LIPSA ROVINIETEI, SANCȚIUNI MAI MICI
Luni, 09 Iulie 2012 13:38
# Cititorii întreabă, avocatul răspunde. Rovinieta = documentul sau înregistrarea în format electronic care atestă achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.
Tarif de utilizare = o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale din România.
Tarifele de utilizare a drumurilor naționale sunt diferențiate în funcție de tipul autovehiculului, dar și de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Spre exemplu, pentru autoturisme, aceste tarife sunt cuprinse între 3 euro (rovinieta valabilă 7 zile) și 28 euro (rovinieta valabilă un an de zile)
Conform unui proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaților de modificare a O.G. nr.15/2002 se urmărește eliminarea prevederilor ce stabileau că, pe lângă amendă, cei care circulau fără rovinietă trebuiau sa achite și un tarif de despăgubire.
Astfel, conducătorii auto care circulă fără rovinietă vor fi sancționați doar cu amendă, fără să mai plătească și tariful de despăgubire, care era de 28 euro pentru autoturisme. De asemenea, proiectul de lege mai stabilește că cei care circulă fără rovinietă nu mai pot fi sancționați decât o singură dată în 30 de zile pentru această faptă. Mai mult decât atât, dacă erau prinși în trafic, până la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despăgubire, șoferilor li se putea reține și certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Noul proiect de lege elimină și această prevedere.
Atenție!!! Actul normativ adoptat de Camera Deputaților mai statuează că tarifele de despăgubire aplicate și contestate în instanță până la data intrării în vigoare a legii se anulează.
Proiectul de lege mai stabilește că procesele-verbale de constatare a contravenției pentru conducătorii auto care circulă fără rovinietă trebuie aduse la cunoștința acestora în cel mult 30 de zile, perioadă în care nu mai pot fi sanctionați pentru aceeași faptă, deoarece în acest moment contravenienții au ajuns să plătească mai multe sancțiuni pentru aceeași faptă.
PROCESUL-VERBAL DE CONTRAVENȚIE: CE TREBUIE SĂ CONȚINĂ ȘI CÂND SE ANULEAZĂ
Potrivit art. 16 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, procesul verbal trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu:
• data și locul unde este încheiat;
• date despre agentul constatator: numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte;
• datele personale ale conducătorului auto: informații din actul de identitate, codul numeric personal, ocupația și locul de muncă;
• descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
• indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția;
• indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație;
• posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate;
• termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea.
În cazul în care procesul verbal se încheie pentru cetățeni străini, documentul trebuie să mai includă și:
• seria și numărul pașaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat;
• data eliberării acestuia;
• statul emitent.
Indiferent de numărul contravențiilor constatate, polițistul rutier va întocmi un singur proces verbal de contravenție.
Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator și de conducătorul auto. Dacă șoferul nu se află de față, refuză sau nu poate să semneze, polițistul rutier trebuie să precizeze acest lucru în procesul verbal, iar un martor trebuie să confirme situația. Datele martorului și semnătura lui vor fi, de asemenea, cuprinse în procesul verbal.
Atenție! Martorul face dovada refuzului de către conducătorul auto de a semna procesul verbal, nu confirmă săvârșirea contravenției!
Este important de reținut că agentul de circulație are obligația ca, în momentul încheierii procesului verbal, să aducă la cunostință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Aceste obiecțiuni trebuie precizate în procesul-verbal, la rubrica “Alte mențiuni”.
Lipsa acestor mențiuni poate atrage nulitatea procesului verbal.
De asemenea, potrivit art. 17 din actul normativ citat, documentul este nul dacă nu conține:
• prenumele și calitatea agentului constatator;
• numele și prenumele contravenientului;
• fapta săvârșită de contravenient;
• datei comiterii faptei;
• semnătura agentului constatator.
"Nulitatea se constată și din oficiu", se mai menționează în continuarea art. 17.
În funcție de tipul contravenției, un proces verbal poate fi anulat și în situații particulare, constatate de instanțele de judecată.
Spre exemplu, o simplă căutare pe internet ne relevă că, în anumite cazuri, judecătorii au decis anularea unui proces verbal pentru că din document lipseau motivele care au dus la încheierea lui fără a conține toate datele impuse de lege sau pentru că, la stabilirea amenzii contravenționale totale, nu erau precizate sancțiunile aplicate pentru fiecare dintre contravențiile săvârșite de conducătorul auto.
Comentariile următoare aduc
completări prezentului articol
Mai sunt cauze de nulitate ale procesului verbal:
1. Descrierea vagă sau făcută în termeni generali a faptei contravenționale sau simpla copiere a textului sancționator. Tribunalul București Secția a VIII-a decizia 2463/2005; decizia 2406/2005; decizia 282/2005, decizia 261/2005 etc.
2. Menționarea unui loc al săvârșirii faptei insuficient precizat, de genul "a circulat pe DN 46A" fără a se arăta locul. Tribunalul București decizia 1650/2005;
Un alt motiv de nulitate al procesului-verbal îl constituie încheierea procesului-verbal în lipsa contravenientului fără să existe un temei pentru încheierea procesului-verbal în lipsa acestuia. Cu toate ca art. 19 din OG nr. 2/2001 în mod firesc permite încheierea procesului-verbal în lipsa contravenientului, această normă trebuie interpretată și înțeleasă în legătură cu prev. art. 16 alin. 7 în sensul că încheierea procesului-verbal în lipsa contravenientului trebuie să fie urmarea refuzului acestuia expres sau tacit de a se prezenta în fața agentului constatator nu în sensul îngrădirii contravenientului de la dreptul de a face obiecțiuni. Altfel, ar rezulta în mod absurd că agentul constatator are alegere între a-i da dreptul contravenientului să facă obiecțiuni sau să încheie procesul-verbal în lipsa contravenientului și să-i îngrădească acest drept, ceea ce este absurd.
Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci.
Recuperare debite. Recuperare taxa poluare.
Înmatriculare fără plata taxei de poluare...