Rovineta. Ultimele reglementări
Luni, 30 Iulie 2012 14:23
# Cititorii întreabă, avocatul răspunde. Şoferii pot fi amendaţi o singură dată pentru lipsa rovinietei. Conducătorii auto care circulă fără rovinietă nu pot fi sancţionaţi decât o singură dată în 30 de zile pentru această faptă, potrivit unei legi publicate marţi. De asemenea, actul normativ reduce şi sancţiunile pentru lipsa rovinietei, astfel încât cei care circulă fără a achita tariful pentru utilizarea drumurilor naţionale vor fi sancţionaţi doar cu amendă, fără să mai plătească şi tariful de despăgubire, care era de 28 de euro pentru autoturisme.
OG nr. 15/2002, actul normativ care reglementează rovinieta, a fost modificată prin Legea nr. 144/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509 din 24 iulie 2012.
Legea, care va intra în vigoare în 27 iulie, prevede ca fapta de a circula fără a deţine rovinieta valabilă constituie contravenţie continuă şi se sancţionează doar cu amendă.
Actul normativ elimină din OG nr. 15/2002 prevederile care stabileau ca, pe lângă amendă, cei care circulă fără rovinietă trebuie să achite şi un tarif de despăgubire.
Până acum, conducătorii auto surprinşi fără rovinietă erau sancţionaţi cu amendă şi cu plata unui tarif de despăgubire. Atât amenda, cât şi tariful aveau valori diferite în funcţie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse între 250 si 500 lei, în timp ce despăgubirile ajungeau la 28 de euro.
Mai mult decât atât, până la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despăgubire, şoferilor li se reţinea şi certificatul de înmatriculare al vehiculului. Legea publicată marţi elimină şi această prevedere, astfel încât politiştii nu vor mai reţine nici certificatul de înmatriculare până la plata tarifului de despăgubire.
Marele avantaj vine însă din faptul că oamenii nu vor încasa o a doua penalizare până când nu primesc prin poştă procesul verbal pentru prima greşeală înregistrată în trafic.
După câteva zeci de mii de procese împotriva CNADNR parlamentarii au modificat în sfârşit legea pe care mulţi şoferi o consideră abuzivă. Până acum CNADNR avea la dispozitie 6 luni pentru a înştiinţa un şofer că a fost amendat. Mulţi şoferi au adunat fără să ştie zeci de amenzi până când primeau acasă plicul pentru prima dintre ele şi îşi dădeau seama că ceva este în neregulă. 80.000 de şoferi au primit mai mult de o amendă anul trecut.
Astfel de situaţii nu se vor mai repeta.
Acum procesul verbal se va întocmi şi se va comunica în maximum 30 de zile lucrătoare. Iar în tot acest timp şoferul nu va avea cum să fie amendat a doua oară.
Însă poate cea mai importantă modificare apare la Articolul 8 , aliniatul 1 , unde "fapta de a circula fără rovinietă " se transformă din "contravenţie" într-o "contravenţie continuă".
"Dacă pătrunzi pe drumurile naţionale de mai multe ori, nu vei fi sancţionat decât o singură dată, pentru că este vorba de o singura infracţiune", explică avocatul Gheorghe Piperea.
CNADNR are alta interpretare
"Dacă nu îşi achziţionează rovinieta şi este identificat din nou va plăti altă amendă", precizează directorul adjunct CNADNR.
Este sigur însă că toţi soferii care au contestat amenzile primite până acum nu vor trebui să achite decât amenda, nu şi contravaloarea rovinietei ca şi până acum.
De acum toţi şoferii pot verifica pe site-ul CNADNR dacă maşina pe care o conduc are sau nu o rovinietă valabilă.
Important ! Legea nr. 144/2012 mai statuează că tarifele de despăgubire aplicate şi contestate în instanţă până la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează !
Şoferii pot fi amendaţi doar o singură dată într-o lună dacă circulă fără rovinietă
Totodată, noile prevederi mai stabilesc ca procesele-verbale de constatare a contravenţiei pentru conducătorii auto care circulă fără rovinietă trebuie aduse la cunoştinţa acestora în cel mult 30 de zile, perioadă în care nu mai pot fi sancţionati pentru aceeaşi faptă.
"În momentul de faţă contravenientul este nevoit să se adreseze instanţelor judecătoreşti pentru a nu plăti mai multe sancţiuni pentru aceeaşi fapta", explică senatorul Belacurencu Trifon, iniţitorul acestei legi.
Legea nr. 144/2012 mai prevede ca în 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ Ministerul Transporturilor trebuie să modifice şi normele metodologice de aplicare a OG nr. 15/2002 în concordonţă cu modificările pe care le-a suferit ordonanţa.
De ce plătim rovinieta?
Rovinieta, introdusă prin OG nr. 15/2002, este documentul sau înregistrarea în format electronic care atestă achitarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România. Actul normativ defineşte tariful de utilizare ca fiind o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, reţeaua de drumuri naţionale din România, concesionată Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Potrivit OG nr. 15/2002, tarifele de utilizare a drumurilor naţionale sunt diferenţiate în funcţie de tipul autovehiculului, dar şi de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România. Spre exemplu, pentru autoturisme, aceste tarife sunt cuprinse între 3 euro (rovinietă valabilă 7 zile) şi 28 de euro (rovinietă valabilă un an de zile).
Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci.
Recuperare debite. Recuperare taxa poluare.
Înmatriculare fără plata taxei de poluare...