premierei de gală, ce a avut loc la Sala Palatului în data de 16 octombrie 2022 și care a reunit întreaga familie Phoenix, turneul național al filmului „PHEONIX – Povestea” continuă și în 2023. În luna aprilie va ajunge și la Pitești.

În data de 2 aprilie, de la ora 19.00, la Cinematograful București, din cadrul Filarmoniciii Pitești, va avea loc o proiecțe specială a filmului documentar „PHOENIX – Povestea”. La eveniment vor fi prezenți Nicu Covaci, fondatorul trupei, precum și membri ai echipei filmului. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Biletele sunt limitate și pot fi cumpărate de pe www.bilete.ro și de la Filarmonica Pitești.

Budeasa Festival, în această vară, pe plaja din localitate

Miercuri, 15 Martie 2023 12:59

Folk In Festival devine din acest an Budeasa Festival. Ediția din 2023 va avea loc într-un nou format care va aduce împreună atât fanii muzicii folk, cât și pe cei care iubesc rock-ul.

Festivalul va avea loc în perioada 16-17 iunie 2023, pe plaja din Budeasa. Salvați data în calendar și haideți și voi la Budeasa Festival. Organizatorii vă promit momente de neuitat și surprize plăcute.

Au fost, deja, stabiliți primii artiști care vor lua parte la eveniment. Ducu Bertzi și Dinu Olărașu vor încânta publicul la festivalul de suflet al iubitorilor de muzică bună. Urmează ca, în perioada următoare, să fie anunțați și ceilalți artiști.

 

Dimitrie Dima (1876-1923) comemorat la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 14 Martie 2023 20:09

Proiectul în derulare ”Oameni în memoria Argeșului” a adus o nouă etapă. Luni, 6 martie 2023, Sala Colecțiilor Speciale din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a găzduit evenimentul dedicat evocării personalității lui Dimitrie Dima - inginer, explorator, inventator, antreprenor și filantrop. Născut în Pitești, pe 9 august 1876, cu liceul și studiile universitare absolvite la Zürich și Darmstadt - Germania (1895, respectiv 1899), membru, la numai 22 de ani, al Societății Politehnice Române, constructorul podurilor peste râurile Argeș și Doamnei, cel care a construit uzina de alimentare cu apă a orașului Pitești și a electrificat, în 1910, comuna Dragoslavele, Dimitrie Dima, a fost comemorat la 100 de ani de la dispariția sa (6 martie 1923).

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 14 Martie 2023 19:01

PENITENCIARUL MIOVENI

Condiţii grele se strâng

Şi deţiniţii se plâng:

Mai sunt şi multe insecte...

Arestate ca suspecte.

LA ŞTEFĂNEŞTI

Nu-s gaze, canalizări,

Dar sărbătorim femeia,

Că-i tradiţie ideea:

Cu broşe şi cu brăţări.

 

Pictoriţa piteşteancă Mihaela Viorela Martin va avea o expoziţie la Muzeul Luvru!

Luni, 13 Martie 2023 10:45

Argeşul va fi reprezentat, cu succes, la Paris! În luna iunie a acestui an, pictoriţa Mihaela Viorela Martin va expune la Muzeul Luvru, iar evenimentul se anunţă de excepţie. După ani de muncă, pictoriţa noastră va duce lucrările sale într-unul din cele mai mari muzee ale lumii.

Din nou vor trimfa culoarea, fantezia, bucuria care răzbat din pânzele artistei Mihaela Viorela Martin. Temele sunt calde şi preţioase, flori şi peisaje, atent zugrăvite pe pânzele proaspete. Harul cu care a fost înzestrată de Dumnezeu, precum şi truda neîntreruptă fac din doamna Martin, un nume care contează pe scena artiştilor plastici.

Comedie de zile mari la Topoloveni

Joi, 09 Martie 2023 07:41

Pe 10 martie, la ora 18:30, actorii Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Paula Chirilă vă invită  la o comedie politică la nivel înalt: ”Cafeaua domnului ministru”.

”De fapt, vă invit să începem războiul. Războiul comediei împotriva prostiei, războiul râsului împotriva celor care ne vor triști. Personajele? Cât se poate de contemporane”, spune Bebe Cotimanis.

Biletele se pot achiziționa de la Casa de Cultură "Pr.Ion Ionescu " Topoloveni.

Prețul biletului : 50 RON.

Vă așteptăm să vă luați prin cultură doza de umor necesară pentru fiecare!

 

Memorialul Închisoarea Pitești - Ziua Deținuților Politici Anticomuniști!

Miercuri, 08 Martie 2023 10:42

# Vizitarea va fi gratuită între orele 11:00 - 18:00

Pe 9 martie, chiar în ziua în care Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, întreaga ţară îi comemorează cu evlavie pe toţi deţinuţii politici anti-comunişti care s-au săvârşit în lagăre şi închisori sau care, deşi au fost eliberaţi, au purtat pe trupuri şi în suflete semne ale unor suferinţe de nedescris. Vorbim din păcate de o istorie care nu se învaţă la şcoală, dar pe care Memorialul Închisoarea Piteşti se luptă să o scoatăla lumină, pentru a arăta tinerei generaţii adevărul. Un adevăr dureros, despre suferinţă şi moarte, despre victime şi călăi, despre demoni şi sfinţi.

 

Biblioteca Județeană Argeș - 20 de ani în noul sediu

Marţi, 07 Martie 2023 18:36

În urmă cu 20 de ani, ziarele titrau cu litere mari o știre multașteptată de comunitatea culturală piteșteană. Noul sediu al Bibliotecii Județene Argeș  fusese inaugurat într-o zi cu rezonanță: 8 Martie.

Lucrare  începută în anul 1996, după proiectul arhitecților Maria și Alexandru Mulțescu, finanțată cu 45 miliarde lei în exclusivitate de Consiliul Județean Argeș, președinți, Florea Costache și Ion Mihăilescu, construcția clădirii de 5000 mp a fost încredințată societăților Socomar și Argecom.

Situată în centrul orașului, biblioteca se distinge  prin  monumentalitate: este acoperită cu bazalt roșu și este dotată cu  tâmplărie metalică și sticlă termopan. Măreția instituției care stă la baza cunoașterii este potențată la interior de  un vitraliu unicat în suprafață de 140 mp, opera artistului plastic piteștean Emanuel Zoe.

 

 

Expoziție omagială de Ziua Femeii la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 07 Martie 2023 07:50

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș celebrează Luna Femeii, printr-o expoziție inedită. ”Femei celebre din toate timpurile”, aduce în atenția publicului volume tipărite ce cuprind personalități și celebrități feminine din spațiul cultural, științific și artistic, ilustrând preocuparea și talentul celor pe care le sărbătorim în luna martie.

Expoziția documentară dedicată femeii și feminității cuprinde o serie amplă de cărți care prezintă și ilustrează puterea femeilor de a schimba lumea. Se regăsesc aici biografii ale unor ilustre personalități feminine care s-au impus intelectual în sfera literară, artistică, politică și în diferite domenii ale științei și care au avut o influență importantă în dezvoltarea culturii universale și a societății de-a lungul timpului.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 07 Martie 2023 07:39

PRIMARUL MANOLE

Şi incompatibil şi evaziune!

Ce zic cetăţenii de la Aninoasa?

Când au fost la urne, au făcut minune,

Justiţia poate, însă-avea şi...coasa!

MARTIE

Este luna cu candoarea

Dorinţei de început,

Este luna-n care floarea

Costă numai un sărut!

 

Clipa de literatură - „Destinul”

Miercuri, 01 Martie 2023 11:33

„Fiecare ființă perseverează în esența ei” – spune maxima unui filozof grec, dezvăluindu-ne astfel una dintre legile ființei.

Dar cum înțelegem, mai întâi, esența ființei umane, pentru ca apoi să vedem ce înseamnă a persevera în această esență, după cum spune grecul?

Dacă esența noastră este, pe de o parte, trupească, iar pe de altă parte, spirituală, înseamnă că maxima „Fiecare ființă perseverează în esența ei” trebuie înțeleasă în sensul că fiecare ființă perseverează atât dimensiunea ei trupească, cât și în dimensiunea sa spirituală.

 

Expoziție de artă decorativă la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 27 Februarie 2023 11:23

 

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, va găzdui expoziția de artă decorativă ce include pictură, creație vestimentară, tapiserie și accesorii intitulată ”Pasiune, creație și artă”, a artistei Rodica Venera Mihalache, fostă profesoară la Colegiul Tehnic ”Armand Călinescu” din Pitești.

Vernisajul expoziției va avea loc în holul central al bibliotecii, miercuri, 1 martie 2023, la ora 1300, moderatoarea evenimentului fiind poeta Denisa Popescu, lucrările artistei putând fi admirate pe simeze până la finele lunii martie.

 

Expoziție de fotografie la Memorialul Închisoarea Pitești

Luni, 13 Februarie 2023 14:25

După 30 de ani trăiți la Paris, Marius Sminchișe revine în România pentru un al treilea proiect fotografic legat de Argeș: „Rugă spre lumină”, ce va avea vernisajul la Memorialul Închisoarea Pitești joi, 16 februarie, de la ora 15:30.

 

Expoziția fotografică are în centru Închisoarea Pitești, într-o viziune inedită a artistului – puterea și seninătatea rugăciunii în închisoare. Invitatul special al vernisajului este Sergiu Rizescu, fost deținut politic (inclusiv la Închisoarea Pitești) și președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Printre invitați se află Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și fotograful Mircea Maieru, administrator și ambasador al grupului de fotografie „Canon Fan Group Romania”.

Ce facem cu bulling-ul în şcoli?

Luni, 06 Februarie 2023 12:34

În România, şcoala nu mai este un loc sigur pentru copiii noştri. Valurile de ştiri negative, care au în prim-plan bulling-ul, aduc o pată neagră pe întregul sistem, dar şi reale motive de îngrijorare pentru întreaga societate. Săptămâna trecută, un elev de liceu din Bacău şi-a bătut şi umilit doi dintre colegi. Agresorul a ajuns după gratii, dar astfel de cazuri sunt tot mai dese, iar legile prea blânde în astfel de cazuri. Nici Argeşul nu a fost scutit de incidente nedorite şi de puţine ori a ţinut prima pagină a ziarelor cu ştiri despre violenţa din şcoli.

 

 

”Te provoc să mă citești”, întâlnire cu scriitoarea Adriana Soare-Zăpăstrit

Luni, 06 Februarie 2023 11:55

”Te provoc să mă citești” este denumirea proiectului cultural-educativ demarat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș și coordonat de poeta Denisa Popescu.

În cadrul acestui proiect, Liceul Teoretic ”Ion Mihalache” din Topoloveni va găzdui marți, 7 februarie 2023, de la ora 930, o întâlnire literară cu scriitoarea Adriana Soare-Zăpăstrit. Astfel, elevii participanți la eveniment vor avea ocazia unui dialog mai mult decât amical cu invitata pe diverse teme literare de actualitate.

”Respirația orașelor” - Expoziție de pictură la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 02 Februarie 2023 11:36

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează o nouă expoziție de interes pentru publicul larg, intitulată ”Respirația orașelor”, a pictorului spaniol Rafael Santiago Quiros Badillo. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 4 februarie, la ora 1200, în holul central al instituției, moderatoarea evenimentului fiind poeta Denisa Popescu.

Rafael Santiago Quiros Badillo, pictează de la o vârstă fragedă, însă cea mai mare parte a operei sale a fost dezvoltată în ultimele două decenii.

Și-a început ucenicia în atelierul unor artiști profesioniști în pictură, cu un prestigiu recunoscut, din cadrul Consiliului Municipal din Madrid, obținând Diploma de Excelență în Arte Plastice la CES Felipe II al Universității Complutense din Madrid.

 

Pagina 13 din 128

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea