Prelucrau droguri într-o fabrică clandestină din comuna Vedea
Luni, 13 Mai 2024 12:35
# Au fost ridicate de polițiști șapte autoturisme cu o valoare totală de peste 600.000 de euro
O grupare specializată în trafic internaţional de substanţe dopante a fost destructurată de poliţiştii şi procurorii DIICOT. Săptămâna trecută au fost efectuate 35 de percheziții domiciliare pe raza județelor Cluj, Argeș, Ilfov, în municipiul București și într-o unitate de penitenciar. S-a constatat că drogurile erau prelucrate într-o vilă din comuna argeșeană Vedea.
Din cercetările efectuate de procurorii DIICOT a rezultat că, în cursul anului 2021, pe raza județului Cluj a fost inițiat și s-a constituit un grup infracțional organizat, format din zece suspecți, care ulterior și-a extins activitatea și în județul Argeș.
Aceștia urmăreau efectuarea de operațiuni cu produse dopante cu grad de mare risc și cu precursori de droguri precum și trafic internațional cu produse dopante cu grad de mare risc. Din investigațiile efectuate a rezultat că suma spălată de grupul infracțional organizat se ridică la aproximativ 2,1 milioane euro.
Liderul grupului a asigurat organizarea, finanțarea, aprovizionarea cu materie primă și utilaje, din China și India, iar membrii grupului infracțional din eșalonul de execuție s-au ocupat de transportul materiei prime la o fabrică clandestină situată în județului Argeș. Astfel, anchetatorii au ajuns la o vilă din satul Mogoșești, din comuna argeșeană Vedea. Este vorba despre o mică localitate, izolată, cu doar câteva case, multe dintre ele părăsite. Procurorii DIICOT spun că, dincolo de gardurile înalte, erau fabricate substanțe dopante cu grad de mare risc.
Oamenii legii au percheziționat ore în șir imobilul și au scos în curte zeci de cutii pline cu pungi cu diferite substanțe, dar și bidoane. S-a constatat că în acest imobil erau depozitate substanțe dopante care erau predate apoi curierilor.
Au fost ridicate peste patru tone de substanțe
Din datele rezultate în urma cercetărilor a reieșit că prin intermediul mai multor societăți controlate de membrii grupului, au fost livrate peste 29.000 de colete conținând astfel de substanțe pe teritoriul României, iar alte 200 au fost exportate în diferite țări.
În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate peste 4 tone de substanțe. De asemenea, au mai fost ridicate: „cutii (de ordinul miilor) ce conțin substanțe lichide, fiole cu substanță lichidă, blistere din material plastic folosite la ambalarea și depozitarea fiolelor, aproximativ 60 kilograme de substanță albă solidă, aparat de vidat, laminator, mașini de etichetat, role conținând etichete, cântare, pungi cu substanță pulverulentă de diferite culori, comprimate, seringi, recipiente din sticlă ce conțin steroizi lichizi, recipiente din sticlă și plastic ce conțin substanțe lichide, cutii de carton ce conțin recipiente din sticlă și plastic, ustensile și obiecte de uz farmaceutic și casnic, aparate de filtrat sau umplut recipiente, saci cu substanțe pulverulente, bidoane cu substanțe lichide”, se arată în comunicat.
Au fost găsite și diverse sume de bani, ceasuri sau autoturisme de lux: „Sumele de 1.797.547 lei, 33.285 euro, 1.200 dolari, 1.500 CHF și 430 GBP, ceasuri de lux, 7 autoturisme a căror valoare depășește 600.000 euro ( din care 5 au fost deja predate către ANABI)”.
12 persoane au fost arestate preventiv
Judecătorul din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a 12 inculpați. De asemenea, mai există și o propunere privind arestarea în lipsa a unui inculpat care se sustrage urmăririi penale, urmând a fi analizată de către instanță pe 13 mai.
Aceștia sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu substanțe dopante cu grad de mare risc, operațiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internațional cu substanțe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Trei suspecți au fost prinși în flagrant în decembrie 2023
În decembrie anul trecut, trei suspecți din acest dosar au fost prinși în flagrant în timp ce aduceau din Ungaria 50 de kilograme de substanță psihoactivă.
„Cercetările întreprinse au mai relevat că, în decembrie 2023, alți trei suspecți (membri ai aceleași familii) au organizat procurarea, importul din Ungaria și transportul în România a 50 kilograme substanță psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării, întreaga cantitate fiind depistată și indisponibilizată pe parcursul unei acțiuni de prindere în flagrant”, se arată în comunicatul emis de DIICOT.
A.V.