IN MEMORIAM. 130 de ani de la nașterea istoricului muscelean premiat de Academia Română - preotul Ioan Răuțescu

Luni, 03 Octombrie 2022 12:29

S-au împlinit, iată, 130 de ani de la nașterea preotului muscelean Ioan Răuțescu, o minte luminată, autor de monografii, studii, articole, traduceri etc.

Istoricul, preotul, cercetătorul și folcloristul Ioan I. Răuțescu  s-a născut la 1 octombrie 1892, în Dragoslavele, județul Muscel.  Școala primară în comuna natală, Seminarul „Central” din București (1905-1913) și Facultatea de Teologie din București. Hirotonit diacon la 26 ianuarie 1914 și preot la 27 ianuarie 1914; la 1 februarie numit preot ajutător la Biserica „Înălțarea Domnului” din Dragoslavele, iar la 1 octombrie 1920, paroh.

CLIPA DE LITERATURĂ. Destinul

Miercuri, 28 Septembrie 2022 20:39

„Fiecare ființă perseverează în esența ei” – spune maxima unui filozof grec, dezvăluindu-ne astfel una dintre legile ființei.

Dar cum înțelegem, mai întâi, esența ființei umane, pentru ca apoi să vedem ce înseamnă a persevera în această esență?

Dacă esența noastră este, pe de o parte, trupească, iar pe de altă parte, spirituală, înseamnă că maxima „Fiecare ființă perseverează în esența ei” trebuie înțeleasă în sensul că atât dimensiunea trupească a ființei noastre, cât și dimensiunea spirituală, trebuie să persevereze în ființa lor.

 

Începe o nouă ediție a Festivalul de C’ARTE. Cinci zile dedicate iubitorilor de carte și de lectură

Miercuri, 28 Septembrie 2022 07:41

Timp de cinci zile, în perioada 28 septembrie - 2 octombrie 2022, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Primăria Municipiului Pitești, organizează Festivalul de C’ARTE, Pitești, ediția a V-a - manifestare culturală dedicată tuturor iubitorilor de carte și lectură.

În zona pietonală din faţa Bibliotecii Judeţene ”Dinicu Golescu” Argeș va fi organizat un complex expozițional, unde vor fi amenajate 6 corturi, în care îşi vor prezenta oferta de carte, 14 edituri de prestigiu din România, două dintre acestea fiind locale. Editurile partipante sunt: Arc Press, Grup Editorial All, Arthur, Bookzone, Corint, Curtea Veche, Diana Press, Ecou Transilvan, Girasol, Nemira, Niculescu, Nomina, Paralela 45 și Polirom.

Prof. univ. dr. Petre Popa – o nouă donație către Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 27 Septembrie 2022 09:38

Secția de Colecții Speciale din cadrul  Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș a primit recent, din partea istoricului Petre Popa, două mape cu facsimile de presă, unde au fost salvate  articole adunate pe durata câtorva zeci de ani. Domeniile relatate aici sunt diverse, cu o aplecare – desigur – spre zona de istorie. Regăsim aici, spre exemplu, prima cronică despre Istoria Municipiului Pitești (ed. Academiei Române, 1988), un material de la inaugurarea Casei Sindicatelor, materiale de la inaugurarea Casei Lipatti etc. Cele două mape (format de ziar) sunt, de fapt, fotografii ale istoriei trăite aici, în Argeș, de Petre Popa. Mai arată, în același timp, meticulozitatea unui istoric ce a dăruit - și dăruie – atât de multe Cetății.

 

 

CLIPA DE LITERATURĂ. Două romane de ficțiune și refacerea celulei ”Albaștrii”

Miercuri, 21 Septembrie 2022 14:00

Tot mai rare lansările de carte reușite, adică a acelora susținute critic în fața unui public. Recenta prezentare-lansare (13 septembrie) a celor două cărți de proză ale lui Ion Toma Ionescu, de la Biblioteca Județeană Argeș, a stricat însă regula lansărilor leneșe pentru că evenimentul, coordonat de poeta Denisa Popescu, a fost reușit atât în partea sa critică, cât și a efectului obținut.
Despre cele două cărți de proză ale scriitorului din Pitești, Casa roșie și Tobârlanii, apărute în colecția Jurnalul cărților esențiale, a Editurii HOFFMAN (2021), fără sediu, după cum vedem în datele tehnice ale volumelor, au vorbit Denisa Popescu, Magda Grigore, Allora Albulescu Șerp, Liana Popa și, din barca ascultătorilor, Aurel Sibiceanu.

„Școala de altădată”, o expoziție inedită de manuale vechi la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Marţi, 20 Septembrie 2022 20:41

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat evenimentul cultural „Școala de altădată”, o expoziție inedită de manuale din secolul al XIX-lea și  din perioada interbelică, ce se regăsesc în colecțiile de documente ale bibliotecii.  Expoziția poate fi vizitată de către public în holul principal al instituției, în perioada 12-26 septembrie 2022.   
Din cadrul secției Colecții Speciale amintim câteva exemplare valoroase de carte bibliofilă expuse în vitrinele expoziției: “Manual de anatomie descriptivă”, autor Nicolae Kretzulescu (Bucureşti, Tipografia lui Eliade, 1843); “Manual de pravila bisericească sau culegere din canoanele sfinţilor Apostoli şi dintr-ale sfinţilor Soboare precum şi din cele coprinse în pravila bisericească veche”, autor D.D. Nifon (Bucureşti, Tipografia bisericească din Sfînta Mitropolie, 1854, cu autograf);

 

Varujan Vosganian și fiica sa vor fi prezenți la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 20 Septembrie 2022 08:29

Pe 23 septembrie, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș se va desfășura, de la ora 13.30, un eveniment dedicat Zilei Naționale a Armeniei. Cu această ocazie, la Pitești vor fi prezenți Varujan Vosganian și fiica sa, Armine Vosganian.

Sub numele „Dragoste și Dor”, în sala de conferințe a bibliotecii va avea loc prezentarea romanului „Patimile după Godel”, de Varujan Vosganian. Evenimentul va fi urmat de proiecția filmului „Legătura de leuștean”, de Armine Vosganian și a filmului documentar „Noravank”, de Florin Kevorkian. Nu va lipsi nici un microrecital, care va fi susținut de soprana Armine Khachatryan.

Evenimentele vor fi moderate de poeta Denisa Popescu, avându-l ca amfitrion pe dr. Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu" din Pitești.

Lansare de carte, prezentare de costume populare și spectacol folcloric, la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 14 Septembrie 2022 07:44

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” organizează vineri, 16 septembrie, de la ora 17.00, în sala de conferințe, o lansare de carte, o prezentare de costume populare și un spectacol folcloric, sub genericul „Carte și Tradiții Românești”. Este vorba despre lansarea volumului de versuri „Bucăți de Dumnezeu”, a autoarei Maria Pană. Apoi vor fi prezentate mai multe costume populare autentice din Argeș, Gorj, Sibiu. Va avea loc și un spectacol folcloric, prezentat de realizatoarea TV Ioana Anton, care va fi susținut de Daniela Cernea, Alin Gabriel Matei, Clara Marinescu, Angelica Stănescu, Daniela Toma, Lorena Potărcă, Simona Mariana Roșu, Corina Turcu, Cristina Constantinescu, Nicu Sianu.

 

 

Centrul Cultural a dat startul înscrierilor pentru Festivalul Național de Teatru “LUDICUS” Mioveni – 2022

Luni, 12 Septembrie 2022 12:42

S-a dat startul înscrierilor! Iubitorii de teatru sunt așteptați, în perioada 14-16 octombrie, la „Festivalul Național de Teatru Ludicus“.Evenimentul devenit deja tradiţie şi ajuns anul acesta la ediţia a XVIII-a este organizat de Centrul Cultural Mioveni, Consiliul Local și Primăria oraşului Mioveni. În acest an se va sărbători majoratul.

Înscrierile se pot face doar până pe 19 septembrie 2021. „Start înscrieri! Hai cu trupa la festival! Vor fi trei zile de teatru, ateliere de improvizaţii, şi un super party pentru că anul acesta ne serbăm majoratul!Te poţi înscrie până pe data de 19 septembrie!”, informează organizatorii.

Vă puteți înscrie accesând: shorturl.at/BDR15

Trupa Proconsul a sărbătorit 23 de ani de existență la Filarmonica Pitești

Luni, 12 Septembrie 2022 10:38

 

Filarmonica Pitești a organizat, săptămâna trecută, un concert rock-simfonic a îndrăgitei trupe Proconsul. A fost atmosferă de sărbătoare în Sala "Simfonia", iar momentul a coincis cu împlinirea a 23 de ani de existență a trupei. Concertul susținut de orchestra Filarmonicii Pitești, alături de dirijorul Iulian Rusu și de Proconsul a smuls ropote de aplauze!

Bodo i-a ridicat în picioare pe spectatori, i-a făcut să aplaude și să cânte alături de el melodiile: „Pentru tine”, „Aici cu mine”, „Mi-ai luat inima”, „Visele care nu dorm”, „Ascultă-mi inima”, „Arunci cu umbra”, „Tu”, „Un om mai bun”, „Altceva”, „Tu mă poți schimba” și „Cerul”. Cel mai așteptat moment al serii a fost în timpul îndrăgitei melodii „Cerul”. I-ar publicul s-a ridicat la înălțime!

 

S-au pus în vânzare abonamentele la Filarmonica Pitești

Luni, 05 Septembrie 2022 22:43

De luni, 5 septembrie, Filarmonica Pitești a pus în vânzare, la sediul din Calea București nr. 2, abonamentele pentru perioada 15 septembrie – 22 decembrie 2022. Preţul unui abonament este 350 de lei la categoria A, respectiv 300 de lei la categoria B. Abonamentele sunt valabile la concertele simfonice şi concertele camerale susţinute de orchestra Filarmonicii Piteşti în cadrul programului de stagiune aprobat.

Accesul la spectacole se face pe baza biletelor de intrare. Pentru aceeași perioadă tarifele sunt:

Preț bilet concert categoria A – 40 lei;

Preţ bilet concert loc categoria B – 30 lei;

Preţ bilet concert extraordinar loc categoria A – 50 lei;

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 05 Septembrie 2022 22:29

MUNCA ÎN ZILE DE SĂRBĂTOARE

O fi pentru bunăstare,

Dar n-o face brează!

Nu munci de sărbătoare,

Că te amendează!

 

“MASA CALDĂ ÎN ŞCOLI” ELIMINATĂ

 

La Colegii Naţionale

Supărarea trece,

Există şi altă cale:

Merge şi-una rece!

 

Activități culturale organizate de Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 05 Septembrie 2022 09:50

În perioada 5 - 9 septembrie, în cadrul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș sunt organizate trei expoziții foarte interesante. Prima dintre ele - ARGEȘUL DE POVESTE: o expoziție cu imagini ale principalelor obiective turistice din județul Argeș, realizată din facsimile ale cărților poștale – Fondul Colecții Speciale. (Holul BJA Etajul al II-lea).

A doua expoziție face referire la „CURTEA DE ARGEȘ, ORAȘ DE LEGENDĂ ” – vor fi reproduceri fotografice din revistele Boabe de grâu (1931), Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice (1923), Literatură și artă română (1896, 1897, 1898), Revista Nouă (1888), Viața ilustrată (1937). (Holul BJA - Etajul al II-lea).

In memoriam! Gheorghe Gomoiu, părintele fenomenului ”Ars Nova”

Marţi, 30 August 2022 09:01

# Topoloveni, Muscel, 22 iulie 1939 – Călinești, Argeș, 30 august 2016

Pe 30 august se împlinesc șase ani de la trecerea în lumea drepților a emblematicului dirijor, compozitor și profesor de muzică, Gheorghe Gomoiu.

Profesor, gradul I, muzică, dirijor, cor și orchestră, memorialist. Liceul Teoretic Topoloveni (1956), Facultatea de Muzică, București (1966), Conservatorul Ciprian Porumbescu, Bucuresti (1977). Instructor-metodist la Casa Regională Argeș a Creației populare. Tipărește culegeri de muzică corală pentru formațiile de amatori. Unul dintre inițiatorii si organizatorii Festivalului Internațional de Muzică corală Dumitru Georgescu Kiriac, Pitești.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 29 August 2022 17:59

IANI POPA

Asta dovedeşte:

Că detestă munca,

Porcul nu iubeşte,

...Dar îi place şunca!

Avem club, avem – acum și carte de istorie: “FC Argeș, primul club de fotbal din România postbelică (1953 – 2021)”

Luni, 29 August 2022 11:19

 

Oameni din lumea fotbalului, foste glorii alb - violete, o parte din cei care au condus FC Argeș de-a lungul timpului, microbiști și reprezentanți mass – media au fost, miercurea trecută, alături de scriitorul și istoricul Sevastian Tudor, la Muzeul Județean Argeș, unde a avut loc lansarea cărții “FC Argeș, primul club de fotbal din România postbelică (1953 – 2021)”. Este a patra carte pe care fostul director al Teatrului “Alexandru Davila” o dedică clubului FC Argeș.

 

Alături de autor, au fost prezenți și reprezentanții autorităților județene și locale, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, dar și oficialități din partea Federației Române de Fotbal, secretarul general adjunct Gabriel Bodescu, dar și jurnalistul sportiv Ovidiu Ioanițoaia.

 

Istoricul și scriitorul Sevastian Tudor lansează, miercuri, la Muzeul Județean, o carte despre FC Argeș

Marţi, 23 August 2022 10:13

Miercuri, 24 august, la ora 11.30, la Muzeul Judeţean Argeş, omul de cultură Sevastian Tudor, fost director al Teatrului Alexandru Davila din Piteşti, va lansa o carte ce privește în istoria clubului F.C. Argeș.  Tomul ”FC Argeș, primul club de fotbal din România postbelică (1953-2021)”  apare la Editura Ordessos, la 50 de ani de la cucerirea primului titlu de campioană a României.

Sevastian Tudor: ”Anul acesta, în 2022, avem cel puțin două motive pentru a sărbători: 50 de ani de când FC Argeș a câștigat primul titlu de campioană (1972) și 85 de ani de la primul meci internațional, disputat la Pitești, pe 22 august 1937.”

 

Clipa de literatură. Apare un nou număr al revistei „Cafeneaua literară”

Luni, 22 August 2022 12:58

Revista Cafeneaua literară a Centrului Cultural Pitești, redactată de un grup de scriitori din Pitești, este în curs de apariție.

În ea puteți citi: ANCHETA Poezia lui Eminescu și poezia contemporană - răspund Ana ARDELEANU, Radu ULMEANU, Grid MODORCEA;

CRONICI LITERARE semnate de Gh. GRIGURCU, Ionel BOTA, Iulian CHIVU, Ana DOBRE, Elisabeta BOGATAN, Liliana RUS;

Rubrica ATITUDINI, semnată de Jean DUMITRAȘCU;

POEZII scrise de Virgil DIACONU, Valeria Manta TĂICUTU, Conița LENA, Ciprian APETREI, Silvia GRIGORE, Alex. Ovidiu VINTILĂ, Camelia SAVA, Mariana HODOROG;

TRADUCERI de Liana ALECU; AFORISME de Sorana Cristina MAN;

Rubrica LITERATURA ROMÂNĂ – volumul de poezie SUFLETUL PEREGRIN, de Virgil DIACONU.

Revista poate fi procurată de la Centrul Cultural Pitești.

 

Donația prof. univ. dr. Petre Popa în colecțiile Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș

Miercuri, 17 August 2022 20:18

Născut la 16 august 1935, în satul Bocșa, județul Vâlcea, profesorul Petre Popa  urmează Facultatea de Istorie  din cadrul Universității București, în perioada 1953-1958. În anul 1974 obține titlul doctoral, în urma susținerii tezei „Contribuții argeșene la principalele momente din istoria poporului român”.

În anul 2000 obține titlul de profesor universitar al Catedrei de Istorie-Muzeografie din cadrul Universității din Pitești. Remarcabil istoric al Piteștiului, înzestrat cu vocația întemeierii, de numele său sunt legate multe înfăptuiri de-a lungul timpului: Mausoleul Mateiaș, Cartea Eroilor, Casa Cărții, Facultatea de Istorie a Universității din Pitești, Enciclopedia Argeșului și Muscelului.

 

Muzeul Comunismului pentru Copii, unic în lume, se deschide la Piteşti!

Miercuri, 17 August 2022 10:26

Maria Axinte, fiica omului de afaceri Gheorghe Axinte, lansează un nou proiect de suflet! Muzeul Comunismului pentru Copii, unic în lume, se deschide la Piteşti pe 23 august 2022 (între orele10:00-19:00) – de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.

„Muzeul Comunismului pentru Copii este singurul muzeu de acest fel din lume, un muzeu în care istoria comunismului este prezentată pe înțelesul celor mai tineri vizitatori. Muzeul este situat într-o aripă a Memorialului Închisoarea Pitești, din Str. Negru Vodă, nr. 30, Pitești. Intrarea este gratuită, iar copiii, cu vârste peste 12 ani, pot veni însoțiți de familie.

 

 

Pagina 17 din 129

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea