Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC 2022

Marţi, 01 Noiembrie 2022 12:42

Primăria Municipiului Pitești și Consiliul Local Pitești organizează, prin Centrul Cultural Pitești, cea de-a XV-a ediție a Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC, sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala de Concerte a Filarmonicii Pitești. Evenimentul va cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare susținute de consacrați ai genului: Ana Maria Cîrstina, Constantin Lătărețu, Panseluța Feraru și Ionel Tudorache. Acompaniază Orchestra Doina Argeșului. Preselecția va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 10.00, la Filarmonica Pitești.

 

CENTENARUL ÎNCORONĂRII REGELUI FERDINAND ȘI A REGINEI MARIA (15 OCT. 1922)

Marţi, 01 Noiembrie 2022 07:59

Argeșenii interesați de istoria națională, mai cu seamă în aceste vremuri tulburi, când neamul și țara sunt supuse unor mari presiuni,  se pot apropia de reperele cu adevărat importante pentru identitatea noastră, trecând pragul Bibliotecii Județene Argeș. În holul central, este organizată, până la sfârșitul săptămânii viitoare, expoziția “ÎNCORONAREA REGILOR ROMÂNIEI MARI”  - cărți, encicopedii, albume din fondul de carte al instituției.
Expoziția subliniază însemnătatea simbolică a unirii tuturor provinciilor românești cu Regatul României, după recunoașterea granițelor noului stat, prin tratatele de pace încheiate cu țările învinse în Marele Război.

 

Jurnalism si literatură, influențe reciproce - Conferință publică la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 31 Octombrie 2022 16:54

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, găzduiește marți, 1 noiembrie 2022, începând cu ora 14:00, o conferință publică susținută de dramaturgul, poetul și publicistul român, stabilit in Franța, Matei Vișniec.
Matei Vișniec s-a născut în 1956 la Rădăuţi, judeţul Suceava. A scris poezie încă din copilărie, a debutat în revista Luceafărul în 1972, şi apoi în volum în 1980, la Editura Albatros, cu culegerea de poeme La noapte va ninge. A studiat filozofia la Bucureşti, a devenit membru fondator al Cenaclului de luni, s-a remarcat ca dramaturg chiar şi când piesele îi erau interzise.

Expoziție Națională de Artă Naivă deschisă la Muzeul Județean

Luni, 31 Octombrie 2022 16:45

# Intrarea este liberă!
Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la vernisajul celei de-a 54-a ediții a Expoziției Naționale de Artă Naivă, găzduită de Muzeul Județean Argeș.
Evenimentul este unul dintre cele mai importante din țară, Piteștiul fiind considerat de peste 30 de ani o adevărată capitală a artei naive românești.

 

Programul activitățiilor culturale organizate de Consiliul Județean Argeș

Luni, 31 Octombrie 2022 11:01

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural - artistice organizate de către instituțiile subordonate, în perioada 31 octombrie – 04 noiembrie 2022.

Luni – 31 octombrie

Ora: 12.00 - TINERII DESCOPERĂ EUROPA - Sesiune de formare referitoare la mobilitățile de tineret existente în Europa; acțiunea se încadrează în Campania Time to Move, derulată prin intermediul Rețelei Eurodesk. (Liceul Teoretic ”Ion Cantacuzino” Pitești - Biblioteca Județeană Argeș).

15 ani de la dispariția marelui jucător Nicolae Dobrin – Ziua în care a apus o stea

Luni, 31 Octombrie 2022 10:56

 

S-au scris și se vor mai scrie zeci, sute, mii de pagini despre Dobrin, s-au scris cărți, dar parcă se află și acum printre noi. Marele, inegalabilul său talent cu greu mai poate fi găsit astăzi în lumea fotbalului. Dobrin a rămas și va rămâne al nostru, al argeșenilor, cel mai bun și cel mai valoros fotbalist, o adevărată stea a Piteștiului, un zeu al fotbalului, un adevărat geniu.

A fost iubit nu numai de argeșeni, ci de o țară întreagă, pentru că ceea ce făcea el cu mingea în teren era ceva ireal, era o adevărată artă.

 

Moby Dick - obsesia unei răzbunări

Miercuri, 26 Octombrie 2022 14:06

Moby Dick este o carte cu un destin ciudat. După o receptare mai mult decât glacială în cursul vieţii autorului (Herman Melville), publicată pentru prima dată pe 18 octombrie 1851, a devenit după moartea acestuia o carte de referinţă a literaturii americane.

În general, cartea e considerată un roman. Dar pe bună dreptate, unii critici au observat chiar de la momentul primei ediţii (nici nu era greu) că această carte „pretinde că este un roman“ şi observaţia lor era oarecum justificată, pentru că în 1851 un asemenea „roman“ era fără precedent şi cu greu se încadra în ceea ce oamenii înţelegeau prin acest gen literar. În secolul XX s-au scris romane mai îndrăzneţe şi sofisticate ca formă, însă cu siguranţă Moby Dick le-a anticipat şi pe multe le-a întrecut.

 

CLIPA DE LITERATURĂ. Cafeneaua literară, la împlinirea a 20 de ani și acordarea premiilor literare anuale

Miercuri, 26 Octombrie 2022 08:13

Revista Cafeneaua literară vă invită joi, 27 octombrie, ora 13, la Centrul Cultural Pitești, unde va avea loc sărbătorirea a 20 de ani de la înființarea ei și se vor acorda premiile literare anuale scriitorilor care au publicat în paginile sale și au contribuit prin textele lor la calitatea ridicată a revistei. Au fost premiați:

- IULIAN CHIVU (critic literar, Roșiorii de Vede) – Premiul Cafeneaua literară pentru Critică literară.

- AURELIU GOCI (critic literar, București) – Premiul Cafeneaua literară pentru Critică literară.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 25 Octombrie 2022 21:08

CASA ARMATEI - 81 DE ANI!

Edificiul e în sărbătoare

Şi se mândreşte cu trecutul său:

Activităţi cu oameni de onoare,

La mulţi, mulţi ani! Să dăinuieşti mereu!

FORŢA DREPTEI

Partidul e născut de-un an,

Mi-a amintit de Nero,

Că pentru plaiul argeşean

Proiecte are...zero!

Casa Armatei din Pitești împlinește 81 de ani!

Miercuri, 19 Octombrie 2022 23:23

 

 

Piatra de temelie a Casei Armatei a fost așezată în 1939, în prezența prim-ministrului țării, Armand Călinescu.

Lucrările au durat numai doi ani, în condițiile în care edificiul are peste 1400 metri pătrați. Inaugurarea Casei Armatei (Cercul Militar Pitești) a avut loc la data de 20 octombrie 1941.

 

CLIPA DE LITERATURĂ. O franțuzoaică întoarsă acasă în urbea piteștilor sau Magia unei seri de muzică…

Miercuri, 19 Octombrie 2022 07:50

Cristiana ESO este un personaj straniu. Este născută (cred) în Pitești, probabil că acum 45 de ani. A plecat de aici la 10 ani în Franța, a  absolvit Facultatea de litere din Nancy, este soprană la Opera din Limoges, vorbește, după 35 de ani de viețuire în Franța, foarte bine limba franceză și, curios, foarte bine limba română, fapt uimitor, pentru că un amic al meu, la 30 de ani, își cam uitase limba maternă numai după cinci-șase ani de stat în Italia… Cristiana a jucat în filmul muzical pentru televiziune, Peştele verde (în regia lui Dumitru Cucu, muzica Dumitru Lupu, 2006), a scris în franceză spectacole muzicale pentru tineret, este pasionată de pictură și muzică barocă, este creștină într-o țară catolică, practică meditația buddhistă și face curte poeziei în două limbi: franceza și româna…

 

Apare un nou număr al revistei „Cafeneaua literară”

Marţi, 18 Octombrie 2022 20:52

Revista „Cafeneaua literară” a Centrului Cultural Pitești, redactată de un grup de scriitori din Pitești, este în curs de apariție.

În ea puteți citi:

- ANCHETA Poezia lui Eminescu și poezia contemporană - răspund Ana ARDELEANU, Radu ULMEANU, Grid MODORCEA;

- CRONICI LITERARE semnate de Gh. GRIGURCU, Ionel BOTA, Iulian CHIVU, Ana DOBRE, Elisabeta BOGATAN, Liliana RUS;

- Rubrica ATITUDINI, semnată de Jean DUMITRAȘCU;

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 18 Octombrie 2022 20:47

FOSA SEPTICĂ

Au sistem de epurare,

Trebuie să îl declare,

Guvernul s-a ocupat,

Deci se ţine de...rahat!

Pe 20 octombrie, la Biblioteca Județeană, se desfășoară marea finală a concursului „Bătălia Cărților”

Marţi, 18 Octombrie 2022 08:51

Concursul Național de Lectură "Bătălia Cărților" și -a desemnat finaliștii la categoria 14-18 ani. Cei cinci finaliști sunt: Ioana-Elisabeta Puiu – Școala Gimnazială Merișani, Cristiana Martin – Liceul de Arte „Dinu Lipati” Pitești, Alexia-Cristiana Manea – Colegiul Național „I.C. Brătianu” Pitești, Bianca Ana-Maria Răduț – Colegiul Național „Zinca Golescu” Pitești, Alexandra-Maria Cîrstea – Colegiul Național „Alexandru Odobescu” Pitești.

Sunteți așteptați joi, 20 octombrie 2022, începând cu orele 13.00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene Argeș să îi susțineți. Concursul Național de Lectură ”Bătălia Cărților are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor și al adolescenților. Felicitări finaliștilor și mult succes în continuare! Și nu uitați, lectura vă face învingători!

 

 

Șapte trupe s-au înscris la „Festivalul Național de Teatru Ludicus“

Marţi, 11 Octombrie 2022 10:38

Iubitorii de teatru sunt așteptați, în perioada 14-16 octombrie, la „Festivalul Național de Teatru Ludicus“. Evenimentul devenit deja tradiţie şi ajuns anul acesta la ediţia a XVIII-a este organizat de Centrul Cultural Mioveni, Consiliul Local și Primăria oraşului Mioveni. În acest an se va sărbători majoratul.

La festival s-au înscris mai multe trupe, din mai multe localități din țară: Acting Up (București), Ad Hoc (Pitești), Amprente (Brașov), Atelierul de Teatru (Botoșani), Eden (Bughea de Jos), Protha (Panciu) și Victory of Art (București).

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea deschide o nouă expoziție realizată de maestrul Mircia Dumitrescu

Marţi, 11 Octombrie 2022 08:58

# La vernisaj va participa Călin Dan, critic și istoric de artă, director al Muzeului Național de Artă Contemporană

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției dedicată maestrului Mircia Dumitrescu începând cu data de 13 octombrie 2022.

Mircia Dumitrescu (n. 1941, Căscioarele, România) este grafician, pictor și sculptor român, membru al Uniunii Artișrilor Plastici din România, Doctor în Arte Vizuale, Profesor universitar al Academiei de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", membru corespondent al Academiei Române (din 2013).

 

Academicianul, artistul și profesorul Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni și s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme și un Decalog, iar Mircia i-a dăruit din lucrările sale. Expoziția de la Fundație pune în prim plan cartea-obiect intitulată ,,Nichita azi”.

 

Scriitoarea şi solista lirică Cristiana Eso, o româncă celebră în Franța, vine la Pitești. Haideți să o descoperim împreună!

Marţi, 11 Octombrie 2022 07:48

# Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Argeș

Cristiana Eso, absolventă a Facultății de Litere din Nancy și a Conservatorului din Limoges - Secția Canto, se întoarce acasă, la Pitești. O țin de mână dorul și toate amintirile. A plecat din România la nici 16 ani. A sperat că Franța va deveni a doua ei patrie și a ajuns să trăiască ce a sperat. Astăzi, Cristiana este poetă, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România, artistă lirică, a jucat în filme muzicale de televiziune, cântă în Corul Operei din Limoges.  Vă așteptăm miercuri, 12 octombrie, la ora 1700, la Biblioteca Județeană Argeș, s-o cunoașteți, s-o îmbrățișați și să citim împreună din volumul ei cel nou, ”Artizanii Invizibilului”, ne transmite poeta Denisa Popescu, cea care va fi moderatoarea evenimentului.

Adrian Coman, bibliotecar

 

Tipăritură din 1826 expusă la Muzeul Județean Argeș: „PSALTIREA ÎMPĂRATULUI ŞI PROOROCULUI DAVID”

Luni, 10 Octombrie 2022 20:58

Muzeul Județean Argeș prezintă publicului, în luna octombrie, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, PSALTIREA ÎMPĂRATULUI ŞI PROOROCULUI DAVID, exemplar restaurat în cadrul laboratorului de restaurare al Muzeului Județean Argeș în cursul anului 2018.

Psaltirea a fost tipărită la Sibiu, în anul 1826, în tipografia lui Ioan Bart, având 115 pagini, fiind a doua ediție a traducerii efectuate de episcopul Gherasim Adamovici.

Prima ediție a fost tipărită în tipografia Petru Bart din Sibiu, în anul 1791. Ambele ediții au fost destinate clerului român din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, cartea având o circulație mică în spațiul extracarpatic. Cartea nu constituie în sine un obiect de lux, podoabele textului reducându-se la viniete și inițiale, la care se adaugă chenarul tipografic al paginii de titlu.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 10 Octombrie 2022 17:57

AVOCAT IONEL ILIE

Ioane, tu, Ioane,

Nu toată lumea doarme,

Ai pretins ceva bănet,

În Barou eşti cam “defect”!

PRIMĂRIŢA ELENA LASCONI

Accesează împrumut,

Bagă într-un mod latent,

(Ce-a avut şi ce-a pierdut!)

Câmpulungu-n faliment…

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 03 Octombrie 2022 19:48

CASA DE PENSII

Pierde în instanţă

Cu recalcularea,

Pierde prin prestanţă

Cu pensionarea.

ACCIDENT RUTIER

Românul e inventiv:

Iată, că pune la cale

Şi un accident fictiv

Pentru despăgubiri ilegale!

 

Pagina 16 din 129

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea