Expoziție de fotografie la Memorialul Închisoarea Pitești

Luni, 13 Februarie 2023 14:25

După 30 de ani trăiți la Paris, Marius Sminchișe revine în România pentru un al treilea proiect fotografic legat de Argeș: „Rugă spre lumină”, ce va avea vernisajul la Memorialul Închisoarea Pitești joi, 16 februarie, de la ora 15:30.

 

Expoziția fotografică are în centru Închisoarea Pitești, într-o viziune inedită a artistului – puterea și seninătatea rugăciunii în închisoare. Invitatul special al vernisajului este Sergiu Rizescu, fost deținut politic (inclusiv la Închisoarea Pitești) și președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Printre invitați se află Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și fotograful Mircea Maieru, administrator și ambasador al grupului de fotografie „Canon Fan Group Romania”.

Ce facem cu bulling-ul în şcoli?

Luni, 06 Februarie 2023 12:34

În România, şcoala nu mai este un loc sigur pentru copiii noştri. Valurile de ştiri negative, care au în prim-plan bulling-ul, aduc o pată neagră pe întregul sistem, dar şi reale motive de îngrijorare pentru întreaga societate. Săptămâna trecută, un elev de liceu din Bacău şi-a bătut şi umilit doi dintre colegi. Agresorul a ajuns după gratii, dar astfel de cazuri sunt tot mai dese, iar legile prea blânde în astfel de cazuri. Nici Argeşul nu a fost scutit de incidente nedorite şi de puţine ori a ţinut prima pagină a ziarelor cu ştiri despre violenţa din şcoli.

 

 

”Te provoc să mă citești”, întâlnire cu scriitoarea Adriana Soare-Zăpăstrit

Luni, 06 Februarie 2023 11:55

”Te provoc să mă citești” este denumirea proiectului cultural-educativ demarat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș și coordonat de poeta Denisa Popescu.

În cadrul acestui proiect, Liceul Teoretic ”Ion Mihalache” din Topoloveni va găzdui marți, 7 februarie 2023, de la ora 930, o întâlnire literară cu scriitoarea Adriana Soare-Zăpăstrit. Astfel, elevii participanți la eveniment vor avea ocazia unui dialog mai mult decât amical cu invitata pe diverse teme literare de actualitate.

”Respirația orașelor” - Expoziție de pictură la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 02 Februarie 2023 11:36

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează o nouă expoziție de interes pentru publicul larg, intitulată ”Respirația orașelor”, a pictorului spaniol Rafael Santiago Quiros Badillo. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 4 februarie, la ora 1200, în holul central al instituției, moderatoarea evenimentului fiind poeta Denisa Popescu.

Rafael Santiago Quiros Badillo, pictează de la o vârstă fragedă, însă cea mai mare parte a operei sale a fost dezvoltată în ultimele două decenii.

Și-a început ucenicia în atelierul unor artiști profesioniști în pictură, cu un prestigiu recunoscut, din cadrul Consiliului Municipal din Madrid, obținând Diploma de Excelență în Arte Plastice la CES Felipe II al Universității Complutense din Madrid.

 

Moștenire cu bucluc - la Topoloveni

Marţi, 31 Ianuarie 2023 22:48

Conducerea Casei de Cultură din Topoloveni anunță că în data de 3 februarie 2023, ora 18:30, așteptă publicul să petreacă  timp de calitate în compania piesei de teatru “Moștenire cu bucluc “.Va fi prezentată în sala  Casei de Cultură “Pr.Ion Ionescu” – centru, Topoloveni. Prețul biletului: 60 lei pentru adulți, 35 lei pentru copii

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 31 Ianuarie 2023 22:44

DUPĂ SĂRBĂTORI

După sărbători, se ştie:

Nimic nu ne mai desparte,

Că avem mereu ce scrie:

“Atitudini”…mai departe!

 

România educată! Dispar bursele de performanţă și cele de studiu din proiectul Legilor Educaţiei

Marţi, 31 Ianuarie 2023 08:52

Că tot s-a lăudat PNL-ul cu programul de ţară „România Educată”, avem o nouă controversă în Legile Educaţiei, care sunt girate de ministrul PNL, Ligia Deca. Potrivit unor surse citate de Edupedu.ro, bursele de performanță și cele de studiu dispar din proiectul legilor Educației.

În schimb, vor fi majorate bursele sociale şi cele de merit. Astfel, bursa socială ar crește cu 100 de lei, ajungând la 300 de lei, iar cea de merit crește până la 450 de lei de la 200 de lei cât este în prezent.  Bursele de performanţă şi de studiu se adresau, pe de-o parte elevilor cu rezultate deosebite la concursurile naţionale şi la olimpiadele şcolare, iar pe de altă parte, elevilor cu rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, care provin din familii modeste. Pentru ei, anul şcolar 2023-2024 vine fără burse.

 

CLIPA DE LITERATURĂ. Luceafărul, batjocorit de către Mircea Cărtărescu

Miercuri, 25 Ianuarie 2023 08:53

Evaluarea poeziei lui Eminescu s-a petrecut adesea la limită, în sensul că ea a fost fie adulată, fie contestată. Și chiar dacă lista celor care contestă poezia lui Eminescu este mai mică decât lista adulatorilor, contestatarii nu trebuie neglijați de către istoria literară, ci se cer consemnați ca atare.

Printre denigratorii poeziei lui Eminescu nu se află numai Al. Grama, Alexandru Macedonski, Șerban Cioculescu, Virgil Nemoianu, ci și unii dintre poeții optezeciști.

De exemplu, Mircea Cărtărescu nu îl contestă pe Eminescu doar teoretic, în ancheta din revista Dilema, nr. 265 / 27 februarie – 5 martie 1998, ci și printr-un manifest sau protest poetic, mai precis prin poezia Poema chiuvetei, din volumul Totul (1985), în care poetul optzecist vorbește despre dragostea unei chiuvete pentru „o mică stea galbenă din colţul geamului de la bucătărie”, amintindu-ne astfel cel puțin de cea de a treia strofă din poezia Luceafărul:

 

Noi evenimente editoriale la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Miercuri, 25 Ianuarie 2023 08:50

În această săptămână, alte două lansări de carte vor avea loc la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș.

Astfel, joi, 26 ianuarie, începând cu ora 1700, în Sala de Conferințe, se va desfășura lansarea volumului ”Ghidul montaniardului începător”, autor Andrei Ioan Marinescu.

În vârstă de 25 de ani, Andrei Marinescu este profesor de geografie, ghid turistic și cartograf, iar această carte este rezultatul pasiunii sale pentru călătorii și explorări.

Apărut la Editura ”Ars Libri”, ”Ghidul montaniardului începător” este un manual util destinat pasionaților de drumeții și oferă informațiile elementare și totodată necesare, pe care orice montaniard autentic trebuie să le cunoască.

 

Ziua Culturii Naționale celebrată prin expoziția Academicieni: președinți și membri de onoare ai Academiei Române

Luni, 23 Ianuarie 2023 20:44

În perioada 12 ianuarie - 31 martie 2023, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, în holul de la etajul al II-lea, poate fi vizionată expoziția intitulată ”Academicieni - președinți și membri de onoare ai Academiei Române”.

Expoziția este dedicată Zilei Culturii Naționale și totodată marchează cei 157 de ani de la înființarea prestigiosului for științifico-cultural român. Sunt expuse facsimile cu autografe ale personalităților din perioada 1866 - 1990, care se regăsesc în fondul de documente al secției Colecții Speciale, amintindu-l pe cel al lui Ion Heliade-Rădulescu - primul președinte al Academiei Române. Expoziția este realizată de bibliotecar, Ioniță-Roșoiu Maria Magdalena.

Adrian Coman, bibliotecar, Compartimenul Comunicare, Media, Evenimente Culturale și Editoriale

 

Lansare de carte la Muzeul Județean. Elena Nentwig Dumitrescu – Vinovată fără vină

Luni, 23 Ianuarie 2023 14:00

Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Argeș, va fi gazda unei lansări de carte.

Autoarea, Elena Nentwig Dumitrescu, prezintă publicului, miercuri, 25 ianuarie 2023, de la ora 14.00 – volumul „Vinovată fără vină”, apărut la Editura „Ordessos” a Muzeului Județean Argeș.

Elena Dumitrescu-Nentwig s-a născut la Brăila. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la clasa profesorilor Valentin Teodorian și Hero Lupescu. Este soprană lirică a cărei recunoaștere internațională a avut loc după anul 1970, imediat după plecarea sa în exil. A cântat cu parteneri celebri pe marile scene din Germania, Austria, Franța, Spania, Italia, Olanda, Cehia, Polonia, Israel.

 

Mica Unire, la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 23 Ianuarie 2023 13:47

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, cu sprijinul Consiliului Județean Argeș și al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Traian” Pitești, a organizat vineri, 20 ianuarie 2023, în Sala de Conferințe, o manifestare cultural-educativă intitulată ”24 IANUARIE 1859 – «Mica Unire», primul pas spre România”.

Acțiunea a avut menirea să cinstească amintirea unuia dintre cele mai îndrăgite momente din istoria românilor: Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Invitații de marcă ai evenimentului au fost: profesorul Dragoș Cornel și corul de elevi ai Colegiului Național ”Zinca Golescu” Pitești, Puiu Mărgescu - actor la Teatrul ”Alexandru Davila” Pitești, precum și elevii Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, care au oferit școlarilor participanți momente artistice, după care aceștia au putut viziona o proiecție de film documentar despre ”Mica Unire”.

 

 

”Foaia oficială românească” - Expoziție inedită la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 16 Ianuarie 2023 14:09

Publicarea actelor de guvernământ și administrative a început în țările române în anul 1829, când I. Eliade Rădulescu scoate la București primul număr din Curierul românesc (8 aprilie 1829). Albina Românească, gazetă politică și administrativ-literară, scoasă de Gh. Asachi la 1 iunie 1829, la Iași, va face același oficiu pentru Moldova.

La 8/20 decembrie 1832 apare Nr. 1 din Buletin gazetă administrativă publicând un program semnat de I. Eliad Redactorul Buletinului Statului, pe prima pagină. Prezidentul plenipotențiar al divanurilor, generalul adjutant Kisseleff, a dat aprobarea pentru tipărirea Buletinului Oficial.

Caracterul oficial al Buletinului este afirmat, mai precis, în Nr. 3 din ziua de 22 decembrie, când se schimbă titlul în Buletin gazetă oficială și i se adaugă stema țării.

 

Artistul plastic Mihaela Viorela Martin - vernisaj de suflet la Muzeul Golești!

Luni, 16 Ianuarie 2023 14:08

„De fapt, eu pictez povești! Sunt artist plastic amator. Pictez cu sufletul și îmi doresc să mă perfecționez în fiecare zi.” – se descrie Mihaela Viorela Martin, o prezență nouă în peisajul artistic argeșean, dar atât de caldă și inspirată, purtătoarea unui talent nativ, care trăiește în joaca nesfârșită a culorilor. Am întâlnit-o, săptămâna trecută, la Muzeul Golești, la vernisajul expoziției de pictură „Aerul culorilor mele” și ne-a molipsit cu bucuria sa nesfârșită de a se dărui lucrărilor sale. Arta sa e nu doar un dar divin, ci și o trudă nesfârșită, din copilărie la maturitate, spre nevoia de desăvârșire.

 

 

„Foaia oficială românească” - Expoziție inedită de documente la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 29 Decembrie 2022 16:27

Începând cu 3 ianuarie 2023 și până la sfârșitul lunii martie, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, în holul de la etajul al II-lea, va putea fi vizionată expoziția intitulată ”Foaia oficială românească”.

Sunt expuse documente și reproduceri fotografice din volumul aniversar ”Monitorul Oficial - 110 de ani (1832-1932)”, ce aparțin fondului secției Presă și legislație al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș.

Filarmonica Pitești: „Abonamentul anual, mai ieftin, dar și cu acces gratuit la scena virtuală!”

Joi, 29 Decembrie 2022 16:14

 

Începând de luni, 9 ianuarie, de la ora 08:00, Filarmonica Pitești va pune la vânzare abonamentele pentru cea de-a doua parte a stagiunii 16, dar și abonamentele pentru 2023, de anul următor, în cadrul instituției fiind introdus în premieră “Abonamentul anual”. Prețul acestuia va fi de 900 de lei, abonamentul fiind valabil întreg anul.

Abonamentele sunt valabile la evenimentele susținute de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești, la concertele camerale, dar și pentru acces la scena virtuală a Filarmonicii.

Altfel, preţul unui abonament în perioada ianuarie – iunie va fi de 700 de lei la categoria A, respectiv 600 de lei la categoria B.

 

Deputatul de Argeș, Mircia Chelaru, lansare de carte cu sala plină

Luni, 19 Decembrie 2022 14:32

Sala ”Ars Nova” a Centrului Cultural Pitești a fost neîncăpătoare vineri, la orele amiezii, când generalul (rez.) Mircia Chelaru și-a lansat ultima carte, ”Napoleon Bonaparte în două sute de maxime comentate”. Semn de sănătate intelectuală, semn că nu numai maneliștii reușesc să umple săli.

Deputatului (scriitor) de Argeș i-au fost alături numeroase personalități ale județului. Au vorbit despre volum academicianul Gheorghe Păun, sociologul Octavian Sachelarie și istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimar al municipiului Curtea de Argeș.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 19 Decembrie 2022 13:28

ORAŞUL SPORTULUI

Gentea poate fi şi naşul,

Că reînvie mândria:

Piteştiul va fi oraşul

Sportului, în România!

 

Expoziție de metaloplastie la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Marţi, 13 Decembrie 2022 22:50

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, găzduiește expoziția de metaloplastie intitulată ”ARHETIPURI”. Sunt expuse 13 lucrări executate în cupru, printre acestea fiind reprezentate chipul lui Iisus Hristos și cel al Sfântului Gheorghe, figuri emblematice ale Creștinismului. Lucrările sunt realizate de către artistul piteștean Emilian Budan, care este de profesie inginer horticultor, actualmente pensionar, în vârstă de 72 de ani. Expoziţia va putea fi admirată pe simezele din holul bibliotecii, la etajul I, începând cu data de 9 decembrie și până la finele anului 2022.

Adrian Coman, biliotecar

 

Octavian Sachelarie - 43 de ani în slujba Bibliotecii Județene Argeș!

Marţi, 13 Decembrie 2022 12:54

Moment emoționant organizat, săptămâna trecută,  la Consiliul Județean Argeș. După 43 de ani din viață petrecuți în Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu”, dintre care 18 ani ca manager, Mihail Octavian Sachelarie a ieșit la pensie.  Cu ocazia evenimentului, Mihail Octavian Sachelarie a primit felicitările și mulțumirile președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, vicepreședintelui Adrian Dumitru Bughiu, directorului Direcției Cultură, Turism și Tineret, Roxana Stoenescu, și directorilor instituțiilor de cultură.

 

Pagina 14 din 129

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea