Doi istorici argeșeni – două cărți importante de istorie
Luni, 10 Martie 2025 14:09
Recent, au ieșit de sub tipar două volume foarte interesante. Este vorba de ”Istorii neconvenționale”, autor, prof. dr. Cornel D. Carp, Pitești, Paralela 45 și ”Boieri argeșeni. Căsnicii, certuri, prigoniri, despărțiri”, ediția a II-a, revăzută și adăugită, autor, dr. Spiridon Cristocea, București, Ed. Semne.
”Istorii neconvenționale”, autor, prof. dr. Cornel D. Carp
Cornel Carp a fost directorul Arhivelor Militare ale României. Și nu a trecut prin funcția deținută ca un politician (a se citi ca gâsca prin apă), ci ca un istoric veritabil. A citit mult, s-a documentat, pentru că adevărul, și aici, este greu de aflat. ”Istoria este a învingătorilor, de aceea crează foarte multe probleme istoricilor. Uneori, sunt atât de complexe, încât rezolvarea lor intră în sarcina institutelor de cercetări și academiilor. Sunt și multe capcane. Aprofundând un domeniu în care deții informația te crezi invincibil când, de fapt, ești ca împăratul din basmul lui Andersen...”, notează autorul în Cuvânt înainte.
Volumul conține peste 200 de eseuri pe teme istorice, relatate întrt-un limbaj viu, accesibil, plăcut. ”Pentru a evita un format de manual, am hotărât ca materialele să nu fie prezentate strict cronologic, lăsând calculatorul să stabilească ordinea acestora”.
Tot aici, autorul mulțumește colectivului redacțional și publicației ”Jurnalul de Argeș”, care a găzduit, în timp, majoritatea materialelor prezente în carte.
Sunt peste 350 de pagini pe care, însă, le descoperi cu încântare. Sunt pagini care te captivează, pagini despre istoria adevărată, uneori incomodă, scrise de un istoric adevărat! O carte pe care trebuie să o ai în bibliotecă!
”Boieri argeșeni. Căsnicii, certuri, prigoniri, despărțiri”, autor, dr. Spiridon Cristocea
Istoricul Spiridon Cristocea a fost, mult timp, directorul Muzeului Județean Argeș. Cu peste 20 de volume serioase cu teme istorice, a fost onorat cu premiul “Nicolae Bălcescu”, acordat de Academia Română, ceea ce spune multe despre competența autorului. ”Trebuie precizat de la bun început că, pentru prima oară, un istoric român prezintă în exclusivitate o neașteptată, dar și bine documentată frescă a vieții sociale din Țara Românească de odinioară, departe de miturile, de nostalgia, de romanțele de dragoste datorită cărora autori de mai demult ai «trecutelor vieți» și-au câștigat celebritatea. Așa cum precizează și Spiridon Cristocea, căsătoria în lumea boierilor de pe timpuri, ca și de altfel în cea a oamenilor de rând, nu avea la bază amorul care ar fi trebuit să-i unească pe tineri, ci interesul material, zestrea fetei, rangul părinților de ambele părți. Bogata informație documentară folosită de autor… scoate în evidență eșecurile căsniciei și sacrificarea femeii într-o societate bazată pe inegalitatea dintre sexe…” – M. Sturdza, Argument.
”S-au scurs peste 160 de ani de la faptele evocate în această carte, fapte care s-au petrecut într-o lume dispărută, a boierilor, pe care vrem s-o cunoaștem mai bine și, mai ales, s-o înțelegem.
De cele mai multe ori apreciem trecutul, considerându-l ca o epocă plină de valori la care urmașii nu mai sunt în stare să se ridice. Uităm însă că noi, cei de astăzi, am moștenit nu numai o parte din calitățile, virtuțile și valorile morale ale străbunilor noștri, dar și o parte din moravurile și viciile lor și chiar le-am ridicat pe o treaptă superioară. Ca și cei de astăzi, strămoșii noștri au avut defecte pe care le moșteneau sau le dobândeau într-o societate ce-ți impunea și accepta un anumit mod de comportare.” – Spiridon Cristocea.
Un volum cu totul inedit, un volum care te pune pe gânduri, dar te și captivează!
S. Voinescu